Mam taki problem :D Mam zwykłęgo TAURUSA kółka 24 bez tylniego hampla i trenuje [nie codzinnie] whhelie od jakiegoś miesiąca. Narazie żym przejechał jakieś 10m. na hama. Jak za mocno kiere poderwie to sparam do tyłu jak za słabo to lece do przodu, a jeszcze by tego mało było to mnie skręca na boki i DUPA!!!!
Jak poderwie przód to odrazu mnie skręca na boki to na lewo i prawo :P
Próbuje robic Whhelie'go na siedząco !!
Proszę o porady :)
Sorki jeżeli taki temacik był, ale spiesze się do szkoły :)
nie! bez hampla zabronine :P taurus to rower, nie :/ hmm no to po prostu cwicz cwicz cwicz, im wiecej bedziesz jezdzil tym szybciej wyczujesz bika. nie ma jakiejs zlotej recepty na super wheelie ! mozesz zmienic mostek na krotszy, wtedy latwiej bedzie Ci wyrywac bika. a jak Cie rzuca to musisz oddac kolo do centrowania :]
stary to sam musisz wyczuć tą granice między lecisz w tył a lecisz w przód :] nik Ci nie da receptury magicznej.... ale lepiej załóż hamulec mi z hamulcem nauka wheelie zajeła niecałe 2 dni :]
jak dobrze umiesz whellie to zzrobisz i na plastikowym kole.... musi być tylko proste i najlepiej jak masz hamulec i jakąś dłuuuuugą prostą żeby ćwiczyć i jazda...
da sie ja na swoim dragu czasem robie whelle bez hampla ale ciezko jest cwicz najgorzy jest moment oderwania przedniego kola bo na plery walniesz reguluj to dociagajac kiere do klatki piersiowej i ja oddalajac pomaga
no właśnie :/ a hampla mi brak :] niedawno sobie nowy założyłęm i mi linka poszła hahah.....ale cóż niedługo nowy BIKE będzie to spoXik hhm...a mam jeszce jedno pytanko czy na takim rowerze jak mój 24 TAURUS zielony :D szybciej bym sie nauzczył manuala niż na jakimś SPECIALIZED 3 ??
ja od poczatku uczylem sie wheelie na stojaco (tak jest mi latwiej) i bez hampla, wazne jest zeby miec proste lapy i odchyalc sie do tylu, najlepiej robic wheelie pod jakies wzniesienie bo wtedy tak nie przyspieszasz, wydaje mi sie ze na stojaco jest bezpieczniej bo wtedy automatycznie zeskakuje sie z pedalow:P i chyba nie trzeba sie za bardzo przykladac do wyrwania kiery (tak jak do manuala) w wheelie tylko odchylic sie do tylu i zaczac mocniej pedalowac