zapomóżcie mości Panowie...
zapomóżcie mości Panowie...
Potrzebuję kupić nowy rower. Zastosowanie: Dirt, lekki DH, freeride(dropy do 2m, itp). Do 2500zeta. Z mkbike wymyśliłem coś takiego...
rama dragstar 16' 499
amor Manitou Six Sport 100mm 549
kiera Northshore X-Up XL MTB 99
mostek Project x Dual 69
hamulec Shimano Deore 515 259
stery Da bomb Rection 129
kaseta Sram 5.0 79
manetka Sram 5,0 prawa 8-ka 39
klamka Sram 5.0 prawa 59
przerzutki sram 5.0 129
lancuch sram 48 39
korba Sugino Dual Drive 32T 119
suport Shimano XT kwadrat 107
pedaly Northshore Pancake 79
rockling Prime aero rockring alu 44 50
opony NOKIAN NBX 2.5 2x75
Koła piasty p/t Novatec tarcza
obręcz Mavic F219 + szprychy DT Champion 569
Razem 2933.
Na czym tutaj zaoszczędzić? Nie jestem też pewny czy wszystkie te części będa do siebie pasowały. Z przodu chciałem single'a... hamulec tylko z tyłu (przedniego nigdy nie używam) - niekoniecznie tarcza... dobrze by było żeby stery i suport byłby maszynowy... Chcę tylko żeby rower wytrzymał te kilka sezonów.
Widziałem że poleciacie bardziej draga 14', ale chyba nie wchodzi do niego opona 2.5?
Liczę na obiektywne opinie i waszą pomoc:)
rama dragstar 16' 499
amor Manitou Six Sport 100mm 549
kiera Northshore X-Up XL MTB 99
mostek Project x Dual 69
hamulec Shimano Deore 515 259
stery Da bomb Rection 129
kaseta Sram 5.0 79
manetka Sram 5,0 prawa 8-ka 39
klamka Sram 5.0 prawa 59
przerzutki sram 5.0 129
lancuch sram 48 39
korba Sugino Dual Drive 32T 119
suport Shimano XT kwadrat 107
pedaly Northshore Pancake 79
rockling Prime aero rockring alu 44 50
opony NOKIAN NBX 2.5 2x75
Koła piasty p/t Novatec tarcza
obręcz Mavic F219 + szprychy DT Champion 569
Razem 2933.
Na czym tutaj zaoszczędzić? Nie jestem też pewny czy wszystkie te części będa do siebie pasowały. Z przodu chciałem single'a... hamulec tylko z tyłu (przedniego nigdy nie używam) - niekoniecznie tarcza... dobrze by było żeby stery i suport byłby maszynowy... Chcę tylko żeby rower wytrzymał te kilka sezonów.
Widziałem że poleciacie bardziej draga 14', ale chyba nie wchodzi do niego opona 2.5?
Liczę na obiektywne opinie i waszą pomoc:)
bike
hej
możesz zaoszczędzić na hamulcach czyli możesz włożyć do tego bike'a tarcze deorki mechaniczne. Weż 2 tylnie i zmień jedną tarczę na 180. Dzieki temu z przodu będziesz miał 180 bo tylni brake ze swoim adapterem pasuje na przód i daje wtedy rozmiar pod tarcze 180.
Jeden hampel kosztuje ok 160 przy założeniu że zamienią Ci na z tarczy 160 na 180. Przynajmniej w poznaniu w jednym sklepie tak można zrobić :P
pozdro
możesz zaoszczędzić na hamulcach czyli możesz włożyć do tego bike'a tarcze deorki mechaniczne. Weż 2 tylnie i zmień jedną tarczę na 180. Dzieki temu z przodu będziesz miał 180 bo tylni brake ze swoim adapterem pasuje na przód i daje wtedy rozmiar pod tarcze 180.
Jeden hampel kosztuje ok 160 przy założeniu że zamienią Ci na z tarczy 160 na 180. Przynajmniej w poznaniu w jednym sklepie tak można zrobić :P
pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/2292274/
bike
możesz jescze zaoszczędzić na sterach, kup kulkowe Ritcheya scuzy logic za ok 50zł. Nigdy mi się nie wysypały i całkiem dobrze się kręcą, tylkom ten kapsel jest strasznie badziewny ale to można wymienić. No i te stery mają pseudo cardridge gdzie nie dostaje się syf.
Moim zdaniem są całkiem spoko. Na bank długo na nich pojeździsz!!
Co do oszczędzania na reszczcie to już chyba będzie cięzko, no chyba że będziesz zaopatrywał sie w używany sprzęt.
pozdro
Moim zdaniem są całkiem spoko. Na bank długo na nich pojeździsz!!
Co do oszczędzania na reszczcie to już chyba będzie cięzko, no chyba że będziesz zaopatrywał sie w używany sprzęt.
pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/2292274/
-
- Kontakt:
czyli koła takie najlepiej:
-piasta tył Novatec SB Disc lub Northshore Coaster (obie po 189) czy lepiej Shimano Deore 525(za 123)?
-piasta przod Shimano Deore(za 45) lub Sram M 5000 (za 52)
-obrecze Alex rims DM 24 (2 x 99)
-szprychy Dt swiss Champion
A tak w ogole to to wszystko pasowac bedzie do siebi rozmiarowo i wymiarowo?
-piasta tył Novatec SB Disc lub Northshore Coaster (obie po 189) czy lepiej Shimano Deore 525(za 123)?
-piasta przod Shimano Deore(za 45) lub Sram M 5000 (za 52)
-obrecze Alex rims DM 24 (2 x 99)
-szprychy Dt swiss Champion
A tak w ogole to to wszystko pasowac bedzie do siebi rozmiarowo i wymiarowo?
eh. czlowieku jak masz 2500 to po co draga brac?!
wez za to kone shreda
i tu argumenty:
rama - nie trzeba duzo mowisc od draga bedzie lepsza nie bedzie to shit z czech tylko porzadna z gwarancja i co tu duzo mowic lepsza.
amor - niby ten marcok to shit ale na 100% lepszy od manitou six!!
kola - dm24, piasty deore JUZ POD TARCZE - na przyszlosc...
korby - na isis truvativ husslefelt mowi tez samo za siebie.
szeroka kiera krotki mostek. oponki tiogi factory 2,1. cool
vbrake - na poczatek styknie (po tym jak piszesz ze nie uzywasz przodu wnioskuje ze malo jezdzisz... przedni hampel very wazny!)
zapomnialbym - przerzutka tyl acera no i rapid fire.
nie uwazacie ze to o wiele lepszy bik niz ten co zlozyl? nawet jak bedzie oszzedzal?
ludzie bika skladac to juz na dobrej ramie i dobrym amore a nie polsrodkach...
----
co do kony shred to to nie jest ideal no ale cena 2500 jak za rower do skokow to malo. wymianic trza w nim amor, hample... i praktycznie nic wiecej. no klamki i manetki by sie przydalo dokupic. ew. opony jak bardzo ci nie beda pasily. i reszta jest wszystko siii i nie mowcie ze lepiej skladac... bo sie po prostu nie oplaca.
jak chcesz wiecej o tej i innych konach moich wywodow uzyj opcji SZUKAJ lub sam przejrzyj posty. END
----
tyle nikt sie ze mna zgadzac nie musi to only moje zdanie.
wez za to kone shreda
i tu argumenty:
rama - nie trzeba duzo mowisc od draga bedzie lepsza nie bedzie to shit z czech tylko porzadna z gwarancja i co tu duzo mowic lepsza.
amor - niby ten marcok to shit ale na 100% lepszy od manitou six!!
kola - dm24, piasty deore JUZ POD TARCZE - na przyszlosc...
korby - na isis truvativ husslefelt mowi tez samo za siebie.
szeroka kiera krotki mostek. oponki tiogi factory 2,1. cool
vbrake - na poczatek styknie (po tym jak piszesz ze nie uzywasz przodu wnioskuje ze malo jezdzisz... przedni hampel very wazny!)
zapomnialbym - przerzutka tyl acera no i rapid fire.
nie uwazacie ze to o wiele lepszy bik niz ten co zlozyl? nawet jak bedzie oszzedzal?
ludzie bika skladac to juz na dobrej ramie i dobrym amore a nie polsrodkach...
----
co do kony shred to to nie jest ideal no ale cena 2500 jak za rower do skokow to malo. wymianic trza w nim amor, hample... i praktycznie nic wiecej. no klamki i manetki by sie przydalo dokupic. ew. opony jak bardzo ci nie beda pasily. i reszta jest wszystko siii i nie mowcie ze lepiej skladac... bo sie po prostu nie oplaca.
jak chcesz wiecej o tej i innych konach moich wywodow uzyj opcji SZUKAJ lub sam przejrzyj posty. END
----
tyle nikt sie ze mna zgadzac nie musi to only moje zdanie.
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
-
- Kontakt:
dodam od siebie ze nie mam shreda tylko pointa ale ten rowerek zajebiscie mi sie podoba :( ma wszystkie moje wymarzone czesci... na ktore jak tak kase kopletuje mozolnie... :(
brakuje mi kol (calutkich) korb lancucha sztycy i sterow i bedzie podobny juz tylko z lepszym amroem :P no i moj wlasny skladany :D
brakuje mi kol (calutkich) korb lancucha sztycy i sterow i bedzie podobny juz tylko z lepszym amroem :P no i moj wlasny skladany :D
www.bikeaction.pl