Witam. Zastanawiam się nad kupnem jednego z ww. amortyzatorów. Slider byłby na zwykłą oś a Flick tak jak w temacie na qr-kę. Czy ich praca bardzo się różni?? Na korzyść którego z nich?? Czy brak qr-ki w sliderze to duży mankament?? Którego byście wybrali?? Co do ceny to obydwa mogę dostać w zbliżonej cenie.
A jeszcze jedno czy istnieją jakieś adaptery z qr20 na zwykłą oś??
Lights Są dwie wersje Sliderka. Wydaje mi się że mylisz Slidera ze Sliderem Plus. Slider zwykły był dostępny na pewno w wersji 150mm czyli odpowiednik Flicka. Ten z SPV to 170mm skoku, wyższa wersja i chyba następca.
"QR20 - system mocowania sztywnej osi w Marzocchi za pomocą zacisków - szybkozamykaczy - podobnych do tych przy sztycach.
Hexlock - system stosowany przez Manitou - oś jest na jednym końcu sześciokątna w przekroju, przez co nie obraca się i można ją "ściągnąć" za pomocą śruby z drugiej strony." - text chrabała jakby coś.
a co do amorka to raczej wziołbym(moze juz niedługo wezme ;P) flicka, bo dwópółka ze 170mm i ze zwykłą osią jakos słabo mi sie widzi.
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
Ja tez bym bral Flicka (i tak w sumie zrobilem ;)), bo jednak 2 polki ograniczaja - zwlaszcza w przypadku Slidera, ktory ma stosunkowo wasko rozstawione golenie. No i mozna sobie rame powgniatac ;)
A Flick 150 ze sztywna oska bedzie mial sztywnosc wzorowa.
Durf => dzieki za przytoczenie cytatu, tak tez sie nad tym ostatnio zastanawialem ;)
Moje pytanie nie dotyczy histori oraz poprawności nazewnictwa systemu mocowania koła, lecz porównania tych dwóch amortyzatorów. Napisałem qr20 dla mniej kapujących...
Czekam na dalsze opinie
duffs I chyba Cię tu poprę. Sherman jest na tyle dobry, że po co 2-ga półka przy sztywnej osi, a ma tak wąskie lagi że to może być nawet mało komfortowe.
Czy aż tak wąsko jest?? A i to byłby slider plus...
Ale chyba rzeczywiście wybiorę flicka. A i koniecznie flicka ta brać?? na zwykłą będzie za wiotki??
Co do wiotkosci - skad mamy wiedziec jak, gdzie jezdzisz i ile wazysz? :| Jak katujesz go na trasach FR i wazysz 100 kg, to pewnie bedzie za wiotki. Jak nie, to raczej nie musisz sie martwic.
Lights Moim zdaniem jest wąsko...ale może to dlatego że jedyną 2półką na której jeździłem w ostatnim czasie był Monster :P Poza tym to same 1póły A jak bujałem się na innych to wąziutko było, w Juniorze tymbardziej.
Lights => z dobrze ustawionym SPV amor nie pompuje. TPC jest prostsze w konstrukcji, przez co teoretycznie trudniej popsuc i nie trzeba sie godzine grzebac z ustawieniami :P
Czyli jak na rowerze podjezdzasz i/lub masz daleko na miejscowke, to SPV sie przyda ;)