Przyszłość forum
Przyszłość forum
Jak będzie wyglądać przyszłość tego forum pod kątem technicznym? Czy skrypt będzie nadal modyfikowany?
W tej chwili w postach nie działa dobrze BBCode... pogrubienie <- tak właśnie wygląda zawsze nick osoby, której nicku nie wpisujemy z klawiatury, ale klikamy na niego przy poście - powinno go pogrubić, a nie dawać tagi ... Cytowanie już działa - to wielki plus.
Czy planujecie jeszcze jakieś aktualizacje itp? Nie mówię o avatarach czy statystykach, ale po prostu o rzecach, które nie działają jeszcze dobrze a powinny i które umilają życie :)
A może trochę dłuższy podpis? :)
Pozdrawiam.
W tej chwili w postach nie działa dobrze BBCode... pogrubienie <- tak właśnie wygląda zawsze nick osoby, której nicku nie wpisujemy z klawiatury, ale klikamy na niego przy poście - powinno go pogrubić, a nie dawać tagi ... Cytowanie już działa - to wielki plus.
Czy planujecie jeszcze jakieś aktualizacje itp? Nie mówię o avatarach czy statystykach, ale po prostu o rzecach, które nie działają jeszcze dobrze a powinny i które umilają życie :)
A może trochę dłuższy podpis? :)
Pozdrawiam.
a co do avatarow to dobrze ze ich nie ma bo zrobilby sie burdel.
moim zdaniem praca nad tym forum to troche jak łatanie zardzewialego auta. co prawda spelnia ono swoje zadanie ale wystarczy posiedziec na jakims zagranicznym forum zeby zauwazyc jak tu jest inaczej i wcale nie tak kolorowo jak mogloby sie wydawac. gadalem juz z paulem na temat IPB i mu sie pomysl podobal, nikom tez uwaza ze IPB to dobra rzecz ale nic w tym kierunku nie robi, nawet nie chce dyskutowac tej kwestii.
to gadanie i tak nic nie da...
bedzie lata z ostrzezeniami ktora pewnie i tak bedzie sie psuc a mozna szybko forum wymienic na inne, z tego zrobic archiwum, i miec duzo wiecej opcji porzadkowych/ulatwiajacych komunikacje
moim zdaniem praca nad tym forum to troche jak łatanie zardzewialego auta. co prawda spelnia ono swoje zadanie ale wystarczy posiedziec na jakims zagranicznym forum zeby zauwazyc jak tu jest inaczej i wcale nie tak kolorowo jak mogloby sie wydawac. gadalem juz z paulem na temat IPB i mu sie pomysl podobal, nikom tez uwaza ze IPB to dobra rzecz ale nic w tym kierunku nie robi, nawet nie chce dyskutowac tej kwestii.
to gadanie i tak nic nie da...
bedzie lata z ostrzezeniami ktora pewnie i tak bedzie sie psuc a mozna szybko forum wymienic na inne, z tego zrobic archiwum, i miec duzo wiecej opcji porzadkowych/ulatwiajacych komunikacje
www.trialshop.pl
faktycznie zainstalowac nowy scrypt pod nowym adresem to straszna robota (chyba 5-10min)
2. wstawic nowa szate graficzna to 1 dzien roboty bo wiekszosc jest juz gotowa(grafika itp..) wystarczy wstawic to do szablonu nowego forum
3. odpowiednim scryptem przeniesc nowych userow w raz z tematami na nowe forum
4. usunac stare i podmienic nowy adres (np. /forumN na /forum) i gotowe
juz to kiedys przerabiales (bez punktu 3.) i tez kiedys nie chciales zmieniac forum az wkoncu zmieniles, duzo z tym roboty nie ma gora 1-2 dni
pzdr.
PS. nie boj sie zmiany na lepsze :P
2. wstawic nowa szate graficzna to 1 dzien roboty bo wiekszosc jest juz gotowa(grafika itp..) wystarczy wstawic to do szablonu nowego forum
3. odpowiednim scryptem przeniesc nowych userow w raz z tematami na nowe forum
4. usunac stare i podmienic nowy adres (np. /forumN na /forum) i gotowe
juz to kiedys przerabiales (bez punktu 3.) i tez kiedys nie chciales zmieniac forum az wkoncu zmieniles, duzo z tym roboty nie ma gora 1-2 dni
pzdr.
PS. nie boj sie zmiany na lepsze :P
20 inches isn't a crime
KFP_Wwa pisze:3. odpowiednim scryptem przeniesc nowych userow w raz z tematami na nowe forum
Liczba użytkowników: 6656 - przy takiej liczbie użytkowników i
Wszystkich postów: 391339 - takie liczbie postów to nie jest takie proste jakby się mogło wydawać... Baza danych napewno jest potężna i zmiana nawet prefixów tabel zajmie duuuuużo czasu... Przy takiej ilości nawet skrypty czasami wysiadają :P A nie opłaca się chyba robić wszystkiego od nowa... No, ale jeżeli będzie tyle miejsca w mysql to można kombinować :)
wiem wiem ile czasu ci to zajelo bo jeszcze siedzialem na starym forum gdzie nie bylo tyle dzieciarni co teraz jest (niestety)
a co do przenoszenia bazy danych to moze i zajelo bo to troszke ale nie wymagalo by to w cale pracy z twojej strony - odpala sie odpowiedni scrypt w cron'ie ktory bedzie wszystko wykonywac sam :)
i mozna ustawic to tak aby wykonywane to bylo tylko w okreslonej godzinie, kiedy jest najmniejszy ruch na forum zeby serwera nie obciazac
grafike i uklad strony masz juz przeciez gotowe(nie musisz robic jej od poczatku - jak wtedy)
a co do przenoszenia bazy danych to moze i zajelo bo to troszke ale nie wymagalo by to w cale pracy z twojej strony - odpala sie odpowiedni scrypt w cron'ie ktory bedzie wszystko wykonywac sam :)
i mozna ustawic to tak aby wykonywane to bylo tylko w okreslonej godzinie, kiedy jest najmniejszy ruch na forum zeby serwera nie obciazac
grafike i uklad strony masz juz przeciez gotowe(nie musisz robic jej od poczatku - jak wtedy)
20 inches isn't a crime
koles rozwalasz mnie. wiesz ile mi to zajelo czasu bo siedziales na starym forum ? co ma jedno do drugiego? mi chodzilo o to ze nie wiesz ile czasu spedzilem na krzesle przed kompem zeby to wszystko uruchomic. jezu czy ja gadam z jakims dzieckiem ?KFP_Wwa pisze:wiem wiem ile czasu ci to zajelo bo jeszcze siedzialem na starym forum gdzie nie bylo tyle dzieciarni co teraz jest (niestety)
przenoszenie bazy to skomplikowana sprawa. nasza baza z forum ma teraz ponad 200mb. wiesz mi odpalenie skryptu tutaj nie wystarcza, bo robie kopie co jakis czas i sa nie lada problemy zeby to wszystko wogole sciagnac.
jesli chodzi o grafike to tez nie rozumiesz. forum korzysta z tampletsow. inny system (np IPB) ma zupelnie inny uklad tampletsow co oznacza ze musialbym pisac wszystko od nowa.... powiem prosciej - DUUUUZO PRACY.
temat blokuje