Stosunek długości dumpera do skoku amora
Stosunek długości dumpera do skoku amora
Czy można w ten sposób potraktować dobór odpowiedniego stosunku skoków?
ja bym się dołączył z innym pytaniem z prośbą o fachowy wzór na wyliczenie skoku w ramie - czyli jak się liczy jedno albo 4 zawiasowce. sam poskładałem fulika na ramce Univega ,która była bez dampera dokupiłem damper i nie wiem ile mam tak naprawdę skoku. Jeśli jest ktoś, komu nie zrobiło by to dużego problemu to prosił bym o wyjaśnienie w miarę szczegółowo sposobu wyliczenia :)
dla przykładu jest to jednozawais - wg producenta zalecana długość montażowa dampera to 165 mm i to ma podobno dać 130 mm skoku w co raczej wątpię. ja w tej ramce mam FOX-a Vanilla RC o dł montażowej 185 mm i skoku damperato około 51-53mm
z góry dzięki
dla przykładu jest to jednozawais - wg producenta zalecana długość montażowa dampera to 165 mm i to ma podobno dać 130 mm skoku w co raczej wątpię. ja w tej ramce mam FOX-a Vanilla RC o dł montażowej 185 mm i skoku damperato około 51-53mm
z góry dzięki
http://www.pinkbike.com/photo/op=view&image=716501
-
- Kontakt:
okolo 172mm powinienes miec na tym foxie rc.
Dzielisz sobie skok calej zawiechy przez skok dampera i masz przelozenie.
A zeby zbadac skok realny, to zamiast wyliczac glupie wzory, wyjmij sprezyne i zmierz sobie organoleptycznie dystans jaki pokona oska :) Ja tak robilem ;p
Aha, w ten sposob nie sprawdzisz progresji, itd. Tylko suchy skok, a to troche kupa, bo dobre 150 moze byc lepsze niz tragiczne 250...
Dzielisz sobie skok calej zawiechy przez skok dampera i masz przelozenie.
A zeby zbadac skok realny, to zamiast wyliczac glupie wzory, wyjmij sprezyne i zmierz sobie organoleptycznie dystans jaki pokona oska :) Ja tak robilem ;p
Aha, w ten sposob nie sprawdzisz progresji, itd. Tylko suchy skok, a to troche kupa, bo dobre 150 moze byc lepsze niz tragiczne 250...
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com