Jak rozebrać kolumnę???

kania
Kontakt:

Jak rozebrać kolumnę???

Post autor: kania »

Mam taki problem bo nie moge rozebrac kolumny od wiezy. Nie ma zadnych srubek ani nic podobnego. Jest mi to potrzebne bo musze wymienic glosnik niskotonowy. Ktos wie jak to zrobic?
myszek
Kontakt:

Post autor: myszek »

hm... z tego co kojarze i pamietam
to obudowy sie nie rozkreca tylko sam glosnik jest przykrecony srubkami od przodu.. wykrec sam glosnik i go po prostu wyjmij z obudowy.......przynajmniej w moich sonyawkach tak jest :P i piecyku od gitary :P.
ten koleś pode mną to ***** :D:D
ble
Kontakt:

Post autor: ble »

no to raczej jest klejone sprobuj zdjac to gowno co jest na glosnik wiesz takie dziwne cos i odkrecic sam glosnik... moj qmpel tak robil z subwooferem
kania
Kontakt:

no wlasnie z przodu nie ma srobek. wiec sprobuje zdjac caly przedni panel i sie zobaczy co dalej
BOB-i
Kontakt:

Post autor: BOB-i »

młotek:) a tak serio to masz szczeliny na łaczeniach piłke wsadz <samo to metalowe bez raczki> i rozwpiłuj bo to pewnie klej
......cisza.....spokoj... eeee tam jebac system..
myszek
Kontakt:

BOB-i wg mnie to nie jest gute idee...... po to to jest szczelnie klejone zeby sluzylo jako pudlo rezonansowe...drugi raz tak jak fabrycznie sie tego nei polaczy. a wszelkie minimalne drgania scianek wzgledem siebie beda pochlaniac brzmienie.. i brzeczec ;/.
Miturak
Kontakt:

Post autor: Miturak »

musisz zdjac maskownice wtedy bedziesz mogł odkrecic glosnik w srudku jest zapas kabla wieec bez problemy dasz rade :P
http://www.pinkbike.com/photo/993218/
dziulo88
Kontakt:

Post autor: dziulo88 »

no wlasnie z przodu nie ma srobek. wiec sprobuje zdjac caly przedni panel i sie zobaczy co dalej
a jestes pewnien ze nie ma ?
czesto sa przykryte takim czyms na glosniku zeby to tak hamsko nie wygladalo u mnie jest to cos z gabki zrobione :d
ja nie myśle co mówie , ja mówie co myśle , talent daje iskre samoistnie zabłysne
Mietek
Kontakt:

Post autor: Mietek »

A może to są głośniki jednorazowe? <lol>
Ja to bym jeszcze tavotu dodał...
Wojt
Kontakt:

Post autor: Wojt »

kup se na allegro uzywane tonsile :P
www.frmk.prv.pl
kania
Kontakt:

juz sobie poradzilem z rozebraniem i wyjeciem glosnika. Tylko teraz mam taki problem jaki najmocniejszy moge wsadzic glosnik zeby tez ladnie gralo (oryginalny mial 65W)
dziulo88
Kontakt:

Post autor: dziulo88 »

jezeli oryginalne mialy 65 to 65 tez bedzie najlepsze , o ile kolumny zostaly zrobione w taki sposob ( glownie rozmiar i misio w srodku ) zeby wlasnie przy tych ustawieniach dzwiek byl najlepszy ( jakosc , szmery bajery ) i zalezy jakie masz przetwornice . chyba ze pudlo bylo tylko po to zeby trzymac glosnik :p a jak chcesz miec tylko glosniej to sobie kup najmocniejsze i ten sam rozmiar .. jezelli sa jakies dziury logiczne to sory ale spac mi sie chce :p
ja nie myśle co mówie , ja mówie co myśle , talent daje iskre samoistnie zabłysne
pitikuku
Kontakt:

Post autor: pitikuku »

jak chcesz zeby ładnie grało to wsadź taki jak oryginalny to samo w omach i watach a jak chcesz żeby ci zjebało w 2 minuty wzmacniacz i urypało częstotliwości to wsadź 200 watt, jeśli głośnik jest więcej niż jednodrożny to nie wsadzisz głośnika o innych parametrach bo nie bedzie działało: albo zjara końcówę albo będzie do doopy słychać a to dlatego że zwrotnica ustawiona jest do przycięcia częstotliwości w taki sposób aby współgrała z głośnikami które są wstawione a jak będziesz kombinował to możesz tylko zjebać. dotego buda głośnika tez jest tej wielkości co suma głośników i jak wsadzisz większy to będą jaja. ale jak se chcesz pojajcować z głośnikami to poszukaj na www.elektroda.pl tam jest wszystko czego trzeba zeby zbudowac glosnik od podstaw.
Ponadto uwazam ze wrzucanie takich tematow na forum rowerowym to głupota. Do tego jest google żeby sobie poszukać.
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
kania
Kontakt:

pitikuku wlasnie od tego jest offtopic aby byly tematy nie tylko o rowerach :/
pitikuku
Kontakt:

Post autor: pitikuku »

ja rozumiem kania ale poco pytac ziomów o rzeczy na których się nie znaja i doradzał każdy będzie na zasadzie "aaa bo mi się tak wydaje" a ty tak zrobisz jak on powie i zrypiesz sprawe jak cjholera i siana tylko stracisz i nerwy. zasowaj na elektroda.pl tam sa fachowcy i na 100 procent wiedza jak sie kolumny robi
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
Wojt
Kontakt:

Post autor: Wojt »

jesli na glosniku pisalo ze ma 65 W to kup taki sam, i wymien, a jesli w instrukcji pisalo ze one maja 65 W to jest walek :P, ale mniejsza z tym :P
a nawet jak bys se wsadzil glosnik 200W ( np. 85dB - typu alpiard) to w 99% zagra ci duzo gorzej jak oryginalne 65W :P
www.frmk.prv.pl
myszek
Kontakt:

nie jestem specem, ale z tego co kojarze to musisz wsadzic glosnik o takiej samej mocy RMS czyli tej wlasciwej... poczytaj dokladnie w instrukcji, bo czesto ta podawana to jest wałek ;]... moc wyjsciowa glosnika ( rms ) musi byc taka sama...

czesto jest tak ze moc podawana w instrukcji to jest bodajrze max. moc wzmacniacza.... i jest duzo wieksza od tej wlasciwej bezpiecznej RMS glosnika ktora powinna byc drobnym druczkiem w parametrach technicznych glosnika... sprawdz to, bo to wazne.

... no i oczywiscie opor glosnika tez musy byc identyczny z tym co był.
forest guma
Kontakt:

Post autor: forest guma »

upij ja, a kiedy bedzie mocno zalana- rozbierz, jeżeli nie będzie protestowała to od tej pory bedziesz mógł z nia robic co tylko chcesz...

A ze taki maly off topic zrobie, co to .kurwa za imie??? Kolumna? Starych mocno powiozło chyba... :P:P:P
są ciekawsze rzeczy niż czytanie podpisów...
arnoldspec
Kontakt:

Post autor: arnoldspec »

Moc RMS jest ok.2 razy mniejsza od tej co piszą dużymi cyframi... Sztuczka marketingowa:)
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=144418
ODPOWIEDZ