grimeca 8 - problem

JOHNYKEIKO
Kontakt:

grimeca 8 - problem

Post autor: JOHNYKEIKO »

grimeca 8.odpowietrzony, nowe klocki tarcza igla a hamuje do dupy!co robic klamka miekka(odpowietrzalem 20 razy-nie jest b. miekka ale wydaje mi sie ze cos mu brakuje).podobno odleglosc klockow od tarcz jest regulowana samoczynnie?a u mnie z jednej strony tłoczek schowany z drugiej nie(tzn.jeden jest wysuniety bardziej od drugiego(obydwa pracuja ale nie tak samo))???co począć?
za0_DR/FR
Kontakt:

Post autor: za0_DR/FR »

Nazwij temat po imieniu to pogadamy inaczej...
Dam dupy za gar zimnej zupy....
JOHNYKEIKO
Kontakt:

chyba wyjasnilem w opisie o co mi chodzi?
JOHNYKEIKO
Kontakt:

nie pasuje "8" czy to co zawarte w opisie?
po prostu nie dziala jak powinien, podałem opis usterki + kilka uwag własnych, moze to kogoś doprowadzi na jakis trop
Zvisu
Kontakt:

Post autor: Zvisu »

Mój kolega Stayer miał tak w sys.8 i sys.12 kupił takie były miekkie od nowosci.Też mu sie to nie podobało ale jeździł na innych egzęplarzach i klamka była twarda sprzedał w takim stanie i tyle.A co sie stało to ja nie wiem nie pomoge ktoś inny może sie wypowie.
http://www.wufr.go.pl/
http://www.pinkbike.com/photo/865995/
lizzard king
Kontakt:

Post autor: lizzard king »

to wynika z tego, ze nieumiejetnie odpowietrzales.... albo nasz dziurawy przewod...

nic innego mi do glowy nie przychodzi
JOHNYKEIKO
Kontakt:

przewod kupilem nowy , uszczelki nowe , co do odpowietrzania to nie wiem ....przelalem caly uklad od strony zacisku kilka razy , zadnego powietrza nie zauwazylem, no nie wiem moze mam pecha ...w kazdym bądż razie dzieki za pomoc, moze ktos jeszcze cos dorzuci.......
lizzard king
Kontakt:

Post autor: lizzard king »

aha... czyli zle

na rowerowym masz extra porade, jak to zrobic

ja tez przelewalem tak, ale to nic nie daje... powietrze i tak zostaje w tlokahc chyba...

mozesz tak przelewac, naciskajac klamke
prosty
Kontakt:

Post autor: prosty »

spróbuj odkręcić dekiel na klamce, i przy wyciągniętym kole wyrównać śróbokrętem klocki, rozepchać je tak żeby były dobrze możesz wepchać tłoczki do końca (tak bedzie najłatwiej i najpewniej ze są równo) nie ściągając klocków, przed operacją odkręć sróbke regulacyjną w klamce 9nie do końca ale tak żeby tłok w klamce był maksymalnie rozciagnięty, nie wiem ile to jest ale troche :-) jak już wyrównasz klocki (tłoczki) zakręc dekiel na klamce i naciśnij raz albo dwa klamką (włóż przedtem oczywiście koło) klamka będzie zapewne dochodziła do samej kierownicy, nie przejmuj sie, odkręć spowrotem dekiel i dolej od góry płynu hamulcowego do pełna, zakręć dekiel i spróbuj znowu z kalką powinno być lepiej, potemjeszcze doreguluj sróbką wedle potrzeb i chęci i jeździj :-)
mam nadziej że Ci pomogłem, jak nie to może być jeszcze taka sprawa że np. masz syf na którymć z tłoczków w zacisku i upośledza to jego prace - dlatego mogą chodzić nierównomiernie, wszystko to powinno pomóc o ile hamulec napewno jest dobrze odpowietrzony...
pozdrawiam,
http://www.chr.Rybnik.pl
JOHNYKEIKO
Kontakt:

no nie nie w ten sposob.zakladalem strzykawe dosc duzego kalibru na zacisk i wlewalwm plyn do gory(poj. strzykawy to ok 3Xobj. calego ukladu.)co?zle czynie?
JOHNYKEIKO
Kontakt:

(prosty)dzieki wielkie.w koncu jakas konkretna podpowiedz!!!!!jutro zrobie test,zobaczymy moze zadziala.napewno odezwe sie co i jak poszlo.pozdrawiam
JOHNYKEIKO
Kontakt:

mam jeszcze jedno pytanie. kiedy wycągne klocki z zacisku i pompuje klamka klocki nie wychodzą tzn. wychodzą ale gdy puszcze klamke to zaraz chowaja sie spowrotem w zacisku). z tylu mam louise fr i gdy robie z nia to samo to klocki wychodzą maksymalnie omal nie wypadną.co to moze byc (z grimecą oczywiscie)???
JOHNYKEIKO
Kontakt:

poprawka. nie wychodzą tłoczki anie klock.bład!i
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Spróbuj odpowietrzyć go bez tarczy, tylko uważaj, żeby tloczki za bardzo nie wyszły... A jak nawet tarcza nie będzie chciała wejść bo odległość między klockami będzie za mała, to rozszezrz delikatnie śrubokrętem, tak aby tarcza mogła wejść... wtedy nie ma bata że klamka jest miękka... Zawsze tak robie.. Jak jest według Ciebie za mała odległość między klockami to na wciśniętej klamce delikatnie upuść minimalną ilość płynu, tak aby klamka lekko opadła... To musi działać. POzdrawiam
EVANGELION
Kontakt:

Post autor: EVANGELION »

NIE SLUCHAJ SIE ZNAWCOW KTORZY WIDZIELI TYLKO TEN HAMULEC.
POSLUCHAJ SIE TEGO KTO JE ROBIL I KTO SIE NA NICH ZNA.

PROBLEM EJST TAKI ZE TLOCZKI CI SIE LEKKO ZAPIEKLY ,NALEZY WYJAC TLOCZKI (ROZLEJE SIE CALY DOT ,ZAPOWIETRZY)CZYSCISZ TLOCZKI DOBRZE Z PIACHU OKROCHOW I INNYCH GOWIEN.NASTEPNIE SMAR TOWOT I DOBRZE SMARUJESZ TLOCZKI,UWAZAJ NA USZCZELKI W ZACISKU ZEBYS ICH NIE POKURWIL .WKLADASZ PIEKNIE POSMAROWANE TLOCZKI SPOWROTEM DO ZACISKU WGNIATASZ ILE SIE DA ,.W ZACISK WZUC COS DUZEGO JAKIS PLASTYK CZY COS ZEBY PRZY ODPOWIETRZANIU HAMULCA TLOCZKI STALY W MIEJSCU I SAM DOT PRZEPLYWAL Z LINKI AZ ZA ZACISK DO RURKI CZY CO TAM BEDZIESZ MIAL ZALOZONEGO.

NO POPAWISZ SIE TAK JAK CI MOWILEM I HAMPEL JEZELI NIE JEST USZKODZONY TO BEDZIE DZIALAL ZAJEB......AHA I PAMIETAJ JEZELI ZALEJESZ TARCZE LUB KLOCKI ODTLUSC TO BENZYNA EKSTRAKCYJNĄ LUB LUDWIKIEM.

pozdro
jadzie !!
bloszek
Kontakt:

Post autor: bloszek »

EVANGELION
Dokładnie tak jak pisze ten kolo. Ja mam stare XT i mi pomogło kiedyś jak rozłożyłem całe tłoki i wyczyściłem...
GG 3891303 www.bike-team.kwidzyn.pl
ODPOWIEDZ