Jaki rozmiar ramy do freeridu dobrać?
Jaki rozmiar ramy do freeridu dobrać?
Wybrałem sobie rower do freeridu "KONA STINKY" i w najblizszym czasie na pewno ten rower kupie (już nie moge sie doczekać). Ale niestety pojawił się kolejny kłopot! Sprzedawca poinformował mnie że zostały mu tylko dwa egzemplarze KONY. Jeden w jego sklepie a drugi gdzieś na końcu polski. Problemem jest dla mnie dobór wielkośći ramy. Otóż do tej pory jeżdziłem na poincie 14" i jestem dość przyzwyczajony do takiej małej ramy, a jak wsiadłem na kone 16" to wydała mi się troche przyduza. Nie wiem może to tylko złudzenie. W każdym razie musze wybrać miedzy rama 15,5" a 16". A na 15,5" nie moge sie przejechac bo gosciu musi ja sciagnac. Nie wiem co zrobic. Kona ma dość dziwną numeracje wielkości ramy: S(15"),M(15.5"),L(16"),XL(16.5"),XXL(17") Freeride kojarzy mi sie głownie z szybkim karkołomnym zjazdem i z dropem a przecierz do tego ramy powinny być w miare małe żeby lepiej prowadzić tą maszyne. Nie chciałbym przecierz prowadzić za dużego roweru jadąc z dużą prędkością. Sprzedawca mówi że 16" jest idealny dla mnie ale ja wole pogadać na forum z bikerami którzy mają troche więcej doświadczenia. Bardzo prosze o podpowiedz. Mój wzrost to 172cm. I dalej rosne tylko bardzo powoli.
Za wszelką pomoc z góry DZIĘKI!
Za wszelką pomoc z góry DZIĘKI!
www.downhill.uk.pl
ja mam stinky 2004 rozm 18" :) przy wzroscie 180cm i mi juz nie rosnie
z rozmiarami jak z dziewczynami - kazdy ma inne preferencje
ujme to slowami mojego kolegi:
do katowania - rama mala
do katowania i jezdzenia - rama srednia
do jezdzenia - rama duza lub srednia
pamietaj o tym, ze tym bikiem jeszcze musisz dojechac na miejsce no i freeride to nie znaczy downhill - czasami trzeba tez podjechac
siedzialem na stinky 2005 15,5 cala - strasznie mala ta rama i szkoda by mi bylo moich kolan :)
z rozmiarami jak z dziewczynami - kazdy ma inne preferencje
ujme to slowami mojego kolegi:
do katowania - rama mala
do katowania i jezdzenia - rama srednia
do jezdzenia - rama duza lub srednia
pamietaj o tym, ze tym bikiem jeszcze musisz dojechac na miejsce no i freeride to nie znaczy downhill - czasami trzeba tez podjechac
siedzialem na stinky 2005 15,5 cala - strasznie mala ta rama i szkoda by mi bylo moich kolan :)
oh yeeeeaaaa - jest juz bike
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=413870
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=413870
No dobra to wtakim razie jaki rozmiar wziaść 15,5" czy 16". Bo różnica to tylko 1,3cm. Ale nie wiem jak to wygląda podczas jazdy. Czy brać może 16" bo jak jeszcze podrosne 3cm to wtedy rama bedzie ok. Ale szczerze mówiąc wolałbym się nie męczyć z dużą ramą na stoku. No ale interesuje mnie opinia innych bikerów.
www.downhill.uk.pl
kumpel ma kona 15 i to jest tak krótkie że nieda się na tym jeździć przynajmniej ja nie umiem... strasznie to jest nerwowe do freeridu napewno musisz mieć troszke dłuższą ramę bo przy 15 nie utzymasz jej przy większych prędkościach 16 moim zdaniem to minimum jeszcze zobzacz sobie na geometrie jeżeldługośc efektywna jest mneijsza niż 58cm to miom zdaniem jeździ się troszke kijowo ja mam 185 cm
efektywna to długość od środka rury sterowej do środka szttycy na wysokości mostka
jak masz kupować kone to wyskokść w sumien nie ma znaczenia bo sztyca i tak wchodzi bardzo długa
powodzenia
efektywna to długość od środka rury sterowej do środka szttycy na wysokości mostka
jak masz kupować kone to wyskokść w sumien nie ma znaczenia bo sztyca i tak wchodzi bardzo długa
powodzenia
-
- Lokalizacja: Ze świata, kraju, miasta, dzielni gdzie nawet niebo jest *******...
- Kontakt: