szybko przegżewająca się tarcza????
szybko przegżewająca się tarcza????
witam
mam chamulec hayes mx2 z tarczą 180mm z przodu przejade 10 metrów na chamulcu i już jest gorący czemu?????
mam chamulec hayes mx2 z tarczą 180mm z przodu przejade 10 metrów na chamulcu i już jest gorący czemu?????
czemu sie nagrzewa, poroste, energia kinetyczna ktora posiadasz musi sie gdies podziac, dopuki kolo nei jest zablokowane to zdecydowana wiekszosc tej energii konczy w tarczy i klocka w postaci ciepla, mozesz na fizie zaproponowac obliczenie z jakiej predkosci trzeba by hamowac zeby zagrzac tarcze do >100C :P
masz zjebane pancerzyki, masz zjebana linke, lub ( najbardziej prawdopodobne ) sprawdzales palcami jak mocno nagrzewa sie tarca i ja zatłusciles ( i klocki tez )..wniosek ? nie pchaj lap tam gdzie nie trzeba, a co z tym zrobic? NIC, ew. przetrzyj plynem do naczyn tarcze i klocki i karnij sie na jakas duza gorke i zjedz cala na zacisnietym hamulcu, przejara sie i bedzie ok.
ten koleś pode mną to ***** :D:D
jesli naciskasz i masz juz opor na klamce, tzn dalej ni nacisniesz i dalej nie hamuje to tylko i wylazcnie wina tarczu lub klockow. Jesli mozesz dociagnac klamke do gripa to masz zle wyregulowanego, a jesli zaciskasz, ale klamka strasznie mulowato sie porusza i z trudem zaciskasz do konca, to linki i pancerz. Chyba innej mozliwosci nei ma.
-
- Kontakt:
wujekcizem pisze:Jaka bedzie róźnica miedzy tarczą 160mm a 203mm?
Styl jazdy to street teoretycznie tarcze 160mm jest ciężko zagrzać,a nagrzana przecież lepiej łapie.
Taka ze z tarcża 203mm dostaniesz pierdolca...zwłaszcza na tyle. Będzie się wichrować i trzeć. Z tarczą 203mm ciężko mówić o większej modulacji, z mniejszymi łatwiej to uzyskac.