Jakie widełki?
Jakie widełki?
Witam!
Mam problem. Składam ds na ramie Author A-gang. Mam wszystko oprocz widelca. Kupuje zwykle widełki, poniewaz nie stac mnie na amortyzator.
I tu pojawia sie problem. Nie wiem o co chodzi z tym systeme ahead.
Dlatego nie mam pojęcia jakie widełki kupić czy z ahead czy jaies inne. Prosze o pomoc! jak cos to gg: 6830169
Mam problem. Składam ds na ramie Author A-gang. Mam wszystko oprocz widelca. Kupuje zwykle widełki, poniewaz nie stac mnie na amortyzator.
I tu pojawia sie problem. Nie wiem o co chodzi z tym systeme ahead.
Dlatego nie mam pojęcia jakie widełki kupić czy z ahead czy jaies inne. Prosze o pomoc! jak cos to gg: 6830169
Enough!
http://www.extreme-shop.com.pl/ tu mają całkiem duzy wybór http://best-bikes.annet.pl/pages/forks.htm
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
Obecnie okreslenie "zintegrowane" zarezerwowane jest raczej dla zintegrowanych A-Head'ow (z lozyskami osadzonymi bezposrednio w glowce ramy). O tych, ktore masz na mysli mowi sie "stery klasyczne" (gwintowana rura sterowa 1", mostek wpuszczany w nia).wookie85 pisze:Ahead to rodzaj sterow ( drugie to zintegrowane )
Co do wyboru widelek, to np. Da Bomb, oraz takie z Treka Bruisera. Jednak to jest porzadny sprzet i ceny zwykle siegaja cen kiepskich (ale znosnych) amortyzatorow (Duro). Mozesz tez kupic Destroyera i modlac sie, zeby sie nie rozwalil, zbierac na amora.
Klasyczne
Rura sterowa w rozwiązaniu klasycznym nagwintowana jest u góry na zewnątrz, na nią nakręcona jest nakrętka integralna z szalką i nakrętka kontrująca - rozwiązanie zanikające, spotykane jest niemal wyłącznie w najtańszych góralach, ale dość często preferowane przez wyznawców szosówek.
Ahead
W rozwiązaniu Ahead rura sterowa pozbawiona jest gwintu, luz kasowany jest śrubką, dociskającą dekiel mostka. Elementem niwelującym luz poprzeczny jest klin, lub ciasno pasowana górna szalka dodatkowo zaopatrzona w Oring. Dzięki prostej budowie i relatywnie większej sztywności całego rozwiązania jest to obecnie rozwiązanie dominujące.
Stery zintegrowane
Coraz popularniejsze są tzw. stery zintegrowane. Produkowane są w wymiarze 1 1/8", łożyska jednak umieszczone mają wewnątrz główki ramy przez co ta ma pokaźną średnicę (min. 50 mm), więc wygląda to bojowo. Pozwalają na obniżenie główki ramy o ok. 10 mm. Gniazda w ramie, dzięki większej średnicy, mniej są podatne na wybijanie, a badania laboratoryjne pewnie wykazałyby, że nieco usztywniają mocowanie widelca - co przez człowieka jest zupełnie nieodczuwalne.
( rower.com )
Co to jest zintegrowane ahead ? ;] Ja ciebie rozumiec co ty mi przekazac ( ze gwintu nie ma ) ale potocznie ahead to pod rure 1 i 1/8 oraz miski na zew ramy a zintegrowane miski wew i taka sama rurka. :)
Pomijam fakt gwintowania rur sterowych nawet pod 1 i 1/8 bo nie o to chodzi.
Rura sterowa w rozwiązaniu klasycznym nagwintowana jest u góry na zewnątrz, na nią nakręcona jest nakrętka integralna z szalką i nakrętka kontrująca - rozwiązanie zanikające, spotykane jest niemal wyłącznie w najtańszych góralach, ale dość często preferowane przez wyznawców szosówek.
Ahead
W rozwiązaniu Ahead rura sterowa pozbawiona jest gwintu, luz kasowany jest śrubką, dociskającą dekiel mostka. Elementem niwelującym luz poprzeczny jest klin, lub ciasno pasowana górna szalka dodatkowo zaopatrzona w Oring. Dzięki prostej budowie i relatywnie większej sztywności całego rozwiązania jest to obecnie rozwiązanie dominujące.
Stery zintegrowane
Coraz popularniejsze są tzw. stery zintegrowane. Produkowane są w wymiarze 1 1/8", łożyska jednak umieszczone mają wewnątrz główki ramy przez co ta ma pokaźną średnicę (min. 50 mm), więc wygląda to bojowo. Pozwalają na obniżenie główki ramy o ok. 10 mm. Gniazda w ramie, dzięki większej średnicy, mniej są podatne na wybijanie, a badania laboratoryjne pewnie wykazałyby, że nieco usztywniają mocowanie widelca - co przez człowieka jest zupełnie nieodczuwalne.
( rower.com )
Co to jest zintegrowane ahead ? ;] Ja ciebie rozumiec co ty mi przekazac ( ze gwintu nie ma ) ale potocznie ahead to pod rure 1 i 1/8 oraz miski na zew ramy a zintegrowane miski wew i taka sama rurka. :)
Pomijam fakt gwintowania rur sterowych nawet pod 1 i 1/8 bo nie o to chodzi.
www.mm-foto.pl
Dzieki Dzieki, ale czy jest sens kupywac amora za 70 - gora 100 zl? watpie...MiZZiU pisze:Serooz nieradze wsadzac sztywnego widelca do a-ganga, ja tak zrobiłem i juz główka ramy mi popękała po jakimś miesiacu, dwóch :/
Chyba ze jakiego RST. Albo sami mi cos poradzicie taniego i w miare dobrego? (ale paradoks co nie?) ;]
Enough!
Widze alternatywe w pogrzebaniu po mieszkaniu, znalezieniu jakichs gratow, ktore maja wartosc, sprzedania ich, popracowaniu (chocby roznoszenie ulotek), posepieniu od rodzicow/cioc/babc i oszczedzaniu z ew. kieszonkowego, co doprowadziloby do zakupu Duro po 1-2 miesiacach. Jest zima, wiec mozna sobie chyba na takie czekanie pozwolic?...