Przyszłość forum

Wrona
Kontakt:

Przyszłość forum

Post autor: Wrona »

Jak będzie wyglądać przyszłość tego forum pod kątem technicznym? Czy skrypt będzie nadal modyfikowany?
W tej chwili w postach nie działa dobrze BBCode... pogrubienie <- tak właśnie wygląda zawsze nick osoby, której nicku nie wpisujemy z klawiatury, ale klikamy na niego przy poście - powinno go pogrubić, a nie dawać tagi ... Cytowanie już działa - to wielki plus.
Czy planujecie jeszcze jakieś aktualizacje itp? Nie mówię o avatarach czy statystykach, ale po prostu o rzecach, które nie działają jeszcze dobrze a powinny i które umilają życie :)
A może trochę dłuższy podpis? :)

Pozdrawiam.
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

tak, modyfikacje będą, przede wszystkim system ostrzeżeń, co to reszty czas pokaże.
Amator DH
Kontakt:

Post autor: Amator DH »

Ale trzeba powiedzieć,że forum się poprawiło pod względem kultury...takie wrażenie odniosłem.
Niepotrzebne tematy są odrazu likwidowane albo zamykane.
Poprostu widać,że ktoś pilnuje...tak trzymać.
KFP_Wwa
Kontakt:

Post autor: KFP_Wwa »

to forum nie ma przyszlosci - lol! :D

nie no tak serio to przydalo by sie troszke pozmieniac
i kilku moderatorow wywalic bo i tak nic nie robia
20 inches isn't a crime
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

a ja powtarzam ze czas IPB wprowadzic! moge sie nawet dolozyc...
www.trialshop.pl
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

ostrzezenia pozyteczna sprawa :]
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

a co do avatarow to dobrze ze ich nie ma bo zrobilby sie burdel.

moim zdaniem praca nad tym forum to troche jak łatanie zardzewialego auta. co prawda spelnia ono swoje zadanie ale wystarczy posiedziec na jakims zagranicznym forum zeby zauwazyc jak tu jest inaczej i wcale nie tak kolorowo jak mogloby sie wydawac. gadalem juz z paulem na temat IPB i mu sie pomysl podobal, nikom tez uwaza ze IPB to dobra rzecz ale nic w tym kierunku nie robi, nawet nie chce dyskutowac tej kwestii.

to gadanie i tak nic nie da...
bedzie lata z ostrzezeniami ktora pewnie i tak bedzie sie psuc a mozna szybko forum wymienic na inne, z tego zrobic archiwum, i miec duzo wiecej opcji porzadkowych/ulatwiajacych komunikacje
www.trialshop.pl
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

forum bylo jest i bedzie, nie ma o czym gdybac, zwlaszcza z nowym systemem IPB, pomysl okej ale prawie nie realny z wprowadzeniem w zycie... poprostu trzeba by to wszystko zrobic od nowa a to jest NIEREALNE. pozdr
KFP_Wwa
Kontakt:

pupa nie nierealne, poprostu "komus" sie nie chce :P
i tyle a sa scrypty ktore przeniosa wszyustko z bazy
danych tak aby bylo na nowym forum
20 inches isn't a crime
nikom
administrator
Kontakt:

pupa nie nierealne, poprostu "komus" sie nie chce :P
czemu jaa!!! nie obraz sie kolego ale zielonego pojecia nie masz o zapleczu technicznym tego forum wiec nie mow mi tez ze komus sie czegos nie chce. gdyby tak bylo nie pisal bys teraz na forum dhzone..
KFP_Wwa
Kontakt:

nikom pisze:ale zielonego pojecia nie masz o zapleczu technicznym tego forum
:D to jakie jest to zaplecze techniczne?
przeciez za zaplecze techniczne serwera w cale nie ty
odpowiadasz tylko admin serwera na ktorym jest DHZ
20 inches isn't a crime
KFP_Wwa
Kontakt:

(do wywalenia bo sie 2x wyslalo) :/

przydal by sie JS blokujacy dwukrotne przycisniecie wyslij
20 inches isn't a crime
nikom
administrator
Kontakt:

jezu tlumaczyc jak dziecku, ja nie jestem zapleczem technicznym bo nie ma m tego serwera w domu ale przeciez zeby przeniesc forum na inny system to chyba ktos musi to zrobic ..... ?
KFP_Wwa
Kontakt:

faktycznie zainstalowac nowy scrypt pod nowym adresem to straszna robota (chyba 5-10min)

2. wstawic nowa szate graficzna to 1 dzien roboty bo wiekszosc jest juz gotowa(grafika itp..) wystarczy wstawic to do szablonu nowego forum

3. odpowiednim scryptem przeniesc nowych userow w raz z tematami na nowe forum

4. usunac stare i podmienic nowy adres (np. /forumN na /forum) i gotowe

juz to kiedys przerabiales (bez punktu 3.) i tez kiedys nie chciales zmieniac forum az wkoncu zmieniles, duzo z tym roboty nie ma gora 1-2 dni

pzdr.

PS. nie boj sie zmiany na lepsze :P
20 inches isn't a crime
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

KFP_Wwa pisze:3. odpowiednim scryptem przeniesc nowych userow w raz z tematami na nowe forum

Liczba użytkowników: 6656 - przy takiej liczbie użytkowników i
Wszystkich postów: 391339 - takie liczbie postów to nie jest takie proste jakby się mogło wydawać... Baza danych napewno jest potężna i zmiana nawet prefixów tabel zajmie duuuuużo czasu... Przy takiej ilości nawet skrypty czasami wysiadają :P A nie opłaca się chyba robić wszystkiego od nowa... No, ale jeżeli będzie tyle miejsca w mysql to można kombinować :)
nikom
administrator
Kontakt:

KFP_Wwa pisze:PS. nie boj sie zmiany na lepsze :P
nie no stary widze ze wiesz lepiej niz ja ile czasu zajelo mi uruchomienie obecnej wersji forum. nie chce byc chamski ale smieszny jestes. kolega Wrona mowi juz troszke sensowniej. Mimo wszystko nie widzi mi sie zmienianie tego co jest teraz.
KFP_Wwa
Kontakt:

wiem wiem ile czasu ci to zajelo bo jeszcze siedzialem na starym forum gdzie nie bylo tyle dzieciarni co teraz jest (niestety)

a co do przenoszenia bazy danych to moze i zajelo bo to troszke ale nie wymagalo by to w cale pracy z twojej strony - odpala sie odpowiedni scrypt w cron'ie ktory bedzie wszystko wykonywac sam :)
i mozna ustawic to tak aby wykonywane to bylo tylko w okreslonej godzinie, kiedy jest najmniejszy ruch na forum zeby serwera nie obciazac

grafike i uklad strony masz juz przeciez gotowe(nie musisz robic jej od poczatku - jak wtedy)
20 inches isn't a crime
nikom
administrator
Kontakt:

KFP_Wwa pisze:wiem wiem ile czasu ci to zajelo bo jeszcze siedzialem na starym forum gdzie nie bylo tyle dzieciarni co teraz jest (niestety)

a co do przenoszenia bazy danych to moze i zajelo bo to troszke ale nie wymagalo by to w cale pracy z twojej strony - odpala sie odpowiedni scrypt w cron'ie ktory bedzie wszystko wykonywac sam :)
i mozna ustawic to tak aby wykonywane to bylo tylko w okreslonej godzinie, kiedy jest najmniejszy ruch na forum zeby serwera nie obciazac

grafike i uklad strony masz juz przeciez gotowe(nie musisz robic jej od poczatku - jak wtedy)
koles rozwalasz mnie. wiesz ile mi to zajelo czasu bo siedziales na starym forum ? co ma jedno do drugiego? mi chodzilo o to ze nie wiesz ile czasu spedzilem na krzesle przed kompem zeby to wszystko uruchomic. jezu czy ja gadam z jakims dzieckiem ?
przenoszenie bazy to skomplikowana sprawa. nasza baza z forum ma teraz ponad 200mb. wiesz mi odpalenie skryptu tutaj nie wystarcza, bo robie kopie co jakis czas i sa nie lada problemy zeby to wszystko wogole sciagnac.

jesli chodzi o grafike to tez nie rozumiesz. forum korzysta z tampletsow. inny system (np IPB) ma zupelnie inny uklad tampletsow co oznacza ze musialbym pisac wszystko od nowa.... powiem prosciej - DUUUUZO PRACY.

temat blokuje
Zablokowany