Ns fuzz dla dwumetrowca?
-
- Kontakt:
Ns fuzz dla dwumetrowca?
Witam. jako iż zbliża się nowy sezon postanowiłem kupić sobie większe kółka(27,5) lecz patrząc na geometrie nowych rowerów 650B wszystkie ramy są zmniejszane co uniemożliwia mi wygodną jazdę. Do tej pory jeździłem na Glorce w Lce na 26" i wielkością była dla mnie odpowiednia (645mm górna rura). I moje pytanie brzmi czy Ns Fuzz 650B nie będzie dla mnie za mały?
-
- Kontakt:
patrz na reach i bazę kół, górna rura nie jest wyznacznikiem wielkości roweru bo zależy od kąta i umiejscowienia podsiodłówki, a jeżeli mowa o zjazdówce (a mowa), to raczej rzadko siedzisz w siodle i pedałujesz 
P.S. jak popatrzysz na reach, czyli odległość w poziomie od osi suportu do główki, zauważysz, że jednak nowe rowery z roku na rok mają tendencję wydłużania się. Wydaje Ci się, że się zmniejszają, bo również z tym idzie trend bardziej pionowej podsiodłówki, czyli siodło mniej ucieka w stronę tylnego koła. Ale o rzeczywistej pozycji na zjazdówce decyduje reach.

P.S.2. http://bikegeo.muha.cc/
tutaj jest fajny kalkulator geometrii. Wiele ram swego czasu nie miała podawanych niektórych parametrów (w tym reach'u), ale znając inne parametry można go wyznaczyć właśnie w tym kalkulatorze (i porównać jak np. będzie się wszystko zmieniać z innym amorem, bo głównie o te funkcję na tej stronie chodzi).

P.S. jak popatrzysz na reach, czyli odległość w poziomie od osi suportu do główki, zauważysz, że jednak nowe rowery z roku na rok mają tendencję wydłużania się. Wydaje Ci się, że się zmniejszają, bo również z tym idzie trend bardziej pionowej podsiodłówki, czyli siodło mniej ucieka w stronę tylnego koła. Ale o rzeczywistej pozycji na zjazdówce decyduje reach.

P.S.2. http://bikegeo.muha.cc/
tutaj jest fajny kalkulator geometrii. Wiele ram swego czasu nie miała podawanych niektórych parametrów (w tym reach'u), ale znając inne parametry można go wyznaczyć właśnie w tym kalkulatorze (i porównać jak np. będzie się wszystko zmieniać z innym amorem, bo głównie o te funkcję na tej stronie chodzi).
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re:
Solid będzie krótszy, jeśli chodzi o reach. Ma bardzo długą bazę kół, ale przedni trójkąt jest krótszy i reach będzie mniejszy o jakiś 2 cm od Fuzz'a (Fuzz "L" vs. Strike "L/XL"). Giant Glory 27.5 w rozmiarze L bedzie po środku, jesli chodzi o reach.Znajdor Nieziemski pisze:Mam Fuzza w L i jest mega długi(mój wzrost185cm).
Alternatywą może być Solid Strike w L/XL.
Shut up and ride...