Dirt Jam pro - proble z miekkoscia :/

psycho144
Kontakt:

Dirt Jam pro - proble z miekkoscia :/

Post autor: psycho144 »

Mam pytanie odnosnie tego amora - jak go najlepiej utwardzic? Na poczatku amor chodzil zbyt twardo, teraz za miekko , powietrze chyba juz dopomopowalem na maxa , gdyz pompka juz nie moglem wiecej dobic :/
Co polecacie zrobic? Moze znacie jakies instrukcje do takich problemow ? bo z tego co sie orientuje to powinno byc tak samo jak w przypadku DJIII - niby "podobna" budowa.

Gadalem z gosciem , to zarzyczyl sobie 50 zl i powiedzial , ze zrobi wszystko ... - warto sie w takie cos bawic
I ostatnie pytanie - ile wynosi gwarana widelce Marchocha ? Kupilem caly rower... okolo rok temu - 9.V.2006 sie konczy gwara...
GunloK__
Kontakt:

Post autor: GunloK__ »

Jesli przy pompowaniu sie nie utwardza to chyba zle pompujesz. Jak ja do swojego dja wprowadze 3 atmosferki na strone to mam sztywny widelec.
psycho144
Kontakt:

A jest mozliwe , ze komora powietrzna jest spieprzona ?? Bo pompowalem zwykla pompka i nic :/ no chyba , ze trzeba te "specjalistyczne" ktore sie niczym nie roznia :P (dla mnie...)
Obrazek
Pytanie odnosnie gwary - na widelec chyba 2 latka ?
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

psycho144 gdyb sie niczym nie roznily to by nikt nie kupowal ich. booooooze ludzie ;/ kup se pompke do amorow za 70zl z allegro i pompuj meeen. pompka wysokocisnieniowa, czy jakso tak ;p
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
psycho144
Kontakt:

Czyli zwykla pompka nic nie zdzialam przy pompowaniu ? :D i to od tego problem ? Zawsze mi sie zdawalo , ze te pompki do amorow to pic na wode ...
Ps - jak ja zalatwie to dam znac czy sie cos zmienilo , ale najpierw chce rozpatrzyc inne scenariusze ;) tzn. czym jeszcze mozna poprawic miekkosc...
GunloK__
Kontakt:

Post autor: GunloK__ »

twardsze sprezyny. Bardziej lepki olej to raczej tylko zwiekszy tlumienie, wiec odpada.
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

pompki do amorow to jedna wielka sciema dla *******.
pompuj kompresorem chociazby na stacji benzynowej.
'pompka wysokocisnieniowa'? ze co? przeciez najzwyklejszą pompką nozna mozna uzyskac 5 atmosfer, chyba ze ktos potrzebuje do amorka wiecej :D ojj ludzie naiwni po takich poradach kupuja jakies gowno za 7 dych i sam niewiem poco. jedyna zaleta ze taka pompka jest poreczna :)
MarcinN
Kontakt:

Post autor: MarcinN »

Ajz czy ty w ogóle myślisz? czy miałeś kiedyś amora na powietrze?...Chyba nie. Po pierwsze pompki do amorów są niskociśnieniowe(a nie wysoko), kompresorem może da się napompować, ale ja bym nie ryzykował rozpieprzenia komory, bo to komora na niskie ciśnienie, a kompresor to wysokie prawda? Zwykłą pompką się nie da, bo musi być specjalny zawór uniemożliwiający wydostawanie się powietrza z amora(taki jak w pompkach do amorów). Nie widzę też sensu wydawania hajsu na taką pompkę, bo wytarczy po prostu o nią poprosić w pierwszym lepszym serwisie i za friko samemu można sobie napompować. Też mam dirt jam'a pro i naprawdę pompka wystarcza, nie chrzaniłbym się ze zmianą sprężyn.
Pozdrawiam.
psycho144
Kontakt:

MarcinN - thx za dokladna odpowiedz, juz wywnioskowale, ze zwykla pompka/kompresorem nic nie zdzialam... i z ciekawosci powiem , ze sam wczesniej ciut popuscilem powietrze (jak chodzil za twardo) z ammorka i potem chodizl w miare srednio a teraz za miekko ;)

Czyli mowisz tak :
pozyczyc pompke do amorka i samemu dopomopowac i powinno byc dobrze ? (jakie cisnienie powinno byc ?)- ( bo inne to gowno ;)
) i nie dawac amorka na serwis , zeby go rozebrac na czesci pierwsze i potem zlozyc (w koncu 50 zl to kawal pieniadza... )? :) - sorki ale mam obsesje , na punkcie "wlasnej pewnosci"

Jak mozesz to potwierdz ostatnie slowa :)
ble
Kontakt:

Post autor: ble »

moj qmpel pompuje tego amora pompka do kol... ostatnio napompowal4,5 atmofery i chodzil dosyc twardo
dmoch
Kontakt:

Post autor: dmoch »

hehe pompki wysokociśnieniowe są po to żeby nabić np 12 atmosfer do tylnego amora naprzykład :P . ja mam drop offa 05 i pompuje zwykłą pompką do kół i jest zajebioza :) pozdrawiam
to be old and wise you must first be young and stupid
poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

Sąsiedzi pompują DJ`e na orlenie czy innym statoilu kompresorami i działają. Pompka do amora to poc na wodę chyba, że do amorków takich jak 66rc czy coś bo tam jest ciut inne wejście na pompę...

pozdro 4 all
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
MarcinN
Kontakt:

Post autor: MarcinN »

psycho144 potwierdzam :) Co do ciśnienia jakie jest odpowiednie to po prostu napompuj dużo, pojeździj i wciskaj ten guziczek żeby ciut popuściś i tak, aż będziesz uważał że jest odpowiednio. Osobiście próbowałem pompować zwykła pompką, ale po prostu jest nieszczelność i co się wpompuje to wylatuje i amor jest bez powietrza de facto, chyba że ktoś ma pompkę z takim zaworkiem zakręcanym przy wentylu żeby to powietrze właśnie nie uciekało(jak w pompce do amora). O kompresorze już mówiłem, że uważam to za narażanie sprzętu na uszkodzenie, na gwarancji by nie uznali czegoś takiego.
Pozdrawiam.
psycho144
Kontakt:

co do gwary to chodzi mi , czy ma ona 2 lata - rowerek ma 1 rok ,ramka 5 lat ... pisze na gwarze , ze sztywne widelce maja 2 lata :/ , a na stronie Marchocha pisze , ze tez maja 2 lata widelce ,wiec chyba 2 ma amorek ? - rower kupowany w Mkbike ...
Narazie nic nie grzebalem z kompresorem i itp przy amorku , jutro pojade do kumpla i sie pobawie :) , mam nadzieje, ze amor bedzie dobrze chodzil
ODPOWIEDZ