Licencja, a astma
-
- Kontakt:
Licencja, a astma
Witam wszystkich dh-złomiarzy :D
Sprawa wygląda tak....
Mam astmę... staram się o licencję kolarską... Tzn. jeszcze nawet nie miałem badań... ale... czy mimo mojej choroby dostanę tę licencję?? Mam iść ze starą na jakiś wywiad środowiskowy i czy lepiej nie mówić o astmie czy powiedzieć całą prawdę??
Czy ktoś z was ma licencję mimo astmy, czy to mnie wyklucza??
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co mam zrobić :/ Pozdrawiam
Sprawa wygląda tak....
Mam astmę... staram się o licencję kolarską... Tzn. jeszcze nawet nie miałem badań... ale... czy mimo mojej choroby dostanę tę licencję?? Mam iść ze starą na jakiś wywiad środowiskowy i czy lepiej nie mówić o astmie czy powiedzieć całą prawdę??
Czy ktoś z was ma licencję mimo astmy, czy to mnie wyklucza??
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co mam zrobić :/ Pozdrawiam
Riding fast!! :D
-
- Kontakt:
Astma nic dobrego nie wrórzy :/ Pomyśl, bo możesz swoją decyzję przepłacić zdrowiem albo i życiem :/ Niby jestem alergikiem, ale mi to nie przeszkadza, bo brałem kupe leków i szczepionek jak byłem mały i astmy nie mam. Może są jakieś rodzaje astmy czy cos...jakbyś miał lekką to może da rade... Ale jedzisz przecież pewnie nie oddzisaij i wiesz jak ona wpływa na Ciebie.
http://dhcyc.pinkbike.com
ja jestem alegrikiem ,mam astmę i mam to wszystko w dupie. Wystarczy brac odpowiednie leki.
np.ja caly czas wciągam serevent, cromogen. a jak cwicze i zaczyna mnie dusic wciągam berotec. z berotekiem trzeba uwazac bo jak za duzo bedziesz uzywac moze ci sie trochę pojebac we łbie na parę minut;)
a wiec , zapodaj sobie leki i smigaj dalej.
pozdro
np.ja caly czas wciągam serevent, cromogen. a jak cwicze i zaczyna mnie dusic wciągam berotec. z berotekiem trzeba uwazac bo jak za duzo bedziesz uzywac moze ci sie trochę pojebac we łbie na parę minut;)
a wiec , zapodaj sobie leki i smigaj dalej.
pozdro
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=667158
-
- Kontakt:
Jeżdżąc na rowerze naprawdę nie odczuwam astmy.. prędzej gdy muszę bardzo szybko biec bez przygotowania... Zażywam dwa leki jakieś tam dysk i bez nich źle się czuję.. ale gdy je zażyję to nie mam najmniejszych problemów z jazdą na rowerze... jedynie gdy jest zimno i wyjdę z domu to trochę gorzej....
W tej poradni co ja będę robił badania był mój znajomy i robili mu wzrok, słuch, serce itd... z wydolnością płuc nic... ale jak wspomniałem mam przyjść ze matkę na wywiad środowiskowy.. i teraz po waszych wypowidziach jeszcze nie wiem czy mam mówić, że mam, czy nie mówić??
Proszę konkrety :)
W tej poradni co ja będę robił badania był mój znajomy i robili mu wzrok, słuch, serce itd... z wydolnością płuc nic... ale jak wspomniałem mam przyjść ze matkę na wywiad środowiskowy.. i teraz po waszych wypowidziach jeszcze nie wiem czy mam mówić, że mam, czy nie mówić??
Proszę konkrety :)
Riding fast!! :D
-
- Kontakt:
moj kolega jechal na oboz rowerowy, to lekarz mu tylko podbil karte, nei sprawdzil nawet czy ma serce zdrowe :D
teoretycznie lekarze twierdza, ze mam astme i nie powinienem sie przemeczac, przebywac za duzo na powietrzu, jezdzic na rowerze, nie uprawiac sportow, najlepiej zostac warzywkiem w tym wypadku :DD
ale jakos przez te wszystkie lata objawow astmy nie mialem.......
a moze to po porstu przez alergie to mowili?? hehe
teoretycznie jestem odczulony i jakies tam syfki nie powinny mi nic robic :P
teoretycznie lekarze twierdza, ze mam astme i nie powinienem sie przemeczac, przebywac za duzo na powietrzu, jezdzic na rowerze, nie uprawiac sportow, najlepiej zostac warzywkiem w tym wypadku :DD
ale jakos przez te wszystkie lata objawow astmy nie mialem.......
a moze to po porstu przez alergie to mowili?? hehe
teoretycznie jestem odczulony i jakies tam syfki nie powinny mi nic robic :P
-
- Kontakt:
Ale pierdoły piszecie!Gość ma astme a nie alergie!Ja mam alergie i miewam dość ostre stany, ale szczególnie latem.Przeszkadza mi to w pracy w spaniu w pływaniu, mam opuchnięte oczy i z nosa mi leci.To nie jest zwykłe kichanie.Jednak w sporcie mi to zbytnio nie przeszkadza,wręcz odwrotnie bo oddycham głębiej.Czasami latem zasypiałem o godz. 5-6 nad ranem a potem do pracy i na rowerek-no to chyba niezbyt zdrowe.A ja tu pisze o popularnej alergii!
bikerowiec19: doktorem nie jestem ale na Twoim miejscu przedkładał bym zdrowie nad licencje.Jak będziesz się ścigał to i tak wyjdzie na jaw,no nie ma mocnych.Jeśli miewasz ostre ataki astmy to chyba zdajesz sobie z tego sprawe.Lepiej nie pytaj się na forum, tylko swojego lekarza.Ja obawiam się astmy ze względu na swoją alergię która trwa 2 lata.Słyszałem jednak o wielu ludziach z astmą,któży są świetnymi sportowcami,zawsze jednak pod opieką lekarską. Jak by mi na licencji zależało to o chorobie może bym nie mówił,ale porady lekarskiej lepiej zasięgnąć.
PS:lepiej podaj stronke o astmie żeby ludzi najpierw troche uświadomić.
Zdrówko!
bikerowiec19: doktorem nie jestem ale na Twoim miejscu przedkładał bym zdrowie nad licencje.Jak będziesz się ścigał to i tak wyjdzie na jaw,no nie ma mocnych.Jeśli miewasz ostre ataki astmy to chyba zdajesz sobie z tego sprawe.Lepiej nie pytaj się na forum, tylko swojego lekarza.Ja obawiam się astmy ze względu na swoją alergię która trwa 2 lata.Słyszałem jednak o wielu ludziach z astmą,któży są świetnymi sportowcami,zawsze jednak pod opieką lekarską. Jak by mi na licencji zależało to o chorobie może bym nie mówił,ale porady lekarskiej lepiej zasięgnąć.
PS:lepiej podaj stronke o astmie żeby ludzi najpierw troche uświadomić.
Zdrówko!
www.forumrowerowe.com
No nieżle...Proponuje wsadzić słomkę do nosa-jedną dziurkę zapchać-przebiec sprintem ok.500m-zatrzymać się i prubować oddychać,przez słomkę-o ile wiem tak się czuje astmatyk w czasie ataku choroby.grohu pisze:ahh , i wlasnie zapomnialem napisac.
jak se ta licencje zalawiac bedziesz to nie przynos papierow ze masz astmę.
jak bedziesz bral leki to nikt nie zauwazy:)
Jak nie wiesz to się nie wypowiadaj.Astma to choroba!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
amator dh ja mam astme lekka alergie tez mam moj bra tmial astme i zmarl w wyniku jej ataku( zapomnial lekow) jednak teraz sa takie leki ze praktycznie jest to bezproblemowa choroba wiec nie ******* ze nie mam pojecia o tej chorobie bo troche sie orientuje co i jak ...
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/