fox vanila RC
fox vanila RC
mam dylemat jako nowy nie wiem co oznacza różna twardość na sprężynach w damperach czy 500 to dużo czy 750 to twarda sprężyna itd...?
zapodajcie jakieś informacje, dzięki
zapodajcie jakieś informacje, dzięki
Wszystko zalezy od twojej wagi i przelozenia na jakim pracuje rama.
Tu masz przelicznik jaka powinienes miec:
http://www.mojo.co.uk/springs-calc.shtml
Tu masz przelicznik jaka powinienes miec:
http://www.mojo.co.uk/springs-calc.shtml
[url=http://tiny.pl/m1xh]pimpmobile ^^[/url]
[url=http://tiny.pl/m4f2]twotires[/url]
[url=http://tiny.pl/m4f2]twotires[/url]
[b]dusix[/b] czemu o dupe rozbic?
matematycznie, jesli znasz skok zawieszenia i skok amora to wyjdzie ci srednie przelozenie ,co prawda nie bedziesz posiadal danych na temat progresji takiego zawieszenia ale policzenie jaka sila jest potrzebna do calkowitego ugiecia sprezyny jest banalnie proste i nie zalezy od tego czy masz jedno zawiasa czy jakies inne coda (nie da sie za to policzyc jaka jest sila potrzebna do ugiecia powiedzmy tych 20% - 30% czyli ciezko bedzie policzyc ile bedzie SAG'u) inna sprawa jest ze te harakterystyki jakos strasznie od prostej nieodbiegaja jak i mierzenie SAG'u na potrzeby amatorskie jest obarczone sporym bledem pomiarowym, dodatkowo sprezyn sie produkuje o dosc znormalizowanych twartosciach i pomiedzy nimi jest odstep jakis 10% wiec super dokladne pomiary do 15'stego miejsca po przecinku i tak trzeba zaokraglic do +/- 50lbs/in :P
Reasumujac, kalkulatorek nie jest najgorszy, orjentacyjne wartosci podaje dosc trafnie z malym ale - mianowicie mi wychodzi sprezynka ktora byla doskonala na hopy i korzenie ale na dropach niezbyt sie spisywala (niestety vanilla RC nie jest 5-way :( )
boro - jak bys chcial kupic 500lbs/in x 2.8in daj znac :D
matematycznie, jesli znasz skok zawieszenia i skok amora to wyjdzie ci srednie przelozenie ,co prawda nie bedziesz posiadal danych na temat progresji takiego zawieszenia ale policzenie jaka sila jest potrzebna do calkowitego ugiecia sprezyny jest banalnie proste i nie zalezy od tego czy masz jedno zawiasa czy jakies inne coda (nie da sie za to policzyc jaka jest sila potrzebna do ugiecia powiedzmy tych 20% - 30% czyli ciezko bedzie policzyc ile bedzie SAG'u) inna sprawa jest ze te harakterystyki jakos strasznie od prostej nieodbiegaja jak i mierzenie SAG'u na potrzeby amatorskie jest obarczone sporym bledem pomiarowym, dodatkowo sprezyn sie produkuje o dosc znormalizowanych twartosciach i pomiedzy nimi jest odstep jakis 10% wiec super dokladne pomiary do 15'stego miejsca po przecinku i tak trzeba zaokraglic do +/- 50lbs/in :P
Reasumujac, kalkulatorek nie jest najgorszy, orjentacyjne wartosci podaje dosc trafnie z malym ale - mianowicie mi wychodzi sprezynka ktora byla doskonala na hopy i korzenie ale na dropach niezbyt sie spisywala (niestety vanilla RC nie jest 5-way :( )
boro - jak bys chcial kupic 500lbs/in x 2.8in daj znac :D
-
- Kontakt:
Wedlug kalkulatora foxa powinienem miec w starym dm sprezyne 400 :O
Mialem 700 i dobijalem, ciezko bylo ale bywalo.
W karpielu mi wychodzi ze powinienem miec 300 :O , a bedzie 450 i pewno bedzie ok.
P.S. Z tego co wiem to Barney ( kupil ode mnie dm ) chcialby do niej mieksza sprezynke a tam jest wlasnie 2.8 tylko w wersji wide.
zagadaj do niego ;]
Mialem 700 i dobijalem, ciezko bylo ale bywalo.
W karpielu mi wychodzi ze powinienem miec 300 :O , a bedzie 450 i pewno bedzie ok.
P.S. Z tego co wiem to Barney ( kupil ode mnie dm ) chcialby do niej mieksza sprezynke a tam jest wlasnie 2.8 tylko w wersji wide.
zagadaj do niego ;]
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
witam wszystkich którzy odpisali na mój post....
może dokładniej powiem: całkowita długość mojego FOXA to 240mm, sprężyna ma napis 300 a moja waga 80kg. myślę że to też ważne?
skręciłem sprężyne i nadal dobija, składa się całkowicie i dobija...
Furmek- jak wiesz że to jest jakaś rada na moje problemy to pogadajmy
może dokładniej powiem: całkowita długość mojego FOXA to 240mm, sprężyna ma napis 300 a moja waga 80kg. myślę że to też ważne?
skręciłem sprężyne i nadal dobija, składa się całkowicie i dobija...
Furmek- jak wiesz że to jest jakaś rada na moje problemy to pogadajmy
o ile to sprezyna foxa to jest podana twardosc x skok, ja waze 65kg mam 4-ro zawiasa o przelozeniun 3 i jezdze na 550 ,ty powinienes miec 600-650 , teoretycznie systemy jednozawiasowe maja przelozenia od 1 do 3 , skoro miales 300lbs sprezyne to pewnie przelozenie jest blizsze 1, wczuc linka do foty bym ci radzil wsadzic 450 i sprobowac (mam do sprzedania 450x2.39 jak chcesz, co do ceny to mozemy sie dogadac)
Local Swinga-Swinga
-
- Kontakt:
ok to jest pomoc!!! dziękuję Wszystkim.
traz wiem sprężyna 650 i kontrola co będzie się działo.
jak ktoś ma jakieś spreżyny na zbyciu w tym wymiarze to zapraszam..
m.aster@interia.pl
jeszcze jest coś czego nie bardzo wiem czy kolor sprężyny to jakieś opcje co do twardości??
widziałem czerwone i czrne ale i zielone też kiedyś widziałem ?
traz wiem sprężyna 650 i kontrola co będzie się działo.
jak ktoś ma jakieś spreżyny na zbyciu w tym wymiarze to zapraszam..
m.aster@interia.pl
jeszcze jest coś czego nie bardzo wiem czy kolor sprężyny to jakieś opcje co do twardości??
widziałem czerwone i czrne ale i zielone też kiedyś widziałem ?
-
- Kontakt: