hehe... sorry... elastomery wygladaja inaczej :) to cos to jakis suntourowski patent ala elastomer ale elastomerem to to nie jest wiec pozostanmy przy gumie :] dolaczam sie rownie z do pytania jak z tuningiem tych z 2003 i 2004 bo mam akurat w domu i model 130mm z 2003 i ten nowy 100mm
ten 130mm 2003 to juz mialem wczesniej, a ten 100mm kupiony byl w ta srode (to amor mojego kumpla - skladam mu teraz rower) i kosztowal 370zl z gwarancja nowka. jak ktos zainteresowany porownaniem wizualnym to tutaj jest fotka ;) www.matysh.friko.pl/bazar.jpg
dex ......jezeli chcesz Qpic ten model na 2004 czyli 110mm.......to doprowadzenie tego amora do zajebistego stanu trwa jakies 30 min..........:D ;]
juz kiedys pisalem jak to zrobic ...wiec nie bede sie powtarzal ......
chyba ze bedziesz chcial :P:P .....
nie chce mi sie szukac ...jaki to byl temat wiec napisze........
1.wykrecasz korek z prawej lagi ( siedzac na siodelku - prawa )....
2.wyciagasz sprezyne ...i mozesz z nia zrobic co chcesz ...raczej nie bedzie potrzebna
3.wylewasz z niego caly olej ( obracasz amor ;] )
4.wlewasz nowy - zadszy olej .....jest jeszcze opcja zeby zostawic stary olej ale wtedy musisz dolac czegos zeby go rozcienczyc :D
5. wkrecasz korek .... :>
.......a teraz cieszysz sie zajebista praca amora......
no to spoko ale czy bez tej sprężyny nie bedzie jakiś komplikacji (praca, gwarancja itp.) bo bez sprężyny to nie wiem ja sie nie znam na takich rzecach :-|
ja bym proponowal zeby ktos kto sie na tym zna opisa w kilku punktach dokladnie jak to sie robi i bedzie swiety spokoj. Ja przykladowo jestem zainteresowany przerobieniem zdeczka swojego amortyzatora ale teraz to juz niewiem czy mam zmienic mu olej na zadszy, czy wyjac sprezyne , czy moze usunac uszczelke z tlumika... niewiem :|
ja jebie przeciez napisałem ....w punktach ....
prosciej sie juz nie da ......stary przeciez nie bede ci tłumaczyl jak odkrecic korek z amora :] ...............
jezeli wycianiesz pierscien z tlumika to oleju nawet zmieniac nie musisz. :P chodzi zarabiscie.
1. odkrec prawy regulator
2. wyciagnij sprezyne
3. wylej olej do sloika lub sth.
4. odkrec srube spod amora(nadal prawa golen)
5. wyciagasz cale tlumienie a z niego tlumik
6. sciagnij pierscien z tlumika(nawet sam zejdzie)
7. montujesz wszystko spowrotem bez pierscienia ale wloz spowrotem sprezyne!!! inaczej prawy regulator nie bedzie zmienial twardosci. i luz. gwarancji nie stracisz. nic prostszego.
pozdro. napisz co zrobiles i jak chodzi.
no ja mam takiego plana :
kupuje amora (wiadomo jakiego)
pytam sie takiego miłego pana ile kosztuje wymiana oleju na żadszy
jak mało to powiem żeby wyminił a jak dużo to wezme amora i podziękuje :)
podejrzewam że bedzie mało więc bede cieszył sie doskonałom pracą amora :D proste???