Pomysł na super, i tanie hamulce ?

shit
Kontakt:

Pomysł na super, i tanie hamulce ?

Post autor: shit »

Cześć,
tak sobie myśle (pewnie ktoś już wpadł na ten pomysł) ,że można by sprobówać przerobić hamulec z motoru na do roweru. Jak wiadomo w motorach są zajebiscie mocne hamulce, przynajmniej w nowwszych :) a cena takiego uzywanego hamulca rzadko przekracza 100zł. Myśle sobie że przerobie hamulec nawet nie od ścigacza, tylko malutki brembo :) od skutera żeby pasował do roweru.
Oto przykładowe linki do takich hamulców :
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=56721568
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57413707

Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle ? I mam jedno pytanie do osób które sie znają - czy klamka od rowerowego hamulca będzie pasowała do takiego ? (inna grubośc przewodu ale to chyba nie powinno być problemem). Jedynym problemem według mnie byłaby tarcza hamulcowa - rowerowa za cieńka, a motocyklowa duża, i nie ma jak przykrecic. Napiszcie co o tym sądzicie.
PaTyK
Kontakt:

Post autor: PaTyK »

shit pomysł masz ciekawy, do zacisku wystarczylo by dorobic adapteri juz, z klamka tez nie ma problemy walniesz jakiś reduktor i juz bedzie pasowac
najgorzej bedzie z tarcza:/ moze rowerowa by stykla tylko musial bys miec bardzo wysokie klcki( duzo okladziny), tarcza od motorynki chyba nie bedzie pasować, wogole to na ile śrob ona jest przykrecana?????
Dareko
Kontakt:

Post autor: Dareko »

faajny pomysl ale ja mysle ze z tarcza rowerowa dalo by rady:)
mlody_dh
Kontakt:

Post autor: mlody_dh »

No więc cześć :P
W motorynce to nie ma tarczy tylko bębnowe hamulce.
Dareko : z tarcza rowerową nie dało by rady, albo była by za cieńka, albo by ją pogieło :)

Więc sądze że problemem będzie albo dorobienie tarczy albo dopasowanie :)
Powiem wam co z tego wyjdzie, pozdrawiam
Kupie połamane bombery, części do nich, pisać na gg...
mlody_dh
Kontakt:

Post autor: mlody_dh »

sorki napisałem przypadkiem z konta brata
Kupie połamane bombery, części do nich, pisać na gg...
Dareko
Kontakt:

Post autor: Dareko »

mlody_dh no ale jak by dobrze wyregulowac chyba jest jakas regyklacja na klockach?
shit
Kontakt:

to mlody_dh to ja pisałem bo to konto mojego brata co sie logowal tu jakiś czas temu :)

nie wiem nie wiem, czekam właśnie na odpowiedzi osob ktore juz cos z tym kombinowaly :)
t_jaworze
Kontakt:

Post autor: t_jaworze »

Te hamulce ktore pokazales nie s jakies swietne, one sa ze skuterow a tam hamulce nie sa super.NO moze za ta cene jest dobrze ale liczy sie tez waga zestawu i ogolne dzialanie. Pamietaj ze klamka do przedniego jest po prawej stronei.
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

już widze jak zaciśzniesz taki hampel co ci z amora zostanie muahahaha
shit
Kontakt:

hmm no nie wiem ..... może te hamulce nie sa jakieś świetne ale jechałem skuterkiem Aprilia SR 50 właśnie z którego są te hamulce ( dokladnei ten brembo za 120zł) i tarcza miała jakieś 120mm i bez problemu robisz stoppie z predkosci okolo 30-40 km/h a taki skuter wazy ok 80 kg a nie max 20 jak rower.
corny
Kontakt:

Post autor: corny »

kolega ma takie cos, z moich obserwacji wyniklo ze najlepszy beidze hamulec z tloczkami z obu stron, a nie system z tloczkiem rozpychajacym, dziala na tarczy od roweru, ale zeby dobrze ustawic to ciezko, straszne opory toczenia sa, a tarcza sie szybko niszczy :/ jedyne co to zrobic tarcze...
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

klocków w tym nie ustawisz, najlepszy byłby zacisk pływający bo na stałym może tarcze powyginac ewentualne rozerwac piaste, reguluje się tylko położenie klamki i nic więcej
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
Avalanche3.0
Kontakt:

Post autor: Avalanche3.0 »

to moze przykręcic dwie tarcze naraz ?
dorobisz adapter i bedzie git ale co z klamką ?
F*CK MTB ..
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Wydaje mi sie że 2 tarcze rowerowe są grubsze niż jedna motocyklowa. Co do pomysłu to zacisk może być ale klamka jest koszmarna tak samo jak przewód. Miałem skuter i hamulec w nim chodził paskudnie jak na rowerowe potrzeby.
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

nie oplaca sie bo 1 jak ktos pisal moze pogiac tarcze, 2 ze taki zacisk wazy pewno niemalo (napewno wiecej jak rowerowy) a po za tym w motorach sa grubsze(ciezsze) tarcze ;P
Adams
Kontakt:

Post autor: Adams »

Widzialem w skuterku tarcze (cos kolo 160mm) ktora mozglaby sie nadac do Twojego pomyslu. Skladala sie ona jakby z 2 okregow. Ten wlasciwy z czescia cierna i mniejszy w ktorym byly otwory na sruby. Oba okregi byly polaczone "szprychami" jak normalna tarcza. Nie wiem jaki ta byl rozstaw srub ale ze bez problemu moznaby nawiercic nowe otwory.
Wiem ze byl to skuter Piaggo (chyba tak sie to pisze :-) ) ale nie podam modelu.
Tarcze skuterowe sa pewnie podobne w konstrukcji wiec trzebaby poszukac. Moze bedzie sie dalo nawiercic. Sa one grubsze od rowerowych ale duzo ciensze od motocyklowych. Dlatego (na oko) mysle ze mogloby takie rozwiazanie zdac egzamin w rowerku. Jesli oczywiscie nie zalezy Ci na wadze.
Brembo tez robi hample rowerowe (w Magazynie rowerowym widzialem) i sa podobno slabsze od Gustawow a kosztuja po 1000 euro za sztuke! LOL
Ciekawe kto to kupi. I zastanawiam sie po co MR takie cos testuje a normalnych SH 525 i tej klasy nie.
Ok pozdro i powodzenia w poszukiwaniu tarczy.
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

ja u siebie mam taki fajny zacisk w skutrzerze ale tarcza ma z 5mm ale wydaje mi że takie coś można profesjonalnie zeszlifować np do 2mm.
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

Ale najgorzej klamka i kabel...
jozekrj
Kontakt:

Post autor: jozekrj »

shit

niech Ci MaxDamageDA sprowadzi tarcze od hamulca ProStop

pływajaca , 10" i 4mm grubosci
ODPOWIEDZ