Ale sa tacy ktorych to wali ze ktos go oszukal i nie chce sie bawic w odzyskanie np 50 zl...niestety tacy ludzie tez sa. A jak sa to taki oszust pomysli ze dobrze mu poszlo to nastepnego losia bedzie szukal.
Z tego co wiem mozliwosc otwierania paczki wczesniej tez byla , kiedys gosc na poczcie tak chcial z zrobic , w koncu rozmawial z kierownikiem poczty , moze teraz ta opcja jest bardziej dostepna za mala oplata a kiedys to inaczej nieco wygladalo itp. Nic tylko sie cieszyc :D w konuc 5 zl nie majatek a czasem warto sprawdzic ;]
pisałem już jak sie ma układy na poczcie(tak jak ja:) to nietrzeba nawet 5zł bo umawiasz się z babą na poczcie że sprawdzisz paczkę i jak jest ok to bierzesz i odchodzisz a jak wał to płacisz piątaka i prosisz o jakieś papierki do zwrotu paczki czy coś takiego:]hehe teraz to mogę każdą paczkę sprawdzić za free
wookie85 Chce ci sie chodzic po policjach (stracic pare dni), wytaczac sprawy sadowe,na ktore koles moze sie nie stawiac ? Tracic nerwy i czas zebu odzyskac 50 zł ??
Żułf wiesz ja mam taki charakter ze jak ktos mnie wkurwi to nie popuszcze :D ale nie zawsze, masz racje , roznie to bywa ale uwazam ze jesli np takie cos ma miejsce na allegro jakis przekret to allegro sie informuje bo oni maja juz jakis cynk ze cos takiego ma miejsce
jak kazdy bedzie bierny to takich drobnych ludzi co robia w ***** bedzie coraz wiecej poprostu
ja zawsze jak otwieram paczke, a zawsze robie to w domu, bo jest ktos kto zawsze odbierze i nie musze isc na poczte, ze ustawiam sobie cyfrowke i nagrywam proces otwierania. Najpierw najazd na karteczke z danymi, potem powoli otwieram, tak zeby bylo widac wszystkie szczegoly. Jakby cos to mam niepodwarzone dowody. Na szczescie jeszcze nie musialem tego wykorzystac. Na glownej allegro swego czasu byl news o nowych uslugach PP, m.in. zmianach w oplatach. Wysylajacy wypelnia deklaracje co jest w paczce i na poczcie (tylko i wylacznie) sprawdzasz czy sie zgadza. Jak nie to prosta sprawa, nie odbierasz i juz.
W odpowiedzi na maila przekazanego w dniu 3 stycznia 2006 r. w sprawie
sprawdzenia zawartości – Wydział Usług Pocztowych uprzejmie informuje, iż z
dniem 1 stycznia 2006 r. została wprowadzona do oferty usługowej nowa
usługa przesyłka pobraniowa.
Usługa przesyłka pobraniowa polega na przyjęciu, przemieszczeniu oraz
doręczeniu/wydaniu przesyłki adresatowi lub innej osobie uprawnionej do jej
odbioru oraz pobraniu należnej kwoty i niezwłoczne przekazanie jej na adres
lub rachunek bankowy wskazany przez nadawcę.
Jednocześnie informujemy, iż maksymalna masa przesyłki pobraniowej wynosi
30 kg.
Jedną z usług komplementarnych jest sprawdzenie zawartości przesyłki przez
odbiorcę wraz z uzyskaniem dowodu tego sprawdzenia. Polega ono na otwarciu
przesyłki i porównaniu zawartości z dokumentem specyfikacji. Usługa ta jest
dodatkowo płatna i zleca się ją przy nadawaniu przesyłki pobraniowej
zleca się ją przy nadawaniu przesyłki pobraniowej -czyli zebys Ty mogl sprawdzic co jest w srodku koles ktory wysyla musi za to zaplacic...no comments.
no ale w czym rzecz?? Lepiej sie martwic jakiego koloru cegle dostaniecie? 5zl to niewiele, za taka sama usluge u kuriera zaplacicie z 20zl, tyle, ze otworzycie sobie w domu. 5zl wiecej placisz za przesylke, jak dla mnie do przelkniecia.
Minimalne wymiary PRZESYŁKI POBRANIOWEJ wynoszą 150x200 mm i nie mogą być większe niż 5000 mm dla sumy długości i największego obwodu mierzonego w innym kierunku niż długość tak, aby ich przewóz był możliwy środkami transportu wykorzystywanymi przez Pocztę Polską. Dla przesyłek w formie rulonu o wymiarach większych niż 1 040 mm – dla sumy długości plus podwójnej średnicy, a dla największego wymiaru większego niż 900 mm i nie mniejszych niż suma długości plus podwójna średnica – 170 mm, przy czym największy wymiar (długość) nie może być mniejszy niż 100 mm.