cal polski a cal angielski ????????
cal polski a cal angielski ????????
Witam. Jak niektórzy z was wiedzą remontuje i przerabiam Rometa Sokoła, starego składaczka. I mam problem. Otóż wymieniam stary widelec i na jego miejsce chcę zastosować widelec na koło 26 cali. Wiadomo że składaczki mają gwint 1 cal........tylko jaki?? Polski = 24mm , angielski = 25,4mm . Rura sterowa tego starego widalca ma 26mm, a gwint od 24mm ( na samej górze) do ponad 25mm na dole gwintu. I nie wiem teraz czy u góry jest poprostu zjechany czy się rozszerza. Firmowa nakrętka nie łapie mi tego gwintu na górze, ale po wkręceniu znajduje się na dole gdzie gwint jest większy i się trzyma super. Pytanie kluczowe: CZY MOGE ZASTOSOWAĆ TAM STANDARDOWY WIDELEC 26 CALI O RURZE 1 CAL?? Pozdrawiam, Maciek
po pierwsze nie ma czegos takiego jak polski i angielski cal
polska miara to: to miara metryczna mm(milimetry) a angielska to cal
zauwaz ze suf- czy tam suwmiarka (czy jak to tam sie pisze) ma na dole mm na gorze cale lub na dole cale na gorze mm (w zaleznosci od tego czy jest angielska czy nie) ale cal to zawsze cal czyli 25,4mm
polska miara to: to miara metryczna mm(milimetry) a angielska to cal
zauwaz ze suf- czy tam suwmiarka (czy jak to tam sie pisze) ma na dole mm na gorze cale lub na dole cale na gorze mm (w zaleznosci od tego czy jest angielska czy nie) ale cal to zawsze cal czyli 25,4mm