Jak odpowietrzyc Formule ??
-
- Kontakt:
Jak odpowietrzyc Formule ??
Czesc, czy ktos wie jak odpowietrzyc ten hamulec ? Chodzi o ten ze zbiorniczkiem wyrownawczym, zalalem go DOT-em ze strzykawy przez odpowietrznik (tak jest w instrukcji Formuli) i niby wszystko jest git a tloczki sie nie ruszaja, moze ma to zwiazek z ta srubka co jest w zbiorniku wyrownawczym ?
Z gory dzieki za sensowne odpowiedzi, pozdro
Z gory dzieki za sensowne odpowiedzi, pozdro
-
- Kontakt:
nie mam tego hampla ale moze wstrzyknoles powietrze?
zlej caly olej wpiz.du i sproboj 1 raz az z klamki zacznie sikac olej zakrec zbiorniczek wyrownawczy zeby nie byl otwarty jak bedziesz zalewal zakrecaj odpowietrznik nie pzerywajac pompowania plynu powodzenia
zlej caly olej wpiz.du i sproboj 1 raz az z klamki zacznie sikac olej zakrec zbiorniczek wyrownawczy zeby nie byl otwarty jak bedziesz zalewal zakrecaj odpowietrznik nie pzerywajac pompowania plynu powodzenia
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
Siemka
jaki masz model.??
Jeśli formula evo to jesteśmy w przedpokoju. Ja miałem formulę evo i ciągle się zapowietrzała klamka- nie pomogło wymienienie uszczelek.
Ale nie będe tu nawijał :D
Podłączasz do odpowietrznika na dole strzykawkę z wężykiem(oba pełne dota 4.5) nie 5.1!!
Następnie przepuszczasz całą strzykawkę przez układ. Potrzeba dwóch osbó albo musisz sie rozdwoić ty pompujesz POWOLI!! a drugi wysysa ze zbiornika wyrównawczego płyn jak bomble powietrza sieskończą i już przepompujesz całą strzykawkę (tylko nie pompuj powietrza zgromadzonego w strzykawce) zakręcasz zawór którym wpuszczałeś dota. i pompujesz klamką aby wypompować całe powietrze zgromadzone w klamce. I thats all.
Jak za trudno to pish to wytłumacze jeszcze raz( odciaganie moim zdaniem powietrza z zacisku niepotrzebne).
A odpowietrzałem swoja fromulę jakieś 50 razy??!!takze doświadczenie chyba mam co nie ;-)
pozdro 4 you :-) jak chcesz coś więcej wiedzieć to pish a odpisze jutro po 15 (szkoła:/)
jaki masz model.??
Jeśli formula evo to jesteśmy w przedpokoju. Ja miałem formulę evo i ciągle się zapowietrzała klamka- nie pomogło wymienienie uszczelek.
Ale nie będe tu nawijał :D
Podłączasz do odpowietrznika na dole strzykawkę z wężykiem(oba pełne dota 4.5) nie 5.1!!
Następnie przepuszczasz całą strzykawkę przez układ. Potrzeba dwóch osbó albo musisz sie rozdwoić ty pompujesz POWOLI!! a drugi wysysa ze zbiornika wyrównawczego płyn jak bomble powietrza sieskończą i już przepompujesz całą strzykawkę (tylko nie pompuj powietrza zgromadzonego w strzykawce) zakręcasz zawór którym wpuszczałeś dota. i pompujesz klamką aby wypompować całe powietrze zgromadzone w klamce. I thats all.
Jak za trudno to pish to wytłumacze jeszcze raz( odciaganie moim zdaniem powietrza z zacisku niepotrzebne).
A odpowietrzałem swoja fromulę jakieś 50 razy??!!takze doświadczenie chyba mam co nie ;-)
pozdro 4 you :-) jak chcesz coś więcej wiedzieć to pish a odpisze jutro po 15 (szkoła:/)
GG 3891303 www.bike-team.kwidzyn.pl
-
- Kontakt:
ogolnie tego nie da sie zrobic zeby dzialalo, opchnij te heble szkoda czasu i nerwow to tylko formula wiec za tydzien czeka cie to samo walczylem z nimi 3 lata srednia 3 razy na miesiac jeszcze 2 miesiace i servisy bedziesz robil w 5 min:) zaopatrz sie w duza ilosc plynu zycze powodzenia zrob jak napisal [b]bloszek[/b] powinno zadzialac. formula to shit i nie zalej klockow bo bedzie po herbacie.
.::TIC::.
DM FR 4 - http://www.pinkbike.com/photo/854158/
DM FR 4 - http://www.pinkbike.com/photo/854158/
jomek bez urazy ale mam formule od 3 lat( kupilem uzywke smigana od 98 roku) i nic nie robie przy niej raz zmieniłem klocki :| ale do rzeczy!!!!
!!!!!!!!!!! RTFM !!!!!!!!!!!!!
(rtfm czyt. Read The Fucken Manual)
to naprawde dobry hebel ( team b1 jezdził na nich i jakos działały) ale wszystko mozna zepsuc kwestja talentu ;P
!!!!!!!!!!! RTFM !!!!!!!!!!!!!
(rtfm czyt. Read The Fucken Manual)
to naprawde dobry hebel ( team b1 jezdził na nich i jakos działały) ale wszystko mozna zepsuc kwestja talentu ;P
joł Ziomki looknijcie łódźką stronke www.downhill.o7.pl
tak jak mowi bloszek trza eobic tez ja odpowietrzalem i taszny z tym syf jest no i ja jeszcze robilem tak ze na koniec jak juz nie mialem powietrza czyli przepompowalem plyn od dolu przez uklad to zakrecalem wieczko z klamki i jeszcze dopompowywalem od dolu na maxa strzykawka co powodowalo ze klamka nie byla zamieka bo jak tak nie robilem to wchodzila do samej kiery a tak dawalem systemowi wieksze cisnienie, no i sprawa dla mnie najwazniejsza UWAGA NA DOKRECANIE ODPOWIETRZENIA W ZACISKU BO LUBI SIE TAM UKRECIC GWINT OD DOKRECANIA I ODKRECANIA no i ja tak wlasnie mialem i musialem dorabiac te srube odpowietrzajaca z golfa II i nawet pasowala po lekkim przegwintowaniu :) ale roboty w pip i zawsze juz nie ta szczelnosc
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=244743
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
do przepuszczenia płynu i sprawdzenia czy nie zamocno dokręciłeś tą śróbę co dociska tłok. Czyli masz możliwość sprawdzenai czy tłok nie blokuje zbiornika wyrównawczego.
Ja robiłem tak że miałem bardzo twardą klamkę, lecz szubko się zapowietrzała jakieś 2-3 godzin jazdy i mogłem se adasiami hamować a nie formulą. Jak chcecie wypompować całe powietrze to musicie długo ponaciskać tą klamkę a najlepiej jak weźmiecie i obrócicie ją do pionu jak najmocniej tylko można :]
Ja robiłem tak że miałem bardzo twardą klamkę, lecz szubko się zapowietrzała jakieś 2-3 godzin jazdy i mogłem se adasiami hamować a nie formulą. Jak chcecie wypompować całe powietrze to musicie długo ponaciskać tą klamkę a najlepiej jak weźmiecie i obrócicie ją do pionu jak najmocniej tylko można :]
GG 3891303 www.bike-team.kwidzyn.pl
-
- Kontakt: