Kultura i wypowiedzi na forum.

da_weez
Kontakt:

Kultura i wypowiedzi na forum.

Post autor: da_weez »

Echhhh... czasami ciężko wzdycham jak patrzę na niektóre posty i topici. I od razu sobie myślę - oto Polska właśnie. Można zauważyć, że zdecydowana większość ludzi, którzy się wymądrzają bez podstaw w praktyce, zakładają głupie topici, najeżdżają na innych dla własnej głupiej "radochy", to po prostu kmioty i cienie prawdziwych rowerzystów. Niewielu użytkowników to osoby, które mogą rzeczywiście coś sensownego powiedzieć. Jest pare osób głęboko i profesjonalnie związanych z MTB, (koledzy, którzy projektują ramy, dorabiają części itp.) ale oni rzadko zabierają głos. Niestety. Forum jest dobrym miejscem na zasięgnięcie ciekawych informacji i na pewno pomaga w integracji nowego przybytku z tematem kolarstwa górskiego. Ale jeśli taki "nowy przybytek", choć też niekoniecznie nowy, "kozaczy" na forum, bo "jeżdżę na dualu, napie*dalam dropy z krawężników i reszta to w ogóle cieniaki jakieś, joł, elo", no przykro się robi. Polska. Niestety to jest Polska...

Mieszkałem szmat czasu w Niemczech, moja żona jest Niemką i biorę do dzisiaj udział w dyskusjach na niemieckim forum rowerowym, które znajduje się na www.mtb-news.de . Kultura tamtejszych użytkowników i sposób działania forum jest PRZERAŻAJĄCY. Przerażająco sprawny i... kulturalny! Od czasu do czasu ktoś zabluzga, naturalnie, każdemu to się zdarza, ale dla Niemców forum to nie piaskownica. Odpowiedzi na topici są rzeczowe, uprzejme, bez żadnych wstawek typu "a na ch*j ci to?", "wczoraj jeba*em twoją starą" czy tym podobne. Szkoda, że moderacja forum jest tak znikoma. Tam każdy durny temat jak "RST vs. MARZOCCHI, co lepsze?" jest od razu usuwany, bo nie trzeba być specem, aby zauważyć różnicę cenową pomiędzy produktami tych dwóch producentów, co niechybnie wiążę się z jakością wykonania. A chamstwo i arogancję, to chyba mamy już we krwi - polska "ułańska fantazja". Szabelka i na forum... Niemcy są naprawdę ułożonym i kluturalnym naordem - to jest nawet na ulicy widoczne! Kichniesz, a jakiś zwykły przechodzień powie Ci "Na Zdrowie!" chociaż Cię w ogóle nie zna. A w Polsce? Patrzący spode łba rodacy przeklinający każdego, kto ma lepiej. Przykre...

Suma summarum:
Nie liczę, ani nawet nie marzę o poprawie sytuacji na forum. Nikt nie powstrzyma kabotynów, którzy będą i tak się bezpodstawnie mądrzyć, wydurniać i zaśmiecać forum, czy też odpowiadać nierzeczowo i bezsensu na zadane na pytania. Najsmutniejsze jest to, że patrzymy na innych jak na ludzi drugiej kategorii, a sami wcale nie jesteśmy lepsi. Pokory i uprzejmości! Drugi człowiek zasługuje na tyle samo szacunku, ile TY chcesz aby TOBIE okazywano! Może jednak kiedyś coś dotrze do ludzi, którzy uważają się za niewiadomo kogo, a są tylko pajacykami w teatrze kukiełkowym zwanym FORUM DH-ZONE...

Pozdrawiam.
just gimme some weez
gimme some sunshine, one piece...
Rufus
Kontakt:

Post autor: Rufus »

Racja... ale juz parokrotnie były takie tematy. Inicjatywa szlachetna lecz - jak sam na koncu slusznie zauwazyles - sytuacji to niepoprawi. Mnie tez denerwuje takie "polactwo", ale ciezko na nie zaradzic. Z glupim lepiej nie dyskutowac i tyle - jak nie od dzis wiadomo tego typu zadymiarzom, oszolomom (ogolnie rzecz biorac ludzi ktorzy maja rozne kompleksy, czuja sie gorszy et cetera) najbardziej na nerwy dziala, gdy sa ignorowani. Ignorujmy wiec i dawajmy dobre swiadectwo o sobie, nie zajmujac sie chamami i "gowniazeria".
Ja staram sie przestrzegac tej zasady juz od dluzszego czasu dzieki czemu nie stykam sie z nieciekawymi wypowiedziami tak czesto jak inni, a co za tym idzie nie psuje sobie humoru.
Zreszta - kto z kim przestaje, taki sie staje.
pzdr
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
da_weez
Kontakt:

I czasami jeszcze ta ortografia i gramatyka... Echhhhh...
just gimme some weez
hofmen
Kontakt:

Post autor: hofmen »

Dokladnie,uzydkownikiem MTB-news.de jestem od roku, tak samo ma sie sprawa z alwaysmad, nie pisze duzo,moj angielski jest lekko mowiac "niepoprawny" ale nikt nie robi sobie chamskich jaj,czasami jakis dzolk, to wszystko. Odrazu sie przyjemniej rozmawia.
TwoFourPlayer
OBRECZ BFR 24"x48h-90zl,Kolo tyl 24" piasta dmr revolver -260zl
da_weez
Kontakt:

Zbudowanie nowego forum od podstaw jest bezcelowe - forum na DH-ZONE i tak większość kojarzy z piaskownicą. Co jest naprawdę przykre, bo serwis sam w sobie jest bardzo dobry. Znacie może jakieś inne forum, gdzie nie wypowiadają się przedszkolaki?
just gimme some weez
Gała
Kontakt:

Post autor: Gała »

Eh..na tym forum widocznie nie wiedza co to jest kultura...
bart
Kontakt:

Post autor: bart »

Dlatego niestety duzo uzytkownikow ze starego forum juz tu nie zaglada, bo po prostu stwierdzili, ze nie ma sensu...
Ja tez coraz rzadziej siedze na forum, bo dosc mam chamstwa i tematow "z dupy wzietych" :P
[url=http://tiny.pl/m1xh]pimpmobile ^^[/url]

[url=http://tiny.pl/m4f2]twotires[/url]
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

powiedzmy, że co do klniecia itp to normalne, bo za ten sport zabiera sie coraz więcej różnego rodzaju dresów itp ( no bo to jest trendy ( jazzy?) teraz) więc kultura upada. Ale poziom ortografii jest rzeczywiscie porażajacy- niektórzy to nie potrafią nawet własnego chyba nazwiska bez błędów napisac, a o interpunkcji to chyba wogóle zapomnieli. No cóż, mysle ze za jakiś czas rower sie co większym kretynom znudzi, to i poziom do góry podskoczy... I nie tłumaczyć mi sie , ze to przez pośpiech czy coś, bo inteligentny cżłowiek automatycznie pisząc na klawiaturze myśli co mu spod palców wychodzi a nia jakieś "błoND, kONT" i jeszcze te ó itp jezu..
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

a popatrzcie sie co wyrabia sie z diałem początkujący"- po kilkanaście tych samych tematów, są takie ćwoki co jak widza że ich temat wypadł z pierwszej strony to zamiast nabić komenta zakładają drugi taki sam. Litości panowie..
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

To jak wygląda forum w dużym stopniu zależy od moderatorów - wystarczy szybko usuwać ******* topici i po sprawie....miotła w dłoń i do roboty!
iceman
Kontakt:

Post autor: iceman »

jak ci sie nie podoba to forum to siedz w niemczech i pisz sobie na tamtym!! mozecie mnie skopac za to co powiem (wtedy okaze sie jakie z was POLSKIE chamy! :P ) ale kultura jest indywidualna sprawa i wali mnie co i w jaki sposob mowia inni.. kazdy wypowiada sie na swoim poziomie. jesli w niemczech sa tacy fajni cool'owi rowerzysci co nie powiedza k.urwa ani s.pierdalaj do drugiego rowerzysty to bardzo miluśko..nawet cacy bym powiedział..
a co do moderacji do wez zaloz sobie swoje forum i kontroluj je w sposob jaki uznasz za sluszny ale to juz bedzie nieco "centralnie planowane" podejscie, bo byloby dziwne gdyby nikom usuwal topici ktore mu nie odpowiadaja, bo odpowiedzi na postawione w nich pytania sa oczywiste..:///
po drugie cena nie zawsze oznacza jakosc a ze ty tak uwazasz to masz ciekawie...
"Words of wisdom - Full Face helmet"
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

Denerwuje mnie jeszcze jedna rzecz - większość ludzi nie umie nadawać tytułów swoim topicom.... przecież w tych kilkunastu/kilkudziesięci znakach da się zawrzeć trochę dokładniej o co chodzi w temacie niz w takim np. tytule "film"...tak ciężko byłby napisać np. "film - bonus NWD5"?
da_weez
Kontakt:

[quote="iceman"]jak ci sie nie podoba to forum to siedz w niemczech i pisz sobie na tamtym!! mozecie mnie skopac za to co powiem (wtedy okaze sie jakie z was POLSKIE chamy! :P ) ale kultura jest indywidualna sprawa i wali mnie co i w jaki sposob mowia inni.. kazdy wypowiada sie na swoim poziomie. jesli w niemczech sa tacy fajni cool'owi rowerzysci co nie powiedza k.urwa ani s.pierdalaj do drugiego rowerzysty to bardzo miluśko..nawet cacy bym powiedział..
a co do moderacji do wez zaloz sobie swoje forum i kontroluj je w sposob jaki uznasz za sluszny ale to juz bedzie nieco "centralnie planowane" podejscie, bo byloby dziwne gdyby nikom usuwal topici ktore mu nie odpowiadaja, bo odpowiedzi na postawione w nich pytania sa oczywiste..:///
po drugie cena nie zawsze oznacza jakosc a ze ty tak uwazasz to masz ciekawie...[/quote]

Widzisz Iceman, widocznie dla Ciebie forum to jednak piaskownica. Twoja wypowiedź mówi sama za siebie.
just gimme some weez
iceman
Kontakt:

Post autor: iceman »

przynajmniej w tej piaskownicy piasek jej czysty...
"Words of wisdom - Full Face helmet"
Kacpro
Kontakt:

Post autor: Kacpro »

co do ortografii, to jeszcze trochę poczytam to forum i zacznę pisać tak, jak większość analfabetów z tego forum...:/

a całą resztę pozostawiam bez komentarza, bo szkoda na to słów... jeśli szkoły i rodzice nie zaczną zwracać większej uwagi na kulturę, to sytuacja będzie się tylko pogarszać. osobiście o wiele milej czyta mi się forum mojej sieci lokalnej, gdzie nikt na nikogo nie najeżdża, niż to forum. tutaj każdy temat kończy się albo kłótnią, albo wrzutami...

pozdro
Kacpro.
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

jest tragicznie :(
nie znam tego niemieckiego forum, ale od kilku miesięcy używam www.mtbr.com
może amerykanie to głąby, ale za to kulturalni i trochę wiedzą na interesujące ich tematy.
jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś o światowych lub amerykańskich markach, to właśnie tam. nie znajdziecie tam jednak info o Dragach czy innych wynalazkach ;)
pozdro

frango
-=GrindeR=-
Kontakt:

Post autor: -=GrindeR=- »

Fajnie, ze sie szwabami zachwycasz, ale wiesz chyba dlaczego oni sa tak do przodu (nie tylko kulturalnie) przed nami...
Kazdy narod jest inny, ma inna mentalnosc i obyczaje i nie widze sensu porownywac Polakow do szwabow.
Inna sprawa, ze tak skonstruowales swoja wypowiedz, ze nikt nie moze miec innego zdania, bo zostanie pojechany od przedszkolakow, etc
http://pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=532557
da_weez
Kontakt:

Smutne, co? Potrafimy ściągać jakieś "joł, joł nigga", a od tak prostego narodu jakim w sumie są Amerykanie, ale nawet ni krzty kultury to nam się nie chce. Zgadzam się... jest TRAGICZNIE. Co do "dresiarstwa" wśród bikerów - rzeczywiście teraz nastała moda na rower, tak jak wcześniej na rolki, deskę snowboard i tym podobne. Jest jakaś szansa, że wszyscy ci, którzy pokupowali sobie rowery z innych pobudek niż zamiłowanie do sportu, porzucą ten temat i nasze środowisko trochę znormalnieje i się oczyści. Tego sobie i wam wszystkim "normalnym" z całego serca życzę.
just gimme some weez
da_weez
Kontakt:

-=GrindeR=- , trudno nie mieć innego zdania... Kultura jest kulturą, mentalnością nie można tego wytłumaczyć, że Polacy już tacy są. Znam wielu kulturalnych Polaków.A mMoże to jednak sprawa genetyki narodowej? W takim razie nie powinno nam być przykro, że właśnie tak u nas z kulturą cienko? Pomiędzy Polakami a Niemcami nie ma jakiejś przepaści cywilizacyjnej, nie jesteśmy plemieniem z dorzecza Amazonki. Widzę jednak w Tobie ukrytą ksenofobie, czy Niemcy jako ludzie, nie zasługują na to, aby nazwać ich Niemcami, zamiast "Szwabami"?
just gimme some weez
ODPOWIEDZ