Hamulce Hydrauliczne
Sądze że różnice w opiniach sa wynikiem odmiennych warunków eksploatacji.Poza samym zaciskiem,klamką i klocami sporą rolę w pracy hamulca odgrywa tarcza (średnica ,materiał i wzór) a także zanieczyszczenie powierzchni ciernych.Co do hayesów to ostatnio chyba przeszły jakies modyfikacje.Jeździlem na hfx9 i magu z 2005 i na jakiś wcześniejszych i zupelnie inna charakterystyka.Co do Grimeci to sys 8 i 12 to mimo braku różnic wizualnych odnotowałem że niektóre maja długi skok klamki inne sporo krótszy mimo(nie stosując oporowego napełniania systemu).Podejżewam ze zvisowy saint nie był do końca zadbany.Powiedzcie jak ze sztywnością klamki w sancie w waszym odczuciu....Jeśli idzie o tylne koło to w zastosowaniu w streecie dircie itp magury hs33 to faktycznie jest ona optymalnym rozwiazaniem pod warunkiem posiadania mocnego koła.Ja mam DX32 i 48 szprych i jest spokój.Co do Avidów juicy 5 i 7 to macalem ich ze 20 na expo i maja dlugie skoki klamki i to bardzo w niektórcch dawało sie dotknać klamka do kiery a nie były zapowietrzone bo były sztywne.BB7 to najlepszy mechanik a jego praca zalezy od klamki jest mamy klamke ciagnącą sporo linki wtedy dziala normalnie,jesli mamy np od cantilevera to sadzająć jeźdżca 200kg możemy tym łamać monstera na tarczy 160 serio.Ja mam kombinacje HS33 z klockami VIZ tył i el camino 203mm przod i ani mysle zmieniać.
dla najobiektywniejszej oceny hamulca nalezałoby zmierzyc odległość od osi obrotu w klamce do popychacza tłoczka.I stosunek srednić tłoków klamka/zacisk im ten iloraz stanowi mniejsza liczbe bym hamulec jest bardziej predysponowany do dawania wiekszej siły.Rozdzielnie należałoby zrobić test klocków.Rożne klocki w jednym zacisku i z jedna tarcza.Ktoś wspominał o klockach EBC.Da sie je kupić gdzieś w PL czy trzeba ciągnąć spoza?Ponoć wyjebane klocuszki.Można by kiedyś zrobić temat o tych klockach kto je chce znaleźć kilkadziesiat osób i pociągnąc z EU cały karton :D
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Stayer EBC mozna kupic na rowerowy.com - pasuja do grimeci i do hayesow.
http://www.rowerowy.com/akcesoria_do_ta ... lcowe.html
http://www.rowerowy.com/akcesoria_do_ta ... lcowe.html
El Camino powinno być lepsze to w końcu model wyżej.Ma monolityczny zacisk i co wazne regulowalną siłe.Do fr Mag jest troche za bardzo żyletkowaty.Camino ustawisz pod siebie i bedzie git.wicher pisze:Mr. Zvisu:
że tak się podepnę - MAG czy El Camino do FR (takiego singletrackowego bardziej)? bo normalnie co 6 sekund mam zmiane lidera w tym rankingu <lol>
Polowa tych opini jest hmm slaba i nic nie mowi , porownania niektore do kitu , w wiekszosci ocena mocno sbiektywna .
chocby konkluzja jest nieco smieszna :
KONKLUZJA
W kategorii najtańszych hebli polecam Magure Marte (400zł),Hayesa HFX9 (365zł) oraz Shimano 525 na tarczy 200 (360zł).W średniej kategorii cenowej Hayesa Maga (550zł) oraz El Camino (600zł).Spośród hebli high-endowych Gustava (póki tarcza sie nie zegnie) Hopa Ti6 oraz prawdopodobnie Clark's-a Clim8.
poza tym jezdzil na kazdym conajmniej kilka miesciecy ? ;] watpie ;]
chocby konkluzja jest nieco smieszna :
KONKLUZJA
W kategorii najtańszych hebli polecam Magure Marte (400zł),Hayesa HFX9 (365zł) oraz Shimano 525 na tarczy 200 (360zł).W średniej kategorii cenowej Hayesa Maga (550zł) oraz El Camino (600zł).Spośród hebli high-endowych Gustava (póki tarcza sie nie zegnie) Hopa Ti6 oraz prawdopodobnie Clark's-a Clim8.
poza tym jezdzil na kazdym conajmniej kilka miesciecy ? ;] watpie ;]
www.mm-foto.pl
Moze Shitmano Saint jest mocny ale dawanie tego argumentu że ujebał rame jest co najmniej śmieszne gdyż nawet hamulec o małej sile blokuje tylne kolo bez problemu.Dawids89 pisze:Taa Saint za slaby hahaha.Kolega ma 2 sainty z tarczami 203.Hamulce juz zdazyly polamac rame [khs z cromo(pekl nad mocowaniem hamulca)] i ogromne luzy w shermanie.Jak dla mnie saint do streetu i dirtu ma za duza sile.Teraz ja testuje taki zestawik:klamka saint, zacisk hone,z tarczami 203 i 160.Zobaczymy jak to sie bedzie sprawowac:)
Pozdrawiam
Mi tez sie wydaje ze post zbędny bo nie ważne nawet jakie masz doswiadczenie, jak długo jeździłes na tym wszsytkim ,ile w ogole jeździsz- Twoja ocena nigdy nie bedzie w 100% ( wydaje mi sie nawet ze w 50%) odzwierciedlała jakości hamulca. Nigdy nie sprawdzisz go w każdych warunkach, nie sprawdzisz jak długo jest bezawarynjy itd... Własie po to sa takie strony jak mtbr , i raczkująca dopiero dh-zonowa sprzetownia zeby mozna było porownac opinie wielu uzytkowników. I wydaje mi sie ze to jest najpewniejsze źródło informacji.
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/