Spawanie goleni magnezowych

Xaver
Kontakt:

Spawanie goleni magnezowych

Post autor: Xaver »

Dwa dni temu rozwaliłem DNM'a-wyłamały się haki piasty.Problem jest taki że golenie są magnezowe i jak mi mówił jeden spawacz spawnie niestety ,,rozmiękczy" strukture metalu.Nie stać mnie narazie na zakup czegoś nowego a skręca mnie jak widzę bika nieużywanego... złapałemnaiar na spawacza co bawi się z różnymi ciekawymi metalami,ale kolo spawał amory chyba tylko raz czy dwa razy więc muszę podsunąć jak najlepsze rozwiązanie(chodzi o konstrukcje haków). Macie jaieś pomysły na wzmocnienie ich??? Tak by dało się to katować??? piszcie byle szybko
RESPECT 4 ALL
Jeśli czegoś nie da się zrobić to znaczy że za słabo próbujesz...
Pawko
Kontakt:

Post autor: Pawko »

o ile mi widomo to nie da sie spawac magnezu:/ bo sie pali jest tylko mozliwosc klejenia specjalnymi klejami.Moge sie mylic w razie czego poprawcie
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=566269
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

nie da sie spawac magnezu ... niestety ...
lankru
Kontakt:

Post autor: lankru »

tak jak wyzej, tez mi sie wydaje ze przy takiej temperaturze magnez sie pali, jedyne wyjscie klejenie
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
AllMountain
Kontakt:

Post autor: AllMountain »

widziałem kiedyś jak koleś próbował pospawać golenia, nic mu to nie dało
nie wiem jak z klejeniem
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Magnez się spawa (choćby ramy magnezowe meridy dla przykładu), jednak najprawdopodobniej zabulisz za to tyle, co za nowe golenie, gdyż żeby materiał się nie spalił, trzeba go spawać w komorze wypełnionej jakimś gazem (argon, albo coś w tym stylu).

rozwarz dorobienie goleni i haków...
Avalanche3.0
Kontakt:

Post autor: Avalanche3.0 »

eee :P
jak juz kiedys mówiłem :
dałem do spawania GRIMECE sys 8 bo mi sie złamało jedne mocowanie do ramy .. ( niewiem czy to odlew magnezowy czy alu :P ale pospawali )
pospawali i grimeca dalej jezdzi ... ale niestety niewiem gdzie spawałem bo mi to kolega załatwił
F*CK MTB ..
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

JAca dobrze mówi :P Merida kiedys robiła magnezowe ramy, ale zrezygnowali z tego... Zbyt drogi material a i tak z alu mozna zrobic lzejsza rame.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
Xaver
Kontakt:

Nie jest źle.Znalazłem profesionalnego spawacza co bawi się różnymi fajnymi metalami i pospawał mi to elegancko za 50 złociszy.Więx się da.
Eee...
Kontakt:

Post autor: Eee... »

xaver a z kad jestes gdzie jest taki spawacz?
Xaver
Kontakt:

z Poznania, a spawacz jest z pod poznania-Przeźmierowo
vandall
Kontakt:

Post autor: vandall »

to do kitu , ale moze ktos wie cos o spawaczu goleni z wawy?
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

skoro magnezu sie nie spawa to nie widze jak merida moze robic swoje ramy.. oczywiscie ze sie spawa jest to tak samo metal jak kazdy inny, a nie zaden kompozyt ktory pozbawiony jest spawow. proponuje udac sie albo do bardzo doswiadczonego spawacza (choc w przypadku amortyzatorow jest to praktycznie niemozliwe do pospawania).

golne golenie z magnezu sa najczesciej monolityczne, czesto sa tez kute prozniowo badz odlewane. dlatego jakakolwiek ingerencja w ich budowe np podgrzanie, dodanie innego elementu najczesciej konczy sie szybkim peknieciem elementow przyleglych. polecam skonstruowanie jakies obejmy ktora ci to pekniecie zminimalizuje, ewentualnie jesli nie jest to pekniecie na wylot, to wez pilnik do reki i spiluj ryse tak by jej nie bylo. to sprawi ze nie bedzie sie ona powiekszala, a co za tym idzie dluzej sobie na tym widelcu pojezdzisz.

ostatecznie mozesz to skleic zywica epoksydowa. skleilem tak mocowanie do tarczy i wytrzymalo az jeden dzien, wiec zwazywszy na przeciazenia tam panujace, jest to naprawde dobry rezultat, godny polecenia. gdybys napisal cos wiecej o tym gdzie samo pejniecie sie znajduje, to moze daloby sie jakies inne wnioski wysunac.

w innym wypadku pozostaje jedynie zakupic nowe golenie dolne, albo sprzedac caly widelec komus, kto polamal gorne golenie i kupic sobie nowy.
www.trialshop.pl
Rocky
Kontakt:

Post autor: Rocky »

da sie zespawać golenie magnezowe ale
po pierwsze nie będą wytrzymałe,
po drugie osłabisz materiał obok spawu
po trzcie nie zastanawiałeś sie dlaczebo są odlewane z magnezu :>
bo są najmocniejsze, lekkie, sztywne i niespawalne (kto chce to może jakoś sie będą trzymały narazie) !!
Bądź wierny swoim przekonaniom "FREERIDE"
http://www.pinkbike.com/photo/499896/
HCR
Kontakt:

Post autor: HCR »

magnezu sie nie spawa, przynajmniej zadnymi tanimi konwencjonalnymi sposobami - to jest jednolity odlew
Lysy965
Kontakt:

Post autor: Lysy965 »

Qrwa kolejny co sie chce zabic LUDZIE TEGO GOOWNA SIE NIE DDA POSPAWAC BO SIE PALI jak nie masz co robic ze zlamanymi amora to wrzuc je do ogniska oslepniesz tak sie baka !! ale pozdro dla ciebie jak sie nigdy nie bawiles i nie uwarzales na lekcjach !! :*
http://pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=337173 To sie nazywa trick :D;]
ODPOWIEDZ