Można robić Wheelie bez hamulca ?

petros
Kontakt:

Można robić Wheelie bez hamulca ?

Post autor: petros »

Mam taki problem :D Mam zwykłęgo TAURUSA kółka 24 bez tylniego hampla i trenuje [nie codzinnie] whhelie od jakiegoś miesiąca. Narazie żym przejechał jakieś 10m. na hama. Jak za mocno kiere poderwie to sparam do tyłu jak za słabo to lece do przodu, a jeszcze by tego mało było to mnie skręca na boki i DUPA!!!!
Jak poderwie przód to odrazu mnie skręca na boki to na lewo i prawo :P
Próbuje robic Whhelie'go na siedząco !!
Proszę o porady :)
Sorki jeżeli taki temacik był, ale spiesze się do szkoły :)
lizzard king
Kontakt:

Post autor: lizzard king »

co? nic nie zrozumialem.....
zyeb
Kontakt:

Post autor: zyeb »

nie! bez hampla zabronine :P taurus to rower, nie :/ hmm no to po prostu cwicz cwicz cwicz, im wiecej bedziesz jezdzil tym szybciej wyczujesz bika. nie ma jakiejs zlotej recepty na super wheelie ! mozesz zmienic mostek na krotszy, wtedy latwiej bedzie Ci wyrywac bika. a jak Cie rzuca to musisz oddac kolo do centrowania :]
zelek.um
Kontakt:

Post autor: zelek.um »

stary to sam musisz wyczuć tą granice między lecisz w tył a lecisz w przód :] nik Ci nie da receptury magicznej.... ale lepiej załóż hamulec mi z hamulcem nauka wheelie zajeła niecałe 2 dni :]
EXE i nic więcej :]
petros
Kontakt:

hehe dzięks!!! ale ja mam kółka nie stożkowe tylko zwykłe :D czy to ma też jakiś wpływ na Wheelie ??
zelek.um
Kontakt:

Post autor: zelek.um »

jak dobrze umiesz whellie to zzrobisz i na plastikowym kole.... musi być tylko proste i najlepiej jak masz hamulec i jakąś dłuuuuugą prostą żeby ćwiczyć i jazda...
EXE i nic więcej :]
pieniekziom
Kontakt:

Post autor: pieniekziom »

[b]petros[/b] jasne ze tak... a kolor ramy to juz wogule...jak masz czerwona to nawet od ziemi sie nie oderwiesz
hueheuheue
Hof
Kontakt:

Post autor: Hof »

i pamietaj o czarnych gripach
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

da sie ja na swoim dragu czasem robie whelle bez hampla ale ciezko jest cwicz najgorzy jest moment oderwania przedniego kola bo na plery walniesz reguluj to dociagajac kiere do klatki piersiowej i ja oddalajac pomaga
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

jak hamulec jest to zrobisz prawie na wszystkim :D...a bez hamulca to Ty ćwicz manuale a nie wheele :P
petros
Kontakt:

manuala nie umim :D i się chyba nie naucze na tym sprzęcie :/ niewiem jak mozna poderwać wysoko te przednie koło :> tu jest problem :)
trójkąt
Kontakt:

Post autor: trójkąt »

noo z hamulcem b.łatwo bez hampla juz inaczej.ostatnio jechałem bez hampla na whellie i zaje.bałem głową o asfald bo poleciałem na plecy:/
lej na mÓr!!!!!!!!!
petros
Kontakt:

no właśnie :/ a hampla mi brak :] niedawno sobie nowy założyłęm i mi linka poszła hahah.....ale cóż niedługo nowy BIKE będzie to spoXik hhm...a mam jeszce jedno pytanko czy na takim rowerze jak mój 24 TAURUS zielony :D szybciej bym sie nauzczył manuala niż na jakimś SPECIALIZED 3 ??
kabe
Kontakt:

Post autor: kabe »

ja tam zawsze robilem bez hamulca,ale whelie to jest lipa to robia dzieci na GTiX-ie lepiej naucz sie manuala
petros
Kontakt:

taaaaa....:) może dla dzieci ale fajno to wygląda :)
[]_ ([]) []_
Kontakt:

Post autor: []_ ([]) []_ »

no pedros jasne ze jak bedziesz miał P.3 to bedzie łatwiej.... chociazby dlatego ze ma hamulce... albo załuz se do teog bo inaczje to to nie ma sensu
http://www.jokejoke.prv.pl/
zielony wafel
Kontakt:

Post autor: zielony wafel »

ja wheelie uczyłem się bez hamulca i do tej pory chociaż już mam hamulec to go nie używam, a whellie robie tyle na ile kondycja pozwoli....
guest
Kontakt:

Post autor: guest »

ja od poczatku uczylem sie wheelie na stojaco (tak jest mi latwiej) i bez hampla, wazne jest zeby miec proste lapy i odchyalc sie do tylu, najlepiej robic wheelie pod jakies wzniesienie bo wtedy tak nie przyspieszasz, wydaje mi sie ze na stojaco jest bezpieczniej bo wtedy automatycznie zeskakuje sie z pedalow:P i chyba nie trzeba sie za bardzo przykladac do wyrwania kiery (tak jak do manuala) w wheelie tylko odchylic sie do tylu i zaczac mocniej pedalowac
guest
Kontakt:

Post autor: guest »

no i zeby dobrze sie wheelie nauczyc to trzeba duuuzo cwiczyc i wlasnie wyczuc rower <-- najwazniejsze :D
ODPOWIEDZ