Spawanie goleni magnezowych
Spawanie goleni magnezowych
Heja, mam pytanie do osób zorientowanych w temacie, jak sprawa wygląda ze spawaniem goleni magnezowych (Manitou Sherman). Problem dotyczy niewielkiego pęknięcia na dole goleni przy mocowaniu ośki. Jest jakieś miejsce w Krk gdzie można to pospawać? Czy to sie spawa podobnie jak aluminium?
Sebas
..:: www.G3RIDERS.com ::..
..:: www.G3RIDERS.com ::..
-
- Kontakt:
Jesli spawanie w oslonie argonu to bynajmniej nie jest to drogie. Jesli mowimy o tej samej metodzie spawania co aluminium czyli np spawanie glowic w samochodach to nie sa to ogromne pieniadze. Ja belke od wahacza w GT pospawalem, wyszlifowalem i wypolerowalem za 50 zl. I wygladal o niebo lepiej niz. Magnez mozna spawac na 2 metody:
1 w oslonie argonu czyli to co wyzej
2 w oslownie helu
Mysle ze gdzies mogliby Ci to zrobicl. Pozostaje kwestia estetyczna jak to bedzie wygladalo itd
1 w oslonie argonu czyli to co wyzej
2 w oslownie helu
Mysle ze gdzies mogliby Ci to zrobicl. Pozostaje kwestia estetyczna jak to bedzie wygladalo itd
n0 ridE n0 fUN
wiem, ze materialy ze stopow magnezu przed spawaniem nalezy odpowiednio przygotowac. jesli chodzi juz o sama czynnosc spawania, to robi sie to tradycyjna metoda TIG. no, ale bez wspomnianego przygotowania przy pierwszym zetknieciu z elektroda wypali ci niezla dziure :-) w ktorym miejscu dokladnie masz to pekniecie? moze daloby rade zabezpieczyc to jakas obejma.
- Kontakt:
G3RIDERS
Ja spawałem golenie od mojego dmn'a i jest si.Co prawda jako pyra spawałem w Poznaniu,ale nie sądze by to był duży problem w krk. Mi poszły oba haki piasty ale kolo zespawał elegancko i obrobił szlifierą.Ja tylko polakierowałem.(co prawda trochę z tym roboty żeby porządnie wyglądało,ale się opłaciło) Teraz w efekcie mam amora który jeździ i nie straszy ;p a wszystko za 40 złociszy. Bynajmniej nie twierdze że amor dalej będzie tak wytyrzymały jak poprzednio,ale jest to kwestia kompromisu-nie masz kasy na nowego to spawasz,ale tracisz ciut z wytrzymałości. Ja jak narazie nie zauważyłem jakich kolwiek nieporządanych efektów ubocznych mimo że gnojka nawet po spawaniu specjalnie nie oszczędzam... ;D Pozdro i powodzenia
Ja spawałem golenie od mojego dmn'a i jest si.Co prawda jako pyra spawałem w Poznaniu,ale nie sądze by to był duży problem w krk. Mi poszły oba haki piasty ale kolo zespawał elegancko i obrobił szlifierą.Ja tylko polakierowałem.(co prawda trochę z tym roboty żeby porządnie wyglądało,ale się opłaciło) Teraz w efekcie mam amora który jeździ i nie straszy ;p a wszystko za 40 złociszy. Bynajmniej nie twierdze że amor dalej będzie tak wytyrzymały jak poprzednio,ale jest to kwestia kompromisu-nie masz kasy na nowego to spawasz,ale tracisz ciut z wytrzymałości. Ja jak narazie nie zauważyłem jakich kolwiek nieporządanych efektów ubocznych mimo że gnojka nawet po spawaniu specjalnie nie oszczędzam... ;D Pozdro i powodzenia
Jeśli czegoś nie da się zrobić to znaczy że za słabo próbujesz...
-
- Kontakt:
Da sie spawac magnez, kumpel ostatnio spawal dj i pospawali ale nie tak dobrze... bo jest problem zeby dostac ten drut magnezowy zeby spawac, wiec wzieli zwykly alu i dodali magnezu i sie zespawalo w ostanie argonu, jakby byl normalny ten drut z magnezu, to pawnie lepiej by sie zespawalo.
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
STREET to tylko BMX
konstukcje aluminiowe i magnezowe nie sa z czystego aluminium, czy magnezu, ale tylko i wylacznie z ich stopow. czyste aluminium moglibyscie kruszyc i ugniatac golymi rekoma. wspomniana merida to stop magnezu z glinem, cyna i manganem. oczywiscie jeszcze po obrobce plastycznej i cieplnej dla polepszenia wlasnosci mechanicznych. polecam jakas lekture do materialoznawstwa.
- Kontakt: