jak w temacie powiedzcie mi prosze ktorego z programow CAD urzywa sie do projektowania ram amortyzatorow itp wogole czesci ?? da sie to robic w Auto CADZIE?
btw jest może jakiś "zamiennik" AC tyle że darmowy, albo chociaż Trial bo "oryginalnego" AC raczej w trialu dorwać ciężko (albo ja mam takie szczęście do poszukiwań...
Destroyer DS2 + Duro '05 , Moto + Pure4130 i troche innej szpeji...
gg:5900968
Auto Cad to do 2D bedzie dla Cibie dobry, jak chcesz sprawdzic naprezenia, rozkld sil, miejsca gdzie wspolczynnik bezpieczenstwa dla danego materialu jest przekroczony etc itp, odksztalcenia to polecam SolidWorks, PRO Engineer :)
polecam inventor , jest tam nawet przykład amora budową podobna do starego bombowca , a za zaletami tego programu stoi to że taka firma rocky mountain projektuje swoje rami w tym właśńie programie , no i jest ondzieciny łatwy w obsłudze , a jeśli pracowałeś w autocad'zie to praktycznie nie musisz się go uczyć
Polecam MicroStation firmy Bentley Systems, masz tam pełno parametryczne 3D i tworzenie dokumentacji 2D. Dla uczników i studentów sprzedają pełne licencje za symboliczną cenę. Zobacz www.bentley.pl
co do ściągania inventora to w wersji podstawowej "series"zajmuje prawie 2 giga znaleść go można na emule (choć nie wiem czy jest dostępna wersja polska) ,a żeby cieszyć się w pełni programem czyli "profesional" (umożliwiający analiże wytrzymałościową ) coanjmiej giga więcej , program ma wysokie wymagnia uruchomić się go da na athlnie 1Gh 256mb ale praca przy bardziej złożoych projektach nie należy do przyjemnośći
W Proenginner da sie zrobic cos takiego-w 3d oczywiscie.No tylko trzeba umiec:/Pytalem sie braciaka, ktory pracuje na czyms takim w biurze projektowym,to mowil ze np z amorem nie byloby problemu-jesli ktos ma pomysl.Moznaby posrpawdzac wytrzymalosc a nawet zobaczyc jak pracuje mechanicznie.Program nie tani-ok 6000 euro i nie wiem czy jest jakas wersja free czy trial;)Najtaniej to chyba mozna go dostac na emule albo torencie :)