Jeśli nie widać roznicy to po przepłacać
Jeśli nie widać roznicy to po przepłacać
Chodzi mi o hamulce, a dokładniej rożnice między v-ki a tarczowymi. Od jakiegoś czasy mam Avida Single Digit 7 i jest suupppeer , a o wczesniejszym Tektro IO chce zapomnieć! W moim v-ku sila hamowania modulacja sa b. dobre wiec nie wiem po co doplacać wiecej do tarczowych ( ? ). Może tu chodzi o wyglad tego tylko ?
pzdr.
pzdr.
:)
-
- Kontakt:
Rower jak masz doświadczenia z najtańszym hamulcem tarczowym na rynku ( no jednym z najtanszych) to jak mozesz mowic ze nie warto przeopłacac. Z tego co ja sie orientuje to mało jest ludzi ktorzy raz kupili pożadne tarcze i wrocili do vek. Z reszta tak samo w moim przypadku a jeździłem na vkach tektro, sram 7.0 , shimano xt o i jeszcze na magurach hs. Odkad założyłem avida bb7 zapomniałem o hamulcach. Różnica jest kolosalna, nie ma bawienia sie w ustawianie bez przerwy, nie martwie sie krzywa obręczą , siła powalająca , modulacja napewno lepsza niz w vkach. chociaz jest druga strona mecalu : zależy w czym jeździsz bo w góry na vkach sie nie wybiraj co innego street itd. Przynajmniej takie moje zdanie.
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
Rowernie zgodzę się... vka jest podatna waraunki pogodowe, na skrzywienia koła.
Mam 2x tektro aquilla i jest to bardzo dobry hamulec... ludzie którzy wsiadają na mój rower są zaskoczeni siłą tego hamulca, a z modulacją nie mam najmniejszych problemów...
Może trafiłeś na kiepski egzemplarz, może nie umiałeś ich wyregulować, a jeszcze pragnę dodać, że io i aquilla to nie jest jeden i ten sam hamulec...
Mam 2x tektro aquilla i jest to bardzo dobry hamulec... ludzie którzy wsiadają na mój rower są zaskoczeni siłą tego hamulca, a z modulacją nie mam najmniejszych problemów...
Może trafiłeś na kiepski egzemplarz, może nie umiałeś ich wyregulować, a jeszcze pragnę dodać, że io i aquilla to nie jest jeden i ten sam hamulec...
szczegolami sie roznia, a ja swoj mialem dobrze wyregulowany :) jednak za 140zl. zamiast jednego Io wole komplet Avidow SD 7 z allegro.
---
wiadomo ze np. bb7 jak ktos tam pisal nie ma szans z v-breakiem ktory jest 4 razy tanszy. aJa dalem za niego 90zl. z przesylka ,oczywiscie nowy. Juz wole nowego avida niz troche uzywane tektro.
---
wiadomo ze np. bb7 jak ktos tam pisal nie ma szans z v-breakiem ktory jest 4 razy tanszy. aJa dalem za niego 90zl. z przesylka ,oczywiscie nowy. Juz wole nowego avida niz troche uzywane tektro.
-
- Kontakt:
hm, co do IO to probowałem to badziewie wyregulowac na wszystkie mozliwe sposoby... ni ma bata, zahamuje, ale troche to trwa:D
Mam z tyłu Aquile, jak mowi Xxsin, fajny hampel, modulacja zacna, poprostu miodzio:)
Ale jesli chodzi o modulacje, to np. na starych V-br. z 1st roweru modulacja wydaje sie duuuuzooo lepsza niż w Aqulii (na tych samych klamkach), no ale to szczegół. Aquila sie Tektro udała, ciekawi mnie jak jest z hydraulikami Tektro - ale to tylko ciekawosc, swojego hampla (przód) bym nie zamienił:P
Mam z tyłu Aquile, jak mowi Xxsin, fajny hampel, modulacja zacna, poprostu miodzio:)
Ale jesli chodzi o modulacje, to np. na starych V-br. z 1st roweru modulacja wydaje sie duuuuzooo lepsza niż w Aqulii (na tych samych klamkach), no ale to szczegół. Aquila sie Tektro udała, ciekawi mnie jak jest z hydraulikami Tektro - ale to tylko ciekawosc, swojego hampla (przód) bym nie zamienił:P
ja jezdze na winzipie 160mm a przezucilem sie z tektro v-lek z przodu troche gorzej, ale za to tyl.... chodzi jak maselko jednym paluszkiem zatrzymuje kolo, moze jak z przodu dam 180mm to bedzie lpiej :P a i cena kompletu winzipa 249zl jak za tki komplecik rewelka !!
Kross Sign DS
http://www.pinkbike.com/photo/880154/ <= nowa wersja Signa DS
http://www.pinkbike.com/photo/880154/ <= nowa wersja Signa DS