strzelanie w Drop-Off Triple - POMOCY

axel
Kontakt:

strzelanie w Drop-Off Triple - POMOCY

Post autor: axel »

dzisiaj zobilem jazde probna moim rocznym Drop Offem Triple i cos mi sie nie podoba. Jak amorek ugnie sie tak 6cm to wystepuje jedno małe stukniecie (cos jakby tlumiki sie otwieraly).Zawsze w tym samym polozeniu goleni to sie dzieje. No i juz paranoje mam z tym. Nie wiem co jest nie tak, moze cos jest rozwalone w srodku .Wiem, że to słaby amorek jest, no ale chciałbym się dowiedziec, czy to jest normalny objaw jego pracy, czy cos sie popsulo raczej?? Luzów nie zauwazylem. Dzieki za pomoc
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

rozkrec to zobaczysz czy cos rozwalone tak na odlglosc to co mozna zrobic ?...
www.mm-foto.pl
myniu
Kontakt:

Post autor: myniu »

nie chce zakąłdac nastepnego postu o tym amorku, bo dostane zj#####ny wiec moze tez cos poradzicie na ten model.Podobno w jednej ladze jest komora powietrza,chodzi o to ze to moja pierwsza dwupołka, wiec moze ktos wie jak go podpompowac w warunkach domowych lub ile to kosztuje w serwisie.No i jak by to wygladało pod wage 80 kg.Pozdrawiam
axel
Kontakt:

triple ma komory w obu goleniach
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

jedziesz na kmopresor na stacji
tylko trzeba bardzo delikatnie nacisnąc zęby nie przepompowac
myniu
Kontakt:

Hmmm dzieki ale w koncu ma w obu goleniach te komory czy w jednej, wie to ktos na 100%.No i jak wyczuc iel to JUZ???
myniu
Kontakt:

Aha no i gdzie to pstryknac tym powietrzem jestem zielony wiec mowcie co wiecie.....
axel
Kontakt:

odkrecasz korki z 2 goleni na gorze i tam masz zawory. Ja mam specjalna pompke do amorkow i sobie pompuje. No ale dobra, wypowie sie ktos o strzelaniu w amorku??
AMOEBA
Kontakt:

Post autor: AMOEBA »

ja mam tegorocznego.. i w obu komorach mam powietrze..
myniu
Kontakt:

Amoeba to moze Ty cos podpowiesz jak go podpompowac i w jednej w koncu czy obu komorach jest powietrze.Da sie to zrobic kompresorem czy raczej podjechac do serwisu, a moze sa inne sposoby.
HELP.Niech ktos wytłumaczy to łopatologicznie
Pozdrawiam
pchlaa
Kontakt:

Post autor: pchlaa »

tak, masz komory powietrzne w obu goleniach (odkrec korki a zobaczysz zawory-takie trudne)
nie pompuj na stacji tylko podjedz do bylejakiego serwisu rowerowego i popros o uzyczenie pompki i po klopocie. kompresorem mozesz rozwalic komory albo cos innego jesli nacisniesz bez wyczucia. reczna pompka to nie grozi.
sikun jestes...
myniu
Kontakt:

Wielkie dzieki nie to nie takie trudne juz jest ok.Uzyłem ciezko dostepnego narzedzia jakim jest pompka od Wigry wszystko chula jak powinno MIODZIO.Dzieki za rady, pomozcie teraz Axelowi z tym strzelaniem.Pozdo
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

a nie da sie przypadkiem tego DO przerobic na sprezyny ?? TO powinno byc proste...
MIXON
Kontakt:

Post autor: MIXON »

myniu - jesli chodzi o cisnienie w komorach to wejdz na strone producenta i tam( po odszukaniu swojego modelu) znajdziesz tabele z sugerowanymi cisnieniami wzgledem wagi

od razu mowie, ze to co Marcok zaleca do Trypla to masakra - amor jest twardy jak glaz i malych nierownosci nie wybiera wcale :( - taka to juz jego uroda. za to lubi skoki/dropy +35 centymetrow :)

zobacz na stronie kony - test stinky 2004 - tam ladnie charakteryzuja dzialanie tego amora

pozdrawiam
oh yeeeeaaaa - jest juz bike
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=413870
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

z tego co pamiętam, amorki marcoka mają nieduże tłumienie w środku, ale niejednokrotnie mocno gdzieś jebniesz i ciśn. drastycznie wzrasta.

idź na stację, nie zepsujesz amora, a kompresor nie daje rady powyżej 6 bar.

zajmie ci to trochę czasu, ale pobaw się i dobierz ciśnienie.

co do strzelania, to możliwe, że to sprężyna stuka o goleń, zresztą musisz rozebrać i zobaczyć.
ODPOWIEDZ