aluminium a mróz

zychu
Kontakt:

aluminium a mróz

Post autor: zychu »

slsyzalem ze w niskich temperaturach(-10C w dół) aluiminium jets o wiele bardziej podatne na zlamania, czy to jest prawda?nie piszcie zeby poszukał:P
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

kto ci to powiedzial ? taka temeperatura az tak ujemnie nie dziala na alu
www.mm-foto.pl
zychu
Kontakt:

kolega mi tak powiedział:P i chcialem zapytac szerszego grona osób czy to prawda
hamuj wtedy kiedy musisz , a nie wtedy kiedy WYDAJE CI SIE ze ejdziesz za szybko ;]
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

każy metal:) szyny pekaja, druty sie zrywaja, metalowe konstrukcje sie sypia..metal pracuje, a w rowerze nie ma miejsca na elastycznosc wiec przy uderzeniach poniżej -15 mozna sprzet rozjebąc:)
zychu
Kontakt:

no mi lasnie amorek pekl a faktycznie bylo okolo -15 wtedy i kumpel powiedzial mi ze od mrozu , na poczatku nie chciaelm wierzyc zeby to mialo jakes wieksze znaczenie ale teraz po przemysleniu wydaje mi sie z ema:p
hamuj wtedy kiedy musisz , a nie wtedy kiedy WYDAJE CI SIE ze ejdziesz za szybko ;]
kubawaldek
Kontakt:

Post autor: kubawaldek »

wydaje mi sie ze az tak nie wplywa zyby ramy czy amory pekaly przy -150 to moze, ale nie przy -15. zreszta co to za przyjemnosc jezdzic po mrozie
http://allegro.pl/show_item.php?item=90325507 dj I 2005 qr20 new za 950 zeta
krawiec
Kontakt:

Post autor: krawiec »

niech zima sobie juz idzie w piździec
back in da game...
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Wszystko sztywnieje przy nawet takim mrozie, a to przy już wysokim poziomie sztywności aluminium nie jest korzystne i może wpływać na pękanie/złamania.
Pan_i_Wladca
Kontakt:

Post autor: Pan_i_Wladca »

W sumie to by wyjasnialo dlaczego przez cale ferie prawie codziennie wracalem z bika z obuwia bo cos mi sie psulo :>
flatron
Kontakt:

Post autor: flatron »

a ja sie na skrzyczne pakuje na biku ciekawe czy to wytrzyma :)
+destroyer
Kontakt:

Post autor: +destroyer »

czy wytrzym skrzyczne :D ?? pewnie nie :P
( joke:) )
LANS DZIFKO SUPERMAN
budka
Kontakt:

Post autor: budka »

Swoja droga wiadomo własnie o podatności metalu na temperatury. Np. druty na slupach wysoiego napiecia w lecie zwisaja a w zimie sa napiete bardziej, rowniez dlatego metalowe mosty maja tzw. dylatacje aby uwzglednic to zjawisko. Ale watpie aby jakos znaczaco to wplywalo,aczkolwiek z pewnoscia nie pozostaje to bez znaczenia:) jednym slowem wszystko zalezy od konkretnego metalu i sprzetu:D
klak
Kontakt:

Post autor: klak »

mroz wplywa na sprzet... i to mocno...przykladowo nie kazdy ma amortyzator z gornej polki... wiec przy mroziku chocby -5 niemal calkowicie przestaje on dzialac:P.Nic "korzystniej" nie wplywa na oslabienie ramy od braku amortyzacji... wszystko przymuje rama na "klate" ... a na sam amterial mrozik tez napewno cos wplywa... takze bez boxxera i 200mm skoku z tylu nie polecam zbytniej extremy ponizej zerka::P
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=87057874
K@M!L
Kontakt:

Post autor: K@M!L »

dawno dawno temu niejaki Zbysiu z Mk Bike;) mial starą Z5 bombera:) korona pękła:D jeździł w zime:D a wiadomo że kiedyś poziom był taki że jak sie usłyszała o złamanej ramie albo amorze to był 8 cud świata:D więc od czego niby ta korona pękła:> to był rocznik bodajże 98 ale nie jestem pewnien
LoL

http://tiny.pl/tsb2 <= JumP
http://tiny.pl/t6cd

http://tiny.pl/tsb8 <= BikE
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

-15 to moze jest malo dla czlowieka, ale na wlasciwosci wiekszosci metali 15 stopni w ogole nie wplywa...bardzo czesto nawet i 300 stopni duzej roznicy nie robi
bzdury
www.trialshop.pl
Stefan_K
Kontakt:

Post autor: Stefan_K »

Moim skromnym zdaniem nie ma wiekszego znaczenia -20 czy +20 dla tego metalu. Druty rzeczywiście są aluminowe i sie naciagają w zimie, tylko że one sa duuuużo dłuższe od roweru. Wg rozumowania niektórych skoro przy - 20 glin kruszeje, to pewnie przy +40 robi sie plastyczny i też nie można skakac bo się powygina ;). Co do amora to jasne, że w zimie można coś w nim połamać ale dla tego że tłumienie nie działa jak należy ew zanika, z wiadomych względów.
budka
Kontakt:

Post autor: budka »

Stefan_K długość kabli nie jest istotna.Chodzi o sam fakt takiego zjawiska, tylko nie wiem jaki stop jest jak bardzo podatny;/ ale jak teraz sie zastanawiam ze nawet minimalne moga byc roznicy w objetosci sprzetu to zdeczka przerabane;/ np. marcochy (nie wiem jak inne amorki) mocowane sa wlasnie za pomoca tej wlasciwosci metalu. Korona bodajze ogrzana sie rozszerza, golenie schlodzone kurcza, mocuje sie jedno do drugiego a pozniej wszystko ładnie sie schodzi. tyle ze wiadomo roznice temp sa w tym procesie pewnie sporawe.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Stefan_K aluminiowe kable ? ;] one sa stalowe , aluminium pekla by przy takiej dlugosci.
www.mm-foto.pl
> Zielony <
Kontakt:

Post autor: > Zielony < »

zalezy jakie kable... bo sa aluminiowe, ale stalowe, chyba nie, ale nie wiem, nawewno sa miedziane !!!

ale tu jest rozmowa, jak wplywa mroz na aluminium !!!

Edycja: jesli chodzi o kable do przewodzenia pradu, to stalowych sie do tego nie uzywa, bo slabo przewdza, jedynie stalowe kable sa wewnatrz kabla np. miedzianego i ten kabel stalowy sluzy do wzmocnienia kabla, ale nie do przewodzenia.
Wiec jak juz, to sa aluminiowe. Ale najlepsze sa miedziane.
Lubie przeszkody,ktore nie byly budowane z mysla o jezdzie na rowerze
STREET to tylko BMX
Zablokowany