ISIS vs kwadrat

KuMiK
Kontakt:

ISIS vs kwadrat

Post autor: KuMiK »

Mam takie pytanko. Zastanawiam się nad kupnem korby. Upatrzyłem sobie dwie - Husselfelta i Isoflow Singlespeed. Różnica w jakości jest duża...w cenie również. Wolę zaoszczędzić trochę kasy ( tańsza korba, suportu nie musze zmieniać )...ale czy kwadrat to odpowiednie mocowanie? Nie uprawiam jakiejś bardzo hardcorowej jazdy, czasem z jakiś schodów zeskoczę, z murka, 2-metrowy miękki drop, jakieś bunnyhopy, sidehopy na murki, z murków. Waże 70kg. Czy kwadrat wytrzyma to wszystko...
W ogóle czy jeżeli korba będzie dobrze dokręcona kwadrat może się zerwać?
Krzywy
Kontakt:

Post autor: Krzywy »

hmm kwadrat to jest ryzyko. ze sie wyrobi. owszem mozna to potem reanimowac ale duuzo zabawy z tym jest. no bo w sumie truvativ husslfelt + suport truvativa to kolo 500 zl :|

wybor nalezy do Ciebie - ja zdecydowalem sie na isis juz :)
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
Michaelllo
Kontakt:

Post autor: Michaelllo »

Wydaje mi się że kwadrat aż tak często się nie niszczy jeśli dobrze dokręcasz, za to oś suportu chyba częściej pęka. To tak z własnego doświadczenia
nie mów hop póki nie przeskoczysz
GG 4103358
http://tiny.pl/h9qn
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

a ja slyszalem o wyrobionym isis po 1.5roku........;/ a co do kwadratu to nie wiem ale okraglych troche widzalem [okragle kwadraty - jak to brzmi] ale tez znam duzo osob co dlugo jezdza na kwadratach sie trzymaja..... moj kwadrat [nie przyzylnic hardcorowego] ale 3ma sie bardzo dobrze :) tylko ta os w suporcie zlapala luzy ..... jak dobrze zalozony kwadrat bedzie sie dobrze trzymal ....... przez jakis miesiac po kupnie korby trzeba ja dokreca az wszystko ladnie sie zapicze i potem bedzie okej........

pozdro
Andrey777
Kontakt:

Post autor: Andrey777 »

Na kwadrat trzeba uważać. Trzeba go dokręcać (szczególnie na poczatku). A jak sie ma gówniana korbę to może być z nim dużo kłopotów, bo szybko wyrobi sie gniazdo i wtedy trzeba zdrowo kombinować żeby korbe odratować. Chociaż znam kilka osób które jeźdzą na Deore na kwadrat (nie wiem czy nawet nie na LX) i trochę sprzęt katują i wszytsko trzyma sie bardzo fajnie.
Ale jesli chodzi o samo rozwiazanie to isis czy octalink (w każdym razie jakiś wielowypust) ma większe szanse dożycia spokojnej starości. Mocowanie jest bardziej pewne i już samo zakładanie nie wymaga takiej siły. Ogólnie jest lepsze.
Ale oczywiście jest pytanie czy słaby isis będzie lepszy niż dobry kwadrat.
Ja sam juz naciąłem sie na marną korbe, i straciłem tylko przez to kase. Teraz mam Deore na oclalink i jest mega zadowolony. Jeśli masz kase to wydaj ją na coś lepszego, bo jak nie pójdzie to będziesz musiał wydać znowu kase. A jest większa szansa że kwadrat pójdzie niz isis.
Going down fast...
c4
Kontakt:

Post autor: c4 »

btw czy suport (kwadrat) z wygieta osia szybko pierdolnie? jezdzic az sie to stanie czy kupic nowy? jeszcze mi nigdy oś nie pekla, wiec nie wiem jak to jest jak peknie.
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

c4 lepiej kup nowy suport :P
Domo
Kontakt:

Post autor: Domo »

Po kiego wała nowy suport? Kup nową ośkę!
Jay
Kontakt:

Post autor: Jay »

ja mam korby truvativ fiveD od jakiegos roku i mi sie kwadrat w lewej juz wyrobil troche :// A nie skacze wielkich rzeczy Najwiekszy drob jaki zrobilem to ok 1.7m i to jeszcze na ramie 21 cali bo teraz jak juz mam nowa nie moge zbytnio przeciazac kolana bo mialem naderwane wiazadlo... takze w sumie duzo nie skakalem a kwadrat sie wyrobil , takze nie wiem jak inni ale ja ide w isis :)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=241042
Junior T
Kontakt:

Post autor: Junior T »

Niektórzy kupują byle co na kwadrat i prawe ramie montują na Poxipolu <lol> Wtedy napewno wytrzyma :-D
Jazda jest prosta, nie dorabiajcie do niej ideologii...
KuMiK
Kontakt:

A myślałem o czymś podobnym.....ciekawe jakby to się udało... - ujowa korba, ujowy suport....poxipol czy coś takiego....jak coś się schrzani to wtedy przecinam suport....raczej diaksem bym się nie odważył nasuwać przy ramie....ale piłką ręczną można pomachać:P:P:P
tomek1111
Kontakt:

Post autor: tomek1111 »

KuMiK ja myślałem że chcesz kupić sobie wmiarę przyszłościowy zestaw ale gdy zobaczyłem twój ostatni pomysł z poxipolem to zwątpiłem , z tej wypowiedzi wnioskuje że nie masz za dużo kasy a więc ja polecam Ci korbę na kwadrat ( coś klasy alivio ,RPM , truvitiva nie polecam ze względu na małą trwałość kwadratów ). Kwadrat regularnie dokręcaya nie powinien się szybko spieprzyć. Ja ważę 85 kg ,DS, używam korby Race Face Prodigy DH na ISIS i wkładu FSA coś tam , po roku użytkowania nie mam żadnego nawet najmniejszego problemu z korbą ; )
KuMiK
Kontakt:

No tak...racja - za dużo kasy nie mam. Mógłbym już kupić tego RPMa na kwadrat....ale pomyślałem, że jednak pozbieram kasy....dopóki mam na czym jeździć to będę zbierał na Husselfelta.
KuMiK
Kontakt:

No tak...racja - za dużo kasy nie mam. Mógłbym już kupić tego RPMa na kwadrat....ale pomyślałem, że jednak pozbieram kasy....dopóki mam na czym jeździć to będę zbierał na Husselfelta.
pitbull
Kontakt:

Post autor: pitbull »

isis jest według mnie 1000.... razy lepszy bo nie jest taki awaryjny jak kwadrat!!
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=258640
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

kumik - taki mały szczegół, brzeszczotem suportu NIE PRZETNIESZ.
jakbyśmiał ciąć to tylko kątówą(sam tak miałem, z konieczności musiałem ciąć suport i pomachałem chwilę piłką i postanowiłem pożyczyć kątówkę)
pierogi
Kontakt:

Post autor: pierogi »

a dupa tam
QPA
Kontakt:

Post autor: QPA »

Jeba*c truvativ na kwadrat a szczególeni tą isoflow!! mam ta korbe nie cąły miesiąc i jutro przychodzi mi husselfelt na isis z suportem!! najgorsza korba jaką miałem!! tak mi sie wygieła masakrycznie ze masaaakra:/ i w lewej tez miałem problem z kwadratem!! NIE POLEAM!! bierz husselfelta z mkbiku masz teraz za 199zł!!!!!!!!! na isis i jakis fajny suport!! ja wziałem giga pipe Dh czy cos takiego mam nadzieje ze sie bedzie trzymać;]
www.ROMED.pl lamusy!
ODPOWIEDZ