Przeskakujący łańcuch BMX pomocy!

Fallout
Kontakt:

Przeskakujący łańcuch BMX pomocy!

Post autor: Fallout »

Kupiłem sobie łańcuch BMX KMC 1/8 i założyłem go do a-ganga
Ze starej kasety 7-mio rzędowej wyciągnołem zębatke jedną i podkladki dystansowe i zrobilem kasete na singla. Mam pionowe haki dlatego napiołem to starą przerzutką :P (w Starym łańcuchu 11-sto letniem działało bez zarzutu) .
I jak mocniej naciskam na pedał to łańcuch przeskakuje :(
Pomóżcie !! Co zrobić ???
szczur
Kontakt:

Post autor: szczur »

no bo jak lancuch bmx a zebatka zwykla mtb to sie nie dziw bo lancuch ten jest duzo grubszy wiekszy i wogoole wiec jak cos to zaloz do tylu dwie takie same zebatki obok siebie i na dwoch lancuch bedzie szedl
deeejot rusza czarne puyyytyyyyy......
Fallout
Kontakt:

i to dlatego strzela cos i przeskakuje ???
A czy do przodu nie musiałbym też wsadzić drugiej takiej samej obok ? czy z przodu styknie jedna Truvativowska ?:)
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

podobno styka (mam nadzieje) sam bede jednobiegowy sram pc1 zakladal :)
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
pasqd
Kontakt:

Post autor: pasqd »

Cszyvy - bedzie Ci dzialalo na 100%. Mialem swojego czasu ten sramowski lancuch i chodzil bez zbednych zabiegow typu "dwie zebatki na tyl". Mozecie poszukac kaset 6-7 biegowych, bo mialy nieco grubsze zebatki niz 8-9 biegowe.
www.mushroomhead.prv.pl
.::GG[4839750]::.
Fallout
Kontakt:

Jeszcze jakies mozliwości są ???
Ja juz chce jeździć :D A tu lipa bo przeskakuje..
Jak ktoświe to niech powie jeszcze co moze byc grane
amcio
Kontakt:

Post autor: amcio »

hmm jak mi przeskakiwał nowy łańcuch na zębatkach to sie dowiedziałem że w serwisie że naped jest do wymiany, po czym udalem sie do narzędziowego, kupiłem takie kamień co sie go wkłada do wiertarki i jak sie ja załączy to sie tym piłuje ;P pogłębilem rowki w kasecie i zebatkach z przodu, i teraz nie przeskoczy choćbym z całej siły naciskał (a troche jej mam) :P nie wiem czy to moze zadziałać w przypadku twoich części ale u mnie działa już pół roku :)
Lucid
Kontakt:

Post autor: Lucid »

przy wymianie łąncucha powinnio sie wymianiac kasete, ogólnie jak sie zmienia to cały naped( tak sie powinno a kto tak robi odrazu wszystko to nie wiem:))
[t][o][m]
Kontakt:

Post autor: [t][o][m] »

szczur oczywiscie plecie glupoty (lancuch bmx 1/8" jest moze szerszy od normalnego 3/32", ale tutaj ma znaczenie odleglosc miedzy pinami, a nie szerokosc) bo to co sie dzieje u Ciebie to normalna sprawa gdy zakladasz nowy lancuch do starych zebatek. Poprostu zakup nowa zebatke i bedzie po problemie, albo pojezdzij tak troche az lancuch sie rozciagnie (ale to marnowanie lancucha raczej jest)
http://www.g3riders.com/
Xprot

Post autor: Xprot »

moze bebnek?
Xprot

Post autor: Xprot »

albo przkos na lancuchu masz za duzy....
[t][o][m]
Kontakt:

Przy zbyt duzym przekosie lancuch by spadal zupelnie z zebatki, a gdy przeskakuje bebenek na zapadkach to czuc, ze to nie lancuch.

Ja jeszcze tylko dodam od siebie, ze gdy sie robi SS na zwyklej piascie z bebenkiem to warto polaczyc zebatke i podkladki tymi 3 "drucikami", ktorymi jest znitowana kaseta, bo w skrajnym przypadku sama zebatka moze sie obrocic wokol bebenka (tzn. przeskoczyc na tych wyzlobieniach).
Fallout
Kontakt:

czyli po wymianie tylnej zębatki na nową powinno byc dobrze tak ??
Fallout
Kontakt:

No pomóżcie mi! :) :(
szczur
Kontakt:

Post autor: szczur »

o to przepraszam jak zle powiedzialem ale to na forum widzialem wlasnie ze jak bmxowy lancuch przeskakuje to dwie zebatki z tylu sie daje. a dlaczego 'oczywiscie' tom?
deeejot rusza czarne puyyytyyyyy......
[t][o][m]
Kontakt:

Bo tak jak napisalem wczesniej lancuch nie przeskakuje dlatego, ze zebatka jest jedna czy dwie, tylko dlatego, ze lancuch jest nowy, a zebatka stara. Poprostu zeby sa juz wytarte, a lancuch nie rozciagniety przez co nie wspoldzialaja ze soba. Szerokosc zebatki nie ma w tym wypadku znaczenia (wiem to rowniez z doswiadczenia bo zawsze uzywam lancucha 1/8" i zebatek 3/32")

Pozdrawiam.
[t][o][m]
Kontakt:

"ale to na forum widzialem" ech... ja widzialem juz takie rzeczy na tym forum, ze to sie w glowie nie miesci, ale czasami mozna wylowic cos wartosciowego jak ta sprawdzona informacja powyzej ;-))))))))
Fallout
Kontakt:

mam problem bo nie moge nawet dostać żadnej zębatki tylnej w żadnym sklepie osobno :(
Pomoże ktoś ?
[t][o][m]
Kontakt:

To szukaj dalej, w Krakowie nie ma problemu zeby kupic (no moze poza nietypowymi, jak na przyklad 12T nie koncowa - od kasety XT, droga w ch*j i nigdzie tego nie ma). Z internetowych sklepow to widzialem na www.cyklotur.pl W serwisach powinienes dostac bez problemu z uzywanej kasety, ale uzywana to nie nowa, musialbys trafic na naprawde w swietnym stanie.
ODPOWIEDZ