Czesc !
Jestem tu nowy i jak narazie slabo sie znam na bike'ach. Na poczatek mam takie pytanko czy moglby mi ktos wytlumaczyc to te wszystkie skroty oznaczaja(fr,4x...) bylbym mega wdzieczny :-). A tak przy okazji to skladam bike'a i chce sobie kupic jakas fajna ramke w miare uniwersalna do ok 700 zl i przy okazji jaka wielkosc byla by odpowiednia dlamnie (185 cm wzrostu). Z gory dzieki z odpowiedzi pozdro !
No to tak o skrotach:
DH - downhill
FR - freeride
4x - 4cross
DS - dual slalom
DJ - dirt jumping
HT - hard tai l[sztywniak]
XC - cross country
MX - moto cross
...wiecej grzechow nie pamietam ;]
według mnie to mógłbyś wżiąść 16"!! ja sam mam cos koło tego wzrostu,roamiar ramki 16" i jeżdzi mi sie naprawde dobrze(mam pitbulla) ;). Pozatym rozmiar 16" uważam za najbardziej uniwersalny!!
14" zadzi... uniwersalny=mozna podjezdzac? hehe i tak na takiej geometrii nie ma co sie pod gorke pchac, a do dualu, dirtu i stritu im mniejsza, tym lepsza.
no wasnie...im mniejsza tym lepsza a, jak na chopie przy nauce cie nogi zleca albo bedziesz chcial nofoota zrobic to przy 14" i mniejszych masz szanse uciec z roweru a nie walnac sie jajami o siedelko zanim cinogi na ziemi stana...:)
wiem ze miieszam ale troche juz wypilem i ide dalej...:]
z ram do 700 zeta to tylko amstaff 2004 :] ja mam ballistica , kumple maja a gangi a niedlugo bedzie u nas amstaff ale jesli nie zmienili geometrii 2003 to amstaff rulez przybylo mu 500g wzmocnien :D wyglada pancernie :P i kosztoje 660
No właśnie wszystko zależy od sposobu jazdy bo nie złożysz roweru tak uniwersalnego żeby jeździć szosą 150km a potem na dirty,a jak Ci sie znudzi to na mały downhill jedziesz...Chcesz poskakać i pojeździć tak po mieście i po lesie to kup amstafa 16" i bedzie git,a jak chcesz pojeździć poprostu na przejażdżki to rozejżyj sie za czymś lżejszym i większym bo na 16 daleko nie zajedziesz;P
http://molmagic.fm.interia.pl/mostki/mostek_b.jpg <sprzedam pare sztuk!
ja mam 181 i jezdze na 16' odpierdalam wszystkie mozliwe trki streetowe i jest luz a i jak pojedziesz w gory to po smigasz bo na 14' sie juz duzo trudniej gdzies ruszeyc dalej i taka dobra rada: jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego! wiem ze narazie sam niewiesz co cie jara czy street czy hopy czy freeride ale jezeli chcesz polaczyc te wszystkie dyscypliny to ramka tak jak mowisz do 700zl napewno sie cos znajdzie ale radzilbym ci kupic lepszego amora niz rame,ramy do skakania mozna juz kupic po 350zl a dobry amor do skakania to wydatek 1000zl z hakiem :/