Początek zabawy...

cHICO
Kontakt:

Początek zabawy...

Post autor: cHICO »

Witam wszystkich.

Dopiero co zaczynam zabawe z rowerami na poważnie, mianowicie jestem w trakcie składania na rowerek. Ale mam kilka wątpliwośći. Tak na prawde to nie wiem co dokładni chce na nim robić... Bardzo podoba mi sie downhill ale ceny rowerów i sprzętu ( zbroja itp) to raczej nie dla mnie, poza tym w krakowie nie ma chyba zbyt wiele tras do tego, a samochodu żeby wieść gdzieś rower w góry nie mam. Trial tez jest bardzo przyjemny ( mam na myśli robienie ewolucji na specjalnym lekkim biku, takich jak sidehop,gap itp. chyba mi sie nie pomyliło trial to jest nie ? ) ale na sam widok takiego backpivot'a czy wallrid'a np czuje ze miękne i ze mi to lata zajmie zanim sie tego naucze, nie wiem może na specjalnym sprzęcie jest to łatwiejsze ale samo przejechanie na tylnim kole na moim góralu (św pamięci po ostatniej wycieczce do lasu.. ) to nie lada wysiłek, może dlatego że waga jego to jakieś 4 razy tyle co taki A-Gang i rama nie ta.. nie wiem. Myśle że chyba jazda po mieście, poskakać ze schodów, murków, wskoczyć na coś, pojechać do lasu na trase jakąś, poskakac na hopach... itp na to chyba sie zdecyduje, aczkolwiek każda sugestia miło widziana ;) Jeśli chodzi o rower myślałęm o Konie Scrap ale wiele złych opini o nim słyszałem i teraz zastanawiam sie nad stuff i p2... jeśli ktoś coś doradzi to z góry dziękuje, rowerek do 3,5k w miare uniwersalny... Kasy jeszcze całej nie mam, teraz dopiero 2,5k pln wiec mam czas do namysłu no i mam nadzieje na jakieśpromocje na wiosne może... Jeszcze raz dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam all.

1 ps.jeśli podobny temat był to sorry, przeglądałem forum i jakos mi sie w oczy nei rzucił, ale pewnie i tak mnie troche luda zgromi hehe

2 ps. czy mozna kone stuff kupić z ramą w innmym kolorze niż kremowy taki i czy wie ktoś czy są jakiessklepy co rower na raty sprzedaja.
lankru
Kontakt:

Post autor: lankru »

jak jakies takie schodki, las i wogole to moze rowerek do freeraidu?
Mysle ze w tej cenie to mozesz kupic Gianta AC1, dobry sprzet w tej cenie.
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
cHICO
Kontakt:

AC1 ma hydrauliki chyba ? jakos hydrauliki nie bardzo chce bo jak sie zniszcza to wymiana sporo kasy zje.. ale zawsze mozna wymienic tylko nie wiem czy opyla sie bika z hydr. kupic po to zeby je zaraz wymienic, chyba nie. Ale i tak thx za sugestie ;)
lankru
Kontakt:

tak, hydrauliki. Jutro cos pomysle bo dzis to juz nie mam sily, ide spac :)
Trekker
Kontakt:

Post autor: Trekker »

Może pomyśl co dokładnie chcesz robić. Maszynka do freeride'u może przekroczyć twój budżet. Myśle że najlepszym rozwiązaniem bedzie jakaś street'ówka.
Coś z tego:
http://www.velo.com.pl/www_rowery2005/w ... _dirt3.htm

A jak już freeride to może to ale jakieś takie delikatne to jest :/ : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61781909

A co do stuff'a to innych kolorów nie ma chyba ze z innego roku ;)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3073431
[b]NEGOCJUJ CENY![/b]
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Jeśli chcesz sztywny rower to chyba lepszy od Kony będzie specialized, poza tym faktycznie teraz za małe pieniądze można dostać rower full suspension (czyli "podwójnie amortyzowany) jak np Giant AC, Na takim biku możesz się bawić w skakanie z murków,jeździć freeride czyli dropy a nawet wystartować w jakimś amatorskim DH jak np w szklarskiej na festivalu było.
cHICO
Kontakt:

No to powiedzmy ze interesuje mnie dirt ( dirt chyba ? nie myle pojęć ?) + street... ale no właśnie zeby dało sie spróbować tez triala, jakieś proste triki tylko... Po prostu pojechać na wilcze doły i poskakać na hopach + po mieście pojeździć, tu zeskoczyćz murku tam wskoczyć... tyle na początek wystarczy, może potem jak już troche sie w to pobawie to mi sie bardzie wyrobi pogląd co mnie naprawde interesuje. Bardzo mi sie P2 speca podoba ale amory ma podobno takie sobie...
Fałek
Kontakt:

Post autor: Fałek »

Ja jak zwykle polece Aganga. Jesli chcesz troche potrialowac to proponuje na sztywnym widelcu. A jeśli bedziesz chcial na chopki to też sie spokojnie nada. Ja jezdze wlasnie na takim i musze powiedzieć że agang to bardzo fajna konstrukcja za nieduża kasę. POZDRAWIAM
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Przedewszystkim na sam początek nie kupuj fulla (ac1) nigdy nie wyrobisz sobie dobrej techniki jezeli od poczatku bedziesz pomykał na fullu.

Najlepiej kup sobie jakis tani uniwersalny rower do szerko pojetego funbiku.

Moja propozycja to unibike undergorund dirt.

Dlaczego ??

Otóz...

1) Bardzo tani .. kupisz za 1900 zł...
2) Sam na nim jeżdze i rama jest wytrzymała - waze ponad 95 kg!!
3) Polski produkt, gwarancja zawsze zostanie uznana.
4) Zmieniasz kilka cześci z firmowego rowerka i masz naprawde fajny roer do zabawy. Kąty ma super, czesci naprawde dobre.
5) Musisz zmieni:

- amortyzator. Spezedajesz ten shit co tam masz za jakies 200 zł.. dokłądasz koło 400 zł i za 600 zł kupujesz uzywanego marcoka.
W tymn miejscy rower kosztuje Cie 2300 zł

- Sprzedajesz opony (za wąski) i kupujesz inne sersze - tutaj wychodzisz na zero - nadal 2300 zł

- sprzedajesz przednią przezutke i lewa manetke. Odzyskujesz około 60-70 zł. Za ta kase kupujesz uzywane napinacz, np PM SOCHO. - Nadal jestes na zero - 2300 zł

- zmieniasz gripy (chwyty kierownicy) na przykręcane gripy authora. Bardzo łątwo sprzedac te które sa w unibiku, gdyz są bardzo miękkie i wiele osob je chce... krossowców. Mając przykrecane gripy masz pewnosc ze Ci sie nie obrócą.

Reszta roweru jest okej. Roewer jeździ zajebsicie .. i złozyłes go za 2300 zł.

W tej chwili piszesz ze masz 2500 zł. W tym sporcie trzeba sie liczyc z kontuzjami lub czyms podobnym. Kupujesz wiec ochraniacze na nogi (BB za 109 zł) ... rękawiczki (najtańsze troye za 99 zł ) i kask (uzywany orzech za 100 zł) ...

Jestes na etapie 2600 zł

Masz rower, który sie nie zapusje za szybko.
Podtsawowe wyposazenie - nagolenniki, kask i rekawice.

Poniewaz mozesz miec maksymalnie 3500 zł, jestes 900 zł do przodu. Zostawiasz sobie te pieniądze, po pewnym czasie gdy zaczniesz juz wiecej łapac o co chodzi w tym sporcie i bardziej Ci sie to spodoba. Sam bedziesz wiedział co wymienic na lepsze w tym bajku. Lub kupisz sobie integrala, zbroje itd.

Wg mnie jest to najbardziej logiczne wyjscie z całej sytuacji.

Za Unibikiem przemawia przedewysztskim to, ze ma genialny stosunek jakosci do ceny i jest polski. Wiec jezeli rama klęknie (choc nie klęknie patrząc po tym co ja na niej robie) to masz nowa w 2 tyg. Z Konami i innym shitem trzeba walczyc ponad miesiac.

Pozdrawiam.

Tu masz jeszcze foty rowerka:

http://pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=553053

http://pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=574606

PS. Poniewaz jestes z Krakowa, a ja robie sobie w sklepie który ma przedstawicielstwo UniBika mozemy sie dogadac i załatwie Ci ten rower jeszcze taniej. o około 15% od ceny detalicznej.

Prosze nie traktowac tego jako krypoto reklame. Sam niedawno duzo myslałem nad kupnem roweru po przesiadce z fulla ;/ i po wnikliwym analizowaniu rynku doszedłem do wniosku ze to bedzie najlepszy wybór. Włąsnie dlatego jeżdze teraz na tym rowerku.

Dla tych co sobie pomyslą ze bede chciał na Tobie zarobic. Jezeli zamówie rower -15% to sklep bedzie z tego miał 5% wiec raczej nei zarobie.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

www.unibike.pl - cała specyfikacja roweru.
lankru
Kontakt:

hmm... no nie najgorzej mowi motomysz, trzeba sie liczyc z tym, ze niektore czesci padaja bardzo szybko wiec bedziesz mial pieniadze na wymiane

co do samego rowerku to wytrzyma wszystkie Twoje ewolucje, no chyba, ze jestes typem osoby, ktora lubi miec dobry sprzet a nie korzystac w pelni z jego atutow

propozycja motomyszy jest bardzo przekonujaca moim zdaniem a wrecz zachecajaca, tak jak napisal po wymianie rowerek bedzie dobrze Ci sluzyl i bedzie nadawal sie do nauki

nie bede juz pisal o plusach bo zrobil to motomysz, moim zdaniem naleza mu sie brawa za to :)
motomysz
moderator
Kontakt:

dodam jeszcze... ze jezeli tak zrobisz to mój rower bedzie gorszy od Twojego ... rower bedzie sie nadawał nie tylko do nauki ale takze do czegos wiecej :) i duzo wytrzyma.. patrz moja waga + fotka :)
lankru
Kontakt:

motomysz daj jakis link do tego rowerku, bo nie moge znalezc na tej stronce :)
motomysz
moderator
Kontakt:

słabo szukasz panie ...

http://www.unibike.pl/pictures_shop/Underground-b

http://www.unibike.pl/?3& tu powinien byc opis... ale dziwny ten link wiec nie wiem ...
MareKambo
Kontakt:

Post autor: MareKambo »

Paul - sądzisz ze na małym fullu, bądź nawet sztywniaku nie da rady jeździć w DH. No nie da sie, to jest pewne żeby wygrywac zawody. Na sztywnym dałem rade na MM i MP i w szklraskiej, rower liczy sie bardzo w tym sporcie, ale jak dla funnu to na kazdym pośmigasz
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

niczego nie nauczysz sie w weekend wez to pod uwage , zebys nie wywalil kasy w bloto i pozniej mowil ze nic ci nie idzie to dziekuje bardzo....
www.mm-foto.pl
Suchy G-ce
Kontakt:

Post autor: Suchy G-ce »

A ja Ci polece Kone Stuff ! ja mam tego bika i jest zajebis.ty to rower do fr dirtu i dualu, a takze widzialem pare razy na zawodach dh jak jezdzili na Konie Stuff. :D
Kupie pompke do amora !!
gg: 2568599
cHICO
Kontakt:

Hmm motomysz całkiem mądrze prawi, musze sie nad tym zastanowić dobrze. A i jeszcze tak sprawa, dzownił do mnie przedstawiciel sklepu rowmix, może znacie firme... w sprawie zakupu roweru na raty... chodzi o to ze mają tam teraz spore przeceny ( p2 o jakies 1000 zł... stuff podobnie i wile innych) i mówił mi ze są ostatnie 2 sztuki p2 a w maju juz na przykład może nie być lol ? dziwne troche to dla mnie? by przestali je robić juz w przyszłym roku? ja sie nie znam czy kolo mną manipuluje zebym kupił... coś mi to sie nie wydaje za bardzo.
Poza tym wielkie dzięki za wszelkie porady i sugestie, cały czas myśle i analizuje...
cHICO
Kontakt:

Aha jeszcze 1 bo zapomnialem te 2 foty motomysz jak sobie skaczesz, to gdzie to jest ? bo ty z krakowa, to gdzieś tu okolice ?
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

No, Dh jest ładne, fajne, bajerka i wogóle kolorowe, tylko jak ktos może jeżdzić w czymś, bo mu się podoba?? Bo fajnie, bo tricki fajne. Weżżżż, posmakuj najpierw wszystkiego i póżniej zdecyduj....
http://dhcyc.pinkbike.com
ODPOWIEDZ