Czy warto złożyć taki rower????

przemkoo82
Kontakt:

Czy warto złożyć taki rower????

Post autor: przemkoo82 »

Witam na początku chciałem powiedzieć że do tej pory jeżdziłem tylko i wyłączine w XC chciałbym złożyć rower na którym bedzie się miło zjeżdzało, skakało a także w razie potrzeby będzie można na nim podjechać pod góre.Poszukałem troche i wybrałem cos takiego:
przejdzmy do konkretow:
1)Rama - giant ac 2005 17'(mam 175cm wzrostu mam nadzieje że ten rozmiar mi spasuje ) (damper seryjny narazie ale raczej bedzie wymieniony) 1200zl
2)Amor- RS PIKE 409 + kolo DM24 AlexRims, Nowatec QR20 - 1400zl(cena za amor z kolem)
3)mostek i kiera - truvativ Hussefelt - 118zl
4)koło tył jeszcze niewiem ale do 300zł
5)korba i suport - truvativ Hussefelt 275zł
6) przerzutka tył - sram x-7 159zl
7)przerzutka przód sram x-gen 98zl
8)Gripy - sram X-7 159zł
9)Kaseta Sram PG-970+Łańcuch PC950 - 159zl
10)Hamulce tu zależy od funduszy ale chciałbym Avid JUICY SEVEN 1100zlale chyba beda to Hayes HFX 9 HD 700zl

Jeżeli chodzi o najważniejsze rzeczy to chyba na tyle.Koszt całego roweru wyjdzie coś kolo 4800zl.Bez hamulców wychodzi okolo 4000zl liczac z linkami pancerzykami.W porównaniu do seryjnego AC ktory kosztuje prawie 4000zl a jego osprzęt jest powiedzmy to sobie dużo gorszy wydaje mi się, że bedzie to dobry zakup.

Czekam na wasze opinie i sugestie
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

rower ogolnie dobry ale lepiej dozbieraj do hampli i wybierz Juicy Seven bo sa zdecydowanie lepsze od dziewiątek.... a kólko tył to może na Single Tracku alo Double ale to zalezy jak będziesz jezdził ;)
Matys HIPNO
Kontakt:

Post autor: Matys HIPNO »

hmmm ogónie spooko zestwaik tyle ze ja bym jakiegos innego fulla wziął np Akite i złóz sobie koło na tyl z novatec'iem i double trackiem :]
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

akita 1 zawias bedzie bujac , ac bedzie bardziej uniwersalne

tylko prawie 5k o sporo kasy , nie orientuje sie czy nie mozna by teraz cos upolowac w tej cenie gotowego i rownie dobrego

hampleki moze deorki 535 ? mam , komplet 550 zl mozna by zaoszczedzic a dzialaj bdb , tylko klocki z czasem na metaliki i bedzie git
www.mm-foto.pl
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Kolka wez single tracki. Bo skoro chcesz podjezdzac to amor nie moze wazyc 20 kg. Korbe wez inna ta jest kurewsko ciezka. (polecam truvativ firex ze zingregowana osia albo hone)
kiera ns lil sista mostek truvativ xr. Reszta spox. Ale pamietaj jak chcesz podjezdzac to waga roweru przeszkadza. I tak jak wookie napisal heble deorki.
Ssij pento
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

przemkoo82 wypowiem sie jako posiadacz AC. Sam mam 187 cm i jezdze na 18" na Romicu + 66rc 170mm na 24" kolach (fota w podpisie)

1. Rama - moim zdaniem warto tym bardziej ze mozna je wyrwac za smieszna kase, z czasem zmieniasz damper i gra gitara ja w swojej ramie mialem standardowy damper ok 2 miesiecy teraz mam ROMIC'a i Swinger 4 way lezy na szafce

2. Pike - fajna sprawa ale mamy jedno powazne ALE.. Pike jest niski ma ok 52,5 wysokosci. Dla przykladu wczesniej mialem AC z 2003 roku na RS Pro Deluxe + Shivera SC 02 120mm skoku z przodu ktory wysokoscia jest podobny do widelca tej samej firmy 130mm przy krobie Race Face Prodigy DH 175mm i 44z blatem zdarzalo mi sie bardzo czesto zawadzac o korzenie i inne tego typu przeszkody na kolach 26". Fakt ze nie naleze do lekkich riderow jednak AC po prostu ma nisko umieszczony srodek suportu.
66 170mm maja wysokosc ok 60cm i przy 24" kolach skaczac nawet cos sporego nie mialem przypadku zebym o cos zawadzil

Co do reszty....
Hample - skusilbym sie szybciej na Avidy Five niz Seven
Przerzutka przod - zalezy jak zamierzasz jezdzic i gdzie mieszkasz, ja mieszkajac zdala od gor skusze sie na napinacz+ blat 38 lub 42. Nie czuje potrzeby podjezdzania ale to kwestia gustu
Kola - domyslam sie ze kupujac kolo przod na DM24 chodzi o ten zestaw PIKE + Kolo - szczerze wolalbym zainwestowac w 2 takie same kola na single/double trackach + reborn/novatec/xt

jesli bedziesz mial jakies pytania to pytaj, postaram sie pomoc
n0 ridE n0 fUN
CzAnToR
Kontakt:

Post autor: CzAnToR »

jeśli można to kółka polecam coś z dartmorów ja jeżdże na Blizardach i bardzo je sobie chwale no i oczywiście zaoszczedzisz troche... co do amora jest spoko ale jeśli chodzi o zjazd to może troche wiekszy skok tyle ze np 66VF (wersja oem) jest troche drorzsza sam amor 1700

wybur należy do ciebie
... what's uppppppppp ...
kamil_dh
Kontakt:

Post autor: kamil_dh »

obręcze wybrałbym DT FR 6.1 bardzo fajne i tanie obręcze. Sam mam ochotę złożyć sobie kółko na tył na tej obręczy.
co cie nie zabije to wzmocni
maciek1005
Kontakt:

Post autor: maciek1005 »

Moim zdaniem Hayesy bylyby lepsze, tzn nie tyle lepsze co porownywalnie dobre a cena nizsza. Co do tylnego kola proponowalbym tak jak wiekszosc mowi Double Tracka i NSa Coastera bo tylko taka konfiguracje widze w tym przedziale cenowym (osobiscie bardzo polecam Alexrimsa Supra BH, jest zajebista). Kiere i mostek moge ci polecic bo sam mam je. Nie wiem dlaczego przerzutki SRAMa chcesz ale nie moge sie juz tutaj wypowiedziec bo mialem tylko Shimanowskie.
Ale moim zdaniem moglbys znales rownie dobry sprzet juz zlozony, a moze nawet i z USA, ja zamawialem czesci i nie ma z nimi problemu. Najlepiej z USA sprowadzic sobie Scotta bo maja tam niskie ceny tychze bikow.
Pozdro 4 all ;)
FreeMan
Kontakt:

Post autor: FreeMan »

http://allegro.pl/item113884547_sun_rim ... kolo_.html

ale bym wolal kupic jakas lepsza piaste na tyl niz obrecz, np dabomb ktorego mam i polecam, lub DT cerit

wszyscy gdy jest mowa o kolach mowia tylko o obreczach , a przeciez pista jest wazniejsza bo jak bedzie zlej jakosci to sie sypie i ciezko jezdzi.

a i kup sobie najlepiej dwie takie same obrecze wtedy rowno masa roweru sie uklada lepiej i ogolnnie jest lepeij
sam teraz bym szukal czegos jak najlzejszego i rwonie mocnego

nie kupuj korb hussefel, doloz i kup holzfelera, a chcesz 3 czy 2 tarxcze??

jak 3 to XT2003 Octalink

tak samo bym nie kupowal przezutki tej, bym kupil XT na przod za 50zl

hamulce uzywki lepei jkupic, ostatnio kupilem XT2002 komplet w stanie idealneym za 530zl z przewodami w stalowym oplocie

ogolnie ja bym poszukal lzejszych czesci , p oco kloc do podjezdzamnia
????
ODPOWIEDZ