Rower na początek [Kellys whip 10]

Shaco17
Kontakt:

Rower na początek [Kellys whip 10]

Post autor: Shaco17 »

Witam zaczynam swoją przygode z DH.Ze względu na to że nie pracuje niemoge pozwolić sobie na super maszynke.Ostatnio wypatrzyłem rower KELLYS WHIP 10 jest to HT i tu pada moje pytanie czy ktoś miał z nim doczynienia,czy jest dobry dla początkujących?
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Nie miałem do czynienia, ale patrząc na specyfikację to raczej dość tandetne wyposażenie jak na 2000zł. Wygląda fajnie, ale hamulcom ZOOM-a bym nie zaufał, przerzutka z przodu kompletnie nie potrzebna + korby raczej nie przystosowane do ostrzejszej jazdy, amortyzator też mógłby być lepszy niż XCT pakowane do najtańszych rowerów. Chyba że ceny tak poszły do góry ostatnio, w sumie to od lat nie przeglądałem takich rowerków :D Aaa właśnie, może te firmy się podciągnęły i teraz już robią lepsze komponenty, niech mnie ktoś poprawi gdyby to się zmieniło ;) Tutaj tylko opony są dobre. I może rama, jeżeli to jest ta sama co w lepszych wersjach. Kusi jeszcze 5 lat gwarancji, ale jakoś w to nie wierzę...

Proponowałbym rozejrzeć się w używanych sprzętach, nie mówię o kupowaniu jakichś starych gratów, ale w podobnej cenie powinny się już znaleźć w miarę przyzwoite sprzęty w dobrym stanie.

Tylko powiedz jeszcze, co dokładniej rozumiesz przez DH ;) W sensie że faktycznie masz jakieś górskie trasy niedaleko, czy po prostu chcesz pośmigać po lesie? Bo taki rower to się nadaje co najwyżej do dziecięcych podskoków wokół boiska :P I nie chodzi mi o to że hardtail (z małym budżetem jak najbardziej), po prostu dobrze mieć przynajmniej hamulce którę Cię z górki zatrzymają i amortyzator co chociaż trochę się będzie uginał i nie złapie luzów zbyt szybko.
http://brooce.pinkbike.com
Zalas
Kontakt:

Re:

Post autor: Zalas »

brooce pisze:Nie miałem do czynienia, ale patrząc na specyfikację to raczej dość tandetne wyposażenie jak na 2000zł. Wygląda fajnie, ale hamulcom ZOOM-a bym nie zaufał, przerzutka z przodu kompletnie nie potrzebna + korby raczej nie przystosowane do ostrzejszej jazdy, amortyzator też mógłby być lepszy niż XCT pakowane do najtańszych rowerów. Chyba że ceny tak poszły do góry ostatnio, w sumie to od lat nie przeglądałem takich rowerków :D Aaa właśnie, może te firmy się podciągnęły i teraz już robią lepsze komponenty, niech mnie ktoś poprawi gdyby to się zmieniło ;) Tutaj tylko opony są dobre. I może rama, jeżeli to jest ta sama co w lepszych wersjach. Kusi jeszcze 5 lat gwarancji, ale jakoś w to nie wierzę...

Proponowałbym rozejrzeć się w używanych sprzętach, nie mówię o kupowaniu jakichś starych gratów, ale w podobnej cenie powinny się już znaleźć w miarę przyzwoite sprzęty w dobrym stanie.

Tylko powiedz jeszcze, co dokładniej rozumiesz przez DH ;) W sensie że faktycznie masz jakieś górskie trasy niedaleko, czy po prostu chcesz pośmigać po lesie? Bo taki rower to się nadaje co najwyżej do dziecięcych podskoków wokół boiska :P I nie chodzi mi o to że hardtail (z małym budżetem jak najbardziej), po prostu dobrze mieć przynajmniej hamulce którę Cię z górki zatrzymają i amortyzator co chociaż trochę się będzie uginał i nie złapie luzów zbyt szybko.
Popieram kolegę wyżej. Dorzuć 200-500zł do tych 2k i możesz już mieć fajnego sztywniaka typu hornet. Osprzęt nie głupi i na początek na pewno wystarczy.
Przykład:
https://www.olx.pl/oferta/rower-dh-fr-n ... 9efaf736e7
Od razu zaznaczam iż powyższe ogłoszenie nie należy do mnie!

Taki szerszeń wystarczy ci na pewno na 2 lata przynajmniej. A będzie na pewno i fajniej i bezpieczniej jeździć na tym niż rowerze z ZOOMem lub XCT
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Shaco17
Kontakt:

Post autor: Shaco17 »

Ok faktycznie chyba dorzuce te 2-3 stówki i kupie horneta.Dzięki za rade :)
Zalas
Kontakt:

Re:

Post autor: Zalas »

ryba94.94 pisze:Jakbyś chciał fulla to polecam https://www.olx.pl/oferta/specialized-b ... ix4NW.html
Od razu mówię, że to też nie moje ogłoszenie:D Ale sam się nim interesowałem, a teraz jest jeszcze lepsza cena do końca tygodnia
Nie polecaj mu po pierwsze fulla na początek, poza tym gość nie ma obycia z takimi rowerami a ty mu od razu krowe około 19kg wciskasz?
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
dankow
Kontakt:

Post autor: dankow »

Dokładnie, jaka to niby przyjemność i frajda z jazdy?
ODPOWIEDZ