Czy coś takiego jest legalne???

strongbikker
Kontakt:

Czy coś takiego jest legalne???

Post autor: strongbikker »

Chyba wymyśliłem sposób na zarabianie kasiory na rower.
Od dłuższego czasu po internecie szukałem fotek z rowerami.
No i nagrałem to na płyte. Zdjęcia rowerów podzieliłem na 5 kategori:
DH, dual, dirt, free ride, xc. Jest w sumie 1500 fotek.
Zrobiłem to w html.
I teraz podstawe pytanie:
Czy coś takiego moge sprzedawać na allegro??
Czy to jest legalne?
Jeżeli tak to za jaką cene sprzedawać?
Czy uważacie że byli by na to chętni?
A i niech nikt sie nie martwi że bede zarabiał na focie jego rowerka, bo wszystkie fotki są ze sklepów internetowych i stron firmowyvch.
DubinRB
Kontakt:

Post autor: DubinRB »

Ja tam uważam, że to dobry pomysł. Sam chciałbym taki katalog. Myślę, że to legalne jeśli na fotkach nie ma żadnych znaczków firmowych itp. A co do ceny to 5-7zł + wysyłka będzie chyba odpowiednie. Sam mogę zapodać Ci parę fotek rowerków fajnych.

P.S Zapytałem się taty(żeby nie było niedomówień prawnika) o tą sprawę. Mówi, że to raczej legalne jeżeli nie ma tam nic prócz roweru tzn. reklam itp.
Przeciez to rower tylko a nie żadnie dzieło sztuki (wyłączając Karpiel Apocalipse:P).

Więc nagrywaj i sprzedawaj:)

Jak chcesz fotki to GG: 1696636. Jak mnie nie ma to dopowiem jak będę;)

Pozdroofko
eeeeee.....rower...
shaman
Kontakt:

Post autor: shaman »

jak masz takie watpliwosci to wiesz co, podrzuc mi tego html'a, ja go wystawie na allegro zarobie troche ( tylko na amorka uzbieram ) i ci powiem czy sie opłaca. niech strace, nawet za darmo ci to zrobie :)

a na serio, to niezly pomysl, dupy do pracy nie ruszyles ale chociaz palce i to sam, powodzenia ;)))
what can I say... ;)
pchlaa
Kontakt:

Post autor: pchlaa »

no ja nie wiem.... rozpowszechnianie, dystrybucja a tym bardziej zarobek na cudzych zdjęciach nie jest legalny. Poczytaj prawo autorskie. Gdyby ktoś się uwziął mógłbyś mieć kłopot za umieszczenie na stronie internetowej jednego zdjęcia bez zezwolenia osoby, która je zrobiła.

możnaby spróbować dodać formułkę mówiącą, że po upływie 24h zdjęcia muszą być skasowane.

pozdrawiam

...::: Pimp Bike Community :::...
...::: D Z I W K I :::...
...::: nie rower czyni bajkera :::...
sikun jestes...
Bułka
Kontakt:

Post autor: Bułka »

ejjj a ja pomyslu gratuluje... tylko duzo to na tym chyba nie zarobisz- lepiej przy zbiorach kabaczkow popracowac :P
#...#
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

cos mi sie kiedys obilo o uszy na ten temat. zdjecia tego typu rozpowszechnione sa za darmo dla ogladajacych, wiec rowniez ty je mozesz rozpowszechniac nie pobierajac zadnych oplat (chyba, ze jest jakas notka przy fotkach o zakazie rozpowszechniania) w niezmienionej formie. ale zdjecia jako zbior sa w tym wypadku twoja wlasnoscia i mozesz je sprzedawac (twoj wklad: pokatologowanie, nagranie, ... to kosztuje). przykladowo czasopisma o tematyce komputerowej maja na cd programy freeware. programy sa darmowe, ale za ta plyte zaplacic trzeba.
Kontakt:

Post autor: groochas »

musisz miec zgode wlasciciela kazdego roweru
Qcor
Kontakt:

Post autor: Qcor »

człowieku - ******* to.
jak kolesie na allegro sprzedają domorobki naklejki na rower - znaki firmowe - i nic im za to sie nie dzieje, to tobie tym bardziej sie do zdjeci nie dowalą!
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1075066
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

groocha i Qcor macie w sumie racje, zaraz ktos powie ze jedno wyklucza drugie :)

mianowicie jak bys rozpowszechnial same fotki, np. przez e-mail i bral za to kase to autor fotki/wlasciciel roweru moze sie przyczepic ze sprzedajesz cos co nalezy do niego (chodzi o foto)

ale mozesz to sprzedawac na zasadzie ze kasa ktora za to bierzesz np. 8zl to koszty nosnika + nagranie + wysylka :) a fotki itp.. zebrane na CD znajduja sie na zasadzie programow freeware :-)

chyba kumasz o co chodzi - jednym slowem mozesz sprzedawac spokojnie
Yuen
Kontakt:

Post autor: Yuen »

Niedlugo na allegro zaroi sie od aukcji z katalogiem rowerow na cd:] Tylk oczekac kiedy:D
Pro rider^^
emat-e
Kontakt:

Post autor: emat-e »

no niby moga sie przyczepic wlasciciele, ale mi sie wydaje, ze raczej komu by to sie chcialo robic... dowiadywac, sprawdzac co, gdzie, jak... a jesli juz to kara bylaby malutka... i trudna do udowodnienia, ale dla chcacego nic trudnego nie?;]
http://allegro.pl/show_item.php?item=40319121 licytować;) 1000$ ma być:D
dh_maniak
Kontakt:

Re: Czy coś takiego jest legalne???

Post autor: dh_maniak »

Pytałem się faceta od tych spraw(prawnika) i powiedział mi że nie jest to legalne chyba że masz pisemne zezwolenie od właściciela tych zdjęć. Allegro może się do ciebie przyczepić więc jak chcesz. Ale tak właściwie to fajny pomysł...
DZIKUS

Post autor: DZIKUS »

tylko 1500?

ja mam ponad 12000 :]
chrosciel
Lokalizacja: gdzie kosciół i kleryka znajdziesz na kazdym rogu...(Kielce)
Kontakt:

Post autor: chrosciel »

Dzikus: LOL

Strongbiker: Jest to legalne, jesli nie ma tam reklam ani zdjecia nie sa objete programem ochrony (prawo autorskie), a pozatym to ciekawy pomysł na zarabianie, lepiej niz zakładac kolejnego posta jak zdobyc kase...
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=446257 Moj SC v10 !!!
Qcor
Kontakt:

Post autor: Qcor »

tylko wiesz: wchodze na duncona i w galeri mam za 100 rowerkow, jak tym sie nie zadowole to wchodze na pmsocho i mam kolejne 200 a jak po tym jeszcze odczuwam niedosyt to wchodze na pinkbike i juz mam po uszy roweru, nawet nie musze na nim jeździc...a tak musze placic i jeszcze czekać... nie sądze zeby duzo ludzikow na to poszlo
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1075066
bartec
Kontakt:

Post autor: bartec »

zwlaszcza, ze jesli ktos dokopal sie do takiej np. aukcji na allegro to raczej ma dostepn do internetu...
ata
Kontakt:

Re:

Post autor: ata »

Pytasz czy to jest legalne? A wszyscy chórem odpowiadają, że tak. Dlaczego? Bo nikt zdjęcia nie podpisał? Bo nie jest przechowywane w sejfie? A więc to już nie kradzież. Cóż.. Rzeczywistość jest nieco inna. KAŻDE zdjęcie jest chronione prawami autorskimi, nie ważne czy podpisane czy nie. Owszem, można je ściągać z internetu bez żadnych opłat, ale tylko i wyłącznie na własny użytek. Chcąc je sprzedawać musiałbyś najpierw wykupić licencje od właściciela zdjęcia, a z tego nie dość, że się robią ogromne koszty to w dodatku szkoda zachodu (w końcu to 1500 zdjęć). To tyle jeśli chodzi o znajomość polskiego prawa, które moim zdaniem jest chore i pełno w nim nieścisłości. A jeśli chodzi o moje zdanie, to wątpie, żeby ktoś zainetersował się tą sprawą. Co prawda mój qmpel miał niedawno rozprawę o nielegalne ściąganie filmów z neta, ale w końcu sprawę umorzono. Co do pomysłu, nie będę się wypowiadać, bo z jednej strony nie uważam, że Twoja działalność mogłaby komuś zaszkodzić, ale z drugiej jestem zdecydowanie przeciw piractwu. Chciałam tylko podać jakie są fakty, żeby ludziom nie wydawało się, że wszystko co w necie jest darmowe. Ktoś najpierw musiał to zrobić, prawda? Choćby nawet mój przypadek. Często robie zdjęcia na zawodach, czy po prostu w lasku gdy jeździmy. Wiecie jaka byłam wściekła gdy znalazłam moje zdjęcia na dh-zonie, bez jakich kolwiek podpisów? Bez mojej zgody? Dlatego jestem przeciwko...
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

ale tu nie chodzi o zdjecia czyichs rowerkow tylko tych ze stron producentow jak katalog .. rozumiecie ? a wydawca katalogu ma podpisana umowe ze wszystkimi firmami ?? ze bedzie drukowal foty ich rowerow ??
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
chrosciel
Lokalizacja: gdzie kosciół i kleryka znajdziesz na kazdym rogu...(Kielce)
Kontakt:

Post autor: chrosciel »

To juz sie sprawa z deko komplikuje...
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=446257 Moj SC v10 !!!
ODPOWIEDZ