KŁOPOT Z KORBĄ ( albo pakietem)

mikael
Kontakt:

KŁOPOT Z KORBĄ ( albo pakietem)

Post autor: mikael »

mam problema. W karakowie w mavericku kupując ramke project X dual, założyłem od razu u nich kupione nowe pakiet korbe, automat przerzutki. ( oczywiście oni mi to założyli) Npo i ostatnio sobie wracam do domku z kopca piłsudskiego no i zaczeło mi na wolnych obrotach( czyli jak nie dociskam na pedały za mocno) strzelać w korbie. Podjechałem do najbliżsego serwiu i sie pytam co jest ( oczywiście nie maverick bo tam było za daleko) No to kolo podokręcał korbe, no ale dalej mi strzela tyle że mniej. Mam wrażenie że jest po prostu albo nie dokręcony pakiet albo trzeba dobić korbe, bo jak nacisne mocno rękami na pedały to ewidentnie rusza sie korba. WSZYSTKO JEST NOWE!!! MA MIESIĄC NIECAŁY!! Zero brudu itp. wie ktos co to moze być?
mikael
Kontakt:

cholernie wkurzajaca sprawa
bzp
Kontakt:

Post autor: bzp »

Dokręć suport. Może gwint jest zjechany i nie chce sie dokręcić do końca. Spróbuj korbe nabic przez jakąś deche młotkiem. Może korba się rusza, ale to pedały trzaskają. Sprawdź wszystko dokładnie.
O_o
Kontakt:

Post autor: O_o »

no to masz juz zjechana korbe lepiej kup nowa albo obloz suport kapslem od piwa albo puszka :)
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

jak się jeszcze nie rusza to zjechane nie jest - podokręcaj wszystko
tomo
Kontakt:

Post autor: tomo »

sciagnij korbe i pakiet na miski od pakietu nałóż troche smaru i dobrze skręć. Jeżeli masz korbe w ktorej jest dokrecany pałąk to tez go przesmaruj i dokrec.
tomo
Kontakt:

sciagnij korbe i pakiet na miski od pakietu nałóż troche smaru i dobrze skręć. Jeżeli masz korbe w ktorej jest dokrecany pałąk to tez go przesmaruj i dokrec. Mam pakiet i korbe xtr i tez strzela tyle ze nie ma luzów.
ent_fangorn
Kontakt:

Post autor: ent_fangorn »

gośc jest chytba początkujacy tak jak ja więc po co mu wypisujecie żeby coś tam zdjął i naoliwł ...jakieś pakiety miski !?!
UP THE IRONS!!!!!!!
mikael
Kontakt:

zjechana na pewnoe nie jest- dwa tygodnie i pare razy jeżdżona i miała bby byc zjechana?
tomo
Kontakt:

jak jestes poczatkujacy i nie masz odpowiednich narzedzi to jedyne co pozostaje to wybrac sie do serwisu :)
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

a support z kinexa masz ??? jak tak to on .... moj kumpel kuba_rozpruwaCZ tez ma ten problem :D
przyzwyczaj sie:D

pozdro
mikael
Kontakt:

kinex alu ale to nie to, kumpel ma kinexa w meridize crossowej, skacze na niej różne cuda lrobi i nic sie nie dzieje
pchlaa
Kontakt:

Post autor: pchlaa »

takie sa uroki kwadratow. pewnie masz wyrobiony kwadrat w korbie i tyle... dlatego strzela
sikun jestes...
bananOs
Kontakt:

Post autor: bananOs »

jak na moj gust to masz zjechany kwadrat, mozesz podkladac zyletki, puszki i tak kupa z tego predzej czy pozniej czyt. predzej czyli za pare dni tygodni bedziesz mial kolko nie kwadrat i troche kasy w plecy- znam z wlasnego doswiadczenia baaaardzo mnie to zdenerwowalo bo co z tego ze masz wypasiona korbe jak moze ew sluzyc do wsadzenia sobie w dupe :[
MareKambo
Kontakt:

Post autor: MareKambo »

Tak samo dzieje mi się u mnie, rower mam od 2 dni i od 2 dni coś mi tam właśnie, tak samo jak tobie skrzypi. Mam suport kinexa na kwadrat i korbe lx, używaną ale kwadraty są nawet ok.
Ja zrobiłem tak; zdjęłem korbę (część z zebatkami) popatrzyłem na kwadrat, i taki o sobie niczego sobie, dobry w miare.... Drugiej korby (lewej) już nie zdjełem bo rozwalił mi się ściągacz (mam taki kiczowaty "wbudowany w śrube"). Teraz będę szedł do kumpla do sklepu, on mówił ze jak dokręci suport to przestanie tak strzelać....zobaczymy .....
Poinformuję jak to zrobie, czy to coś dało....
Szczurek
Kontakt:

Post autor: Szczurek »

Dokręc pakiet... Miałem to samo... Tylko że z wkładem, ale skręciłem mocniej i nic nie skrzypi mimo że ma 7 lat:D
http://www.pinkbike.com/photo/1370736/
bananOs
Kontakt:

Post autor: bananOs »

rzecz w tym ze nawet jak kwadrat jest niezle zjechany to tak golym okiem nie widac tego bardzo bo oska pakietu ma maly luz ale juz cala korba sie konkretnie rusza :/
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

Ja miałem wyrobioną korbę...wszystko napieprzało, że aż uszy bolało....ale potem założyłem nową korbę i nadal sobie trzeszczało...tyle że już mniej....okazało się, że korba była zjechana, ale do tego jeszcze dochodziły platformy - Northshory Pancake.....tak jak napisali ostatnio w teście - łapią luzy jak skurwysyn, do środka w **** syfu się dostaje....wyczyściłem, skręciłem i jest w miarę.....ale i tak za 79 zeta takie gówno????
Breeder
Kontakt:

Post autor: Breeder »

Kwadrat nie zjechany na 100%. Ja bym proponował tak jak robią w shimano. Zapodajesz na gwint śruby i korby pare kropel "Loctite 243" (niestety nie wiem gdzie to można kupić) i na chama dokręcasz. Powinno się trzymać.
ODPOWIEDZ