Gęstośc oleju
Gęstośc oleju
Jestesm posiadaczem Wedga. Waże 70 kg, jaka gęstoś oleju będzie naj odpowiedniejsza?! Najlpeiej jakby ktos napisał jakiej gęstości oleju używa fabrycznie marzoch. Mile widziane propozycje co do nazwy oleju i jego cena :)
-
- Kontakt:
wlasnie, seryjnie w mch jest 7,5W ale dostaniesz go tylko jak sobie wymieszasz bo praktycznie jest nie do dostania
nie kupuj tylko motorexa z oznaczeniem 5-10W bo to szit
najlepiej wyjdzie jak kupisz castrol fork oil czy jakos tak i i tyle. za litr zaplacisz 30zl a nie tak jak przy finishLine za 230ml
nie kupuj tylko motorexa z oznaczeniem 5-10W bo to szit
najlepiej wyjdzie jak kupisz castrol fork oil czy jakos tak i i tyle. za litr zaplacisz 30zl a nie tak jak przy finishLine za 230ml
sikun jestes...
hmm.. ja tez mam problema co do LEPKOSCI oleju.. mam chyba 5w i ladnie wraca, a nie za szybko, tylko jest juz czarny :/ i wymaga zmiany
jak zmienie to bedzie plynniej wracal? w lato poza tym moze sie zrobic za 'szybki' (na szczescie jest regulacja tlumienia powrotu, ale nie dobicia ;/ )
jak zmienie to bedzie plynniej wracal? w lato poza tym moze sie zrobic za 'szybki' (na szczescie jest regulacja tlumienia powrotu, ale nie dobicia ;/ )
S> Tioga Factory DH 2.1 Pro (przod i tyl) <- 90zl/sztuka
-
- Kontakt:
ok piszecie o olejach 5W; 7,5W, 10W ale jakies konkrety ? jacys producenci ?
dzisiaj bylem w sklepie motoryzacyjnym i koles nie potrafil mi doradzic - nie dziwie sie bo nie musi sie znac na amorkach rowerowych - ale polecal mi olej do skrzyn automatycznych o nazwie ATF 2 (rozni producenci), 22zł za litr, olej bardzo zadki i nie zmienia wlasciwosci w temp w zakresie -50;+50 stopni.
co do olejow 5W; 7,5W, 10W co porponujecie z ogolnodostepnych w sklepach motoryzacyjnych ? dodam ze nie mam w miescie zadnego sklepu motorowego a tym bardziej sklepu z olejami Rock Shox czy podobne oryginalne.
Moj amor to Psylo XC 2001
dzisiaj bylem w sklepie motoryzacyjnym i koles nie potrafil mi doradzic - nie dziwie sie bo nie musi sie znac na amorkach rowerowych - ale polecal mi olej do skrzyn automatycznych o nazwie ATF 2 (rozni producenci), 22zł za litr, olej bardzo zadki i nie zmienia wlasciwosci w temp w zakresie -50;+50 stopni.
co do olejow 5W; 7,5W, 10W co porponujecie z ogolnodostepnych w sklepach motoryzacyjnych ? dodam ze nie mam w miescie zadnego sklepu motorowego a tym bardziej sklepu z olejami Rock Shox czy podobne oryginalne.
Moj amor to Psylo XC 2001
-= SCOTT G-ZERO FX3 (2001) =-
Zmiany: - RS PSYLO XC
- Pedałki VP 133
Zmiany: - RS PSYLO XC
- Pedałki VP 133
Stary, musisz kupic olej do amortyzatorow, bo tylko takie oleje sa tak "zmieszane ;)" ze sie nei pienia, co do firm, castrol, motul sa OK, vavoline do dupy, o innych nie mam zabardzo wyrobionego zdania.
lepkosc, tak jak ludzie pisza, oryginalnie 7.5W, na zime nizzsza cyferke, na lato wyzsza - to juz zalezy od twoich upodoban :D
PS wiekszosc olejow mozna mieszac, wiec na zime kupujesz sobie np 2.5 - 5W motula, a latem dolewasz do niego 15'stke :D i robisz sobe jaki tylko ci sie spodoba.
inna sprawa jest tez poziom oleju w amorze, im go tam wiecej tym trudniej jest go dobic i z tym parametrem tez warto poeksperymentowac, wkoncu kupuje sie amor ze 130mm skoku zeby kozystac ze 130 a nie 110 :)
lepkosc, tak jak ludzie pisza, oryginalnie 7.5W, na zime nizzsza cyferke, na lato wyzsza - to juz zalezy od twoich upodoban :D
PS wiekszosc olejow mozna mieszac, wiec na zime kupujesz sobie np 2.5 - 5W motula, a latem dolewasz do niego 15'stke :D i robisz sobe jaki tylko ci sie spodoba.
inna sprawa jest tez poziom oleju w amorze, im go tam wiecej tym trudniej jest go dobic i z tym parametrem tez warto poeksperymentowac, wkoncu kupuje sie amor ze 130mm skoku zeby kozystac ze 130 a nie 110 :)
Mi bardzo odpowiadał oryginalny olej. Teraz zmieniłem na jakiś inny ( nalepka sie zdrła ) i chodzi fajnie... do temp. 10 stopni ;), potem muł... A ten oryginalny co był w Wedgu to działał i w lecie fajnie i w zimie. Więc mówicie że 7,5 bedzie dobry ?! A który z tych trzech najlepiej?! Motorex 7,5 ; castrol fork oil 7,5; mobil 1 Moto 7,5 - który wybrac lub na wypadek wystąpienie wszystkich trzech olejków to którego brać?!
Jeden papieros skraca życie o 4 minuty a dzień pracy o 8 godzin!!!
-
- Kontakt:
[b]Furmek[/b] mialem z1bam 130 99' i nalalem sobie minialnie mniej oleju o jakies 0,7cm na lage i fakt chodzil te cale 130mm ale przy gropie ulegla korona i booster,dobil jeden jedyny razi stalo sie, jednak powinno sie lac tyle ile w instrukcji, mialem z1 zalana motorexem i chodzila i nadal chodzi na wypasie,teraz mam shivera sc zalanego ordzi olejem i dziala tez bez problemu, wiem ze jesteszcze castrol fork oil 5w mialem okazje testowac w juniorku zajebiscie pracowal bo na 7,5W zbyt duze tlumienie mial
.::TIC::.
DM FR 4 - http://www.pinkbike.com/photo/854158/
DM FR 4 - http://www.pinkbike.com/photo/854158/