stały problem z korbą

vaxupoto
Kontakt:

stały problem z korbą

Post autor: vaxupoto »

Problem który nęka mnie od początku sezonu- odkręcająca sie korba :/ co najgorzsze nie tylko ja mam ten problem, ale tez kilku kumpli z którymi jezdze. osobiście mam korbe truvativa hussefelta + suport accent ISIS. próbowałem kilku sposobów, ale nawet niebieski loctite puścił... czy mieliscie takie problemy? co zadziała? czego to w końcu wina?
poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

Może być wina uszkodzonego gniazda w korbie. Wtedy korba się odkręca...
Nie zadbałeś to cierpisz.

pozdro 4 all
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

ciekawe...???
nawet jak umyjesz,odtłuścisz....itd....na kleju się odkręca....??? Hym///
....ciekawe
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

hmm no nie wiem czy tak jest wlasnie...kupilem nowego hussefelta i mi sie 2razy odkrecil na nowym pakiecie ale teraz dokrecilem na hama i zobaczymy co bedzie dalej
http://www.endura.pl
dj2
Kontakt:

Post autor: dj2 »

To jest raczej normalne,ze sie odkreca,jest takie specialne gowno,cos podobnego do silikonu.ale na dzis ,nie pamietam jak to sie nazywa....Moze jutro
http://img403.imageshack.us/my.php?image=img2147ue3.jpg
wieloryb26
Kontakt:

Post autor: wieloryb26 »

mialem podobny problem, korba mi sie stale odkrecala, wkoncu kupilem nowa korbe i suport, ale na dzien zanim doszla przesylka musialem gdzies na rowerku smignac, wiec musialem korbe po raz n-ty przykrecic, stwierdzilem, ze co mi szkoda, i tak mam ja wywalic, na koncowke imbusa zalozylem gluuuuga rurke (zeby dzwignia byla wieksza) i stwierdzilem, ze bede krecil az do zjechania gwintu zruby, albo zlamania klucza. Efekt jest taki, ze sruba i klucz wytrzymaly a korba trzyma mi sie juz ponad miesiac i nie chce sie odkrecic a nowy sprzet lezy na polce i czeka O_o

zlosliwisc rzeczy martwych normalnie :]
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

oj... z tym dokręcaniem na maxa to uważajcie! Klucz wytrzyma, gwint wytrzyma... ale w śrubkach czasem odpadają główki - dwie już tak załatwiłem - a wtedy nie pozostaje nic innego jak wymienić suport ( dobrze, że to było za czasów kwadratu - suport 30zł )

A co do problemu - korba musi być już wyrobiona i będzie się odkręcać. Mój blackbox isis + locktite + pilnowanie przez pierwsze dwa tygodnie = jest dobity jak należy - raz na miesiąc sprawdze czy się nie luzuje - ale nic się nie rusza! Z korbami trzeba od początku ostrożnie.
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

eh... i po co wymienic suport jak lepek odpadnie? nie masz w domu wiertarki?

- wiertarka
- wiertlo do metalu
- wiercisz mala dziurke w srobce:)
- dajesz wsteczne obroty i sroba sie wykreca...

zycze ci powodzenia jak masz wymieniac suport po urwaniu srobki:)

a co do odkrecania sie srob w suportach to najlepsza rada jest rada @wieloryb26 jak dokrecacie imbusami dlugosci 10cm to dla mnie nie jest dziwne ze sie ciagle odkreca... pozatym ja uzywam srobek na nasadowy a nie na imbus poniewaz sadze iz te jest latwiej przykrecic z duza sila:) a imbus... jak to imbus:D do D**y:D i tyle;)

sam dokrecam kluczem nasadowym z ramieniem 30cm ( ostatnio nim zerwalem srobe w suporcie kumpla:/ ale w/w metoda daje rade:D)

Pozdrawiam
PoleK
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
B_Barczul
Kontakt:

Post autor: B_Barczul »

co to jest ten locktite
Brring
Magic
Kontakt:

Post autor: Magic »

B_Barczulspecjalny klej do gwintów, zasycha jak nie ma dostępu do powietrza (czyli jak wkręcisz śrubke. I kosztuje ponad 30zł za 50ml... :/
Ride to die... oby jak najdłużej...
www.ldsc.yoyo.pl
czaju
Kontakt:

Post autor: czaju »

jak mi sie kiedys odkrecala korba na kwadrat to dawało sie podkladke pod srube i po problemie. A moze masz zjechana srube?? kumpel tez tak mial i kupil nowa srube i ani razu sie nie odkrecil
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

p0olek próbowałem tak robić za pierwszym razem, ale dupa - wiertła mi się paliły ( może nie były najnowsze i dlatego :) Poza tym mimo wszystko lepiej uważać niż się potem bawić!

A loctite w moim serwisie używa się na gniazdo korby i suport zamiast na śrubki - i zdaje to egzamin.
macias_2000
Kontakt:

Post autor: macias_2000 »

ja tam używam lakieru do paznkci i trzyma jak ta lala:]
szymv
Kontakt:

Post autor: szymv »

B_Barczul pisze:B_Barczulspecjalny klej do gwintów, zasycha jak nie ma dostępu do powietrza (czyli jak wkręcisz śrubke. I kosztuje ponad 30zł za 50ml... :/
rownie dobrze zamiast locktita mozna uzyc superglue. trzyma podobnie :P
PawianBiker
Kontakt:

Post autor: PawianBiker »

na imbus dalesz kiere albo jakąs rure, ja uzywam kiery i spokojnie dokręcasz z wyczuciem a jak urwalismy srube to zadna tam wymiana suportu tylko czeski patent wiecisz malutka dziurke wiertarką potem wkrecasz taki czeski patent z odwrotnym wiertłem i w czesie wkrecania on wykręca śrube i po kłopocie.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
ODPOWIEDZ