Opłaca się zakupić rower w USA?
Witam,
Jak w temacie.
Czy to się opłaca?
Tak mi się wydaje, że tam ludzie mają więcej kasy i używki raczej sprzedają po faktycznych cenach rynkowych, a nie tak jak u nas, dużo drożej niż jest warty.
Gdyby powalczyć w jakiejś licytacji?
Np. ten Specialized Demo 8 2015:
http://www.ebay.com/itm/2015-Specialize ... SwU-pXqPfj
Poszedł za 2099$. To dobra cena?
Przesyłka prawie darmo do PL, bo kuzyn tam mieszka i często coś wysyła do PL. Mogę bez kłopotu dorzucić do kontenera.
Ogólnie to szukam roweru DH do 10 000zł.
Myślałem nad kupnem nowego, ale patrząc na ceny jedno/dwu-rocznych używek, to chyba pójdę w ich stronę.
Co myślicie?
Rower do tras europejski, ale też amatorskich zawodów.
Pozdro.
Jak w temacie.
Czy to się opłaca?
Tak mi się wydaje, że tam ludzie mają więcej kasy i używki raczej sprzedają po faktycznych cenach rynkowych, a nie tak jak u nas, dużo drożej niż jest warty.
Gdyby powalczyć w jakiejś licytacji?
Np. ten Specialized Demo 8 2015:
http://www.ebay.com/itm/2015-Specialize ... SwU-pXqPfj
Poszedł za 2099$. To dobra cena?
Przesyłka prawie darmo do PL, bo kuzyn tam mieszka i często coś wysyła do PL. Mogę bez kłopotu dorzucić do kontenera.
Ogólnie to szukam roweru DH do 10 000zł.
Myślałem nad kupnem nowego, ale patrząc na ceny jedno/dwu-rocznych używek, to chyba pójdę w ich stronę.
Co myślicie?
Rower do tras europejski, ale też amatorskich zawodów.
Pozdro.
Myślę że cena nie jest jakoś wybitna - masz co prawda nowy sprzęt ale wszystko jest w średniej półce (podstawowy Boxxer, Van zamiast DHX, napęd w średniej-wyższej półce) chociaż trzeba przyznać że jest to dobra cena. Nie ma co się o nią zabijać ale jest to dobra cena.
Tylko jeśli Ci dowalą cło to nagle stanie się to dość słabą ceną
Tylko jeśli Ci dowalą cło to nagle stanie się to dość słabą ceną

Dzięki 
Cła za używki się nie płaci;)
Tak patrze właśnie na Santa Cruzy v10 i Demo.
Coś się wybierze.

Tak patrze właśnie na Santa Cruzy v10 i Demo.
Coś się wybierze.
Re: Opłaca się zakupić rower w USA?
niestety jestes w bledzie - placi sie na takich samych zasadach jak od nowki.Milord pisze:Dzięki
czyli clo + vat + koszt obslugi celnej = ca 26% od sumy cena roweru i kosztow wysylki
do tego ciezko Ci bedzie uniknac cla od roweru bo wiadomo ze sam koszt wysylki wynosi 50usd.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Nie jeśli wysyłam jako mienie właściciela w USA, który ma oba obywatelstwa. Można rower przewozić skąd się chce i dokąd się chce.
Przecież jadąc rowerem w podróż nie płacimy na każdej granicy cła i vatu. Sportowcy jeżdżąc na zawody też nie płacą, bo to było by głupie.
To tak jakbym ja teraz poleciał do USA z rowerem, to nic bym nie płacił.
Przecież jadąc rowerem w podróż nie płacimy na każdej granicy cła i vatu. Sportowcy jeżdżąc na zawody też nie płacą, bo to było by głupie.
To tak jakbym ja teraz poleciał do USA z rowerem, to nic bym nie płacił.
Pisales o rzeczach uzywanych nie o mieniu przesiedlenczym.
Z mieniem przesiedlenczym sprawa jest bardziej skomplikowana bo w teorii trzeba wykazac zmiane adresu z usa do pl. W praktyce decyzje podejmuje organ celny. Czyli sytuacja niejednoznaczna.
Sensnowniej by bylo gdyby ktos ten rower przywiozl,bo wtedy sorawa jest prosta
Z mieniem przesiedlenczym sprawa jest bardziej skomplikowana bo w teorii trzeba wykazac zmiane adresu z usa do pl. W praktyce decyzje podejmuje organ celny. Czyli sytuacja niejednoznaczna.
Sensnowniej by bylo gdyby ktos ten rower przywiozl,bo wtedy sorawa jest prosta
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Piotrex mnie uprzedził z odpowiedziami, ma rację - sam przerabiałem to dwa tygodnie temu jak wracałem ze stanów. Ba, nawet jest jeszcze gorzej bo nawet jeśli zaistnieje podejrzenie że przewozisz/przesyłasz jakieś rzeczy dla celów zarobkowych potrafią dowalić cło. Co prawda jest to przypadek jeden na... nie wiem, nie będę określał, w każdym razie zdarza się to niezbyt często, ale się zdarza. Możesz się jednak od tego odwoływać, a jeśli będziesz przewoził/przesyłał jedną sztukę roweru jest to proste wytłumaczenie ;p
O tym właśnie mówię. O tym, że kuzyn przywiezie go samolotem jako swój albo kontenerem. To nie ma znaczenia. Przewoził już nie jedną rzecz i ani razu nie płacił cła. Mieszka tu i tu.
Min. kosiarkę, różne sprzęty budowlane (spawarki) itp.
Na wszystko ma rachunki na siebie.
Min. kosiarkę, różne sprzęty budowlane (spawarki) itp.
Na wszystko ma rachunki na siebie.