zawiesza mi sie komputer:/

ble
Kontakt:

zawiesza mi sie komputer:/

Post autor: ble »

no wiec tak wlaczam komputer a chwilke on sie zawiesi:/ restrta wale i to samo:/ ale na trybie awaryjnym jest wszystko ok:/ robilem formata i to samo:/ teraz jestem na awaryjnym ale gg nie ma:/ a online sie nie da bo nie mam ainstalowanej javy a w awaryjnym sie nie da:/
dawidek1
Kontakt:

Post autor: dawidek1 »

podkręcany??
może zasilacz nie wyrabia??
jakie temperatury??
ble
Kontakt:

dawidek1nie podkrecany
nie wiem czy sie wyrabia jakis czas temu kilem nowy bo stary sie zepsul:P
na procku jest w okolicach 55
na plycie 32
hdd 50-55
grafika 30-40
Magic
Kontakt:

Post autor: Magic »

Troche za wysoka temp. na procku i hdd.
Sprawdź wszystkie wentylatory.
Mój komp się resetuje przez lipny zasilacz, więc u Ciebie to też może być wina zasilacza (jak masz gdzie to go sprawdź z innym sprzętem albo w serwisie niech sprawdzą...)
Ride to die... oby jak najdłużej...
www.ldsc.yoyo.pl
Wojt
Kontakt:

Post autor: Wojt »

jesli na wyjsciach zasilacza sa wszystkie napiecia dobre, to masz zwalona plyte glowna ...
www.frmk.prv.pl
ble
Kontakt:

Wojtna wyjsciach zasilacza nie chyba:P
bo kiedys podlaczylem zasilanie do dysku i nie dzialo:P
pozniej do innej wtyczki i dialalo:P
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

A dysk? Ja ze swoim IBM 60GB co go mam z 4 lata zaczynam mieć problemy (przynamniej tak mie sie wydaje że to dysk...). Szuałem w necie i różne rzeczy ludzie piszą. Objawy to przy baaaardzo długiej pracy (z 10h bez przezwy) dysk tak jakby sie resetuje i głośno klika z 2 razy, ale to jest już z rok jak nie dłużej. Z nowszych to takie zacinanie sie jakby na odczycie/zapisie czegoś i charakterystyczne chrobotanie i tak albo kilka razy, albo reset. Wtedy czsami nie wykrywa, czsami wykrywa, ch** wie co sie dzieje. Miałem nadzieje że zasilacz bo takie opcje też padały ale chyba nie :/

Jeszcze kilka njósów z dziennika zdarzeń lol

Urządzenie \Device\Ide\IdePort0 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.

W urządzeniu \Device\Harddisk0\D wystąpił zły blok.

Był jeszcze error, ze błąd podczas zapisu chyba pliku stronnicowawania :/

Tylko mnie nie załamujcie że musze kupić nowy dysk, a jak tak to jaki (zwykły, do ata 133mb/s, coś jak 250gb), bo od innych nic konkretnego sie dowiedzieć nie można :P
http://dhcyc.pinkbike.com
Baryła
Kontakt:

Post autor: Baryła »

jezeli w trybie awaryjnym komp chodzi bez problemu to nie moze byc to wina temperatury, poniewaz na awaryjny chodzi bez problemu ile chce. wydaje mi sie ze to cos z oprogramowaniem .Po formacie nagraj tylko niezbedne rzeczy. Tylko nie nagrywaj wszystkiego naraz, tylko pokolei kazde sterowniki itp. i sprawdzaj czy sie nie zawiesza.
dawidek1
Kontakt:

blea wogóle to jaki komp?? proc, płyta gł., grafa, dysk, zasilacz-jaka firma, jaka moc, ile za niego dałeś.
skąd masz dane o temp.??
sprawdź czy coolery nie są zakurzone przy okazji.
ble
Kontakt:

no to tak po koleji:P
Baryłazainstalowalem xpka i wlacza sie (pierwszy raz) napis zapraszamy i sie zawiesza pozniej restart zdarzylem wlaczyc ie sciagnac gg i sie zawiesil:D
pozniej wlaczylem tryb awaryjny z obsluga sieci i dziala jakos do tej pory od 16:20
wiec nie wiem
dawidek1 to stary komp lepiej sie nie przyznawac:P wole wydac kase na rower niz komp
no wiec
proc: duron 750
plyta:msi cos tam:P nie pamietam
grafika radeon 9200 se 128mb
dysk jakis samsung 10 gb:P
i drugi samsung 20 gb:P
zasilac codegen 300W(zasilacz ma niecaly rok)
50-pln nowy byl
dane o temp mam z biosa:P i speed fana
dawidek1
Kontakt:

Zasilacz syfny, ale do takiego kompa wystarczy.
No to tak:
1) temperatura procka za wysoka (średnio dla tego durnia powinna się kształtować w okolicach 40st w idle przy "normalnej" temperaturze otoczenia). Także taka temperatura jest najprawdopodobniej spowodowana wysoką temp. otoczenia, ale i tak jest zbyt wysoka żeby zwalać winę na upał. Tak czy inaczej sprawdź jak mówiłem coolera czy nie jest zakurzony i czy wiatrak chodzi. Jeśli wszystko wydaje się być ok zalecałbym zmianę coolera.
2) temp. twardzieli też nie jest niska. Ale tutaj winę ponosi już na pewno upał. Dlatego w takie dni najlepiej pracować z otwartą budą.
ble
Kontakt:

dawidek1zawsze mam obudowe otwarta:) wyczyscilem wszystko ale dalej jest tak samo:( no ale nie wazne pozniej pojde do sasiada informatyk ale teraz go nie ma:(
dawidek1
Kontakt:

no to nie masz innego wyjścia jak kupić lepszy cooler i wiatrak owiewający hdd.
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

pozycz se od jakiegos kumpla kosc ramu i zmien a potem wlacz kompa i sprawdz czy to samo bedzie sie dzialo.
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
Trekker
Kontakt:

Post autor: Trekker »

Mi sie wydaje ze to moze byc cos z plta glowna. sam mam PIII 650 i jego temperatura wynosi ok 50*c przy otwartej obudowie. kumpel mial tez problem podobny do twojego.\

jemu komp sie wlancaczal ale monitor nie dzialal. jak sie wlonczyl to sie zawiesil i znowu resetowal. po ponownym resecie juz sie wlanczal ale nie na dlugo... jego komp akutalnie lezy w servisie bo zjebala sie plyta glowna. nowej plyty nie kupi bo juz nie ma na tego socketa. aha i tez mial durona ;)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3073431
[b]NEGOCJUJ CENY![/b]
skane
Kontakt:

Post autor: skane »

wyczysc z kurzu(z zasilaczem wlacznie) itp, obudowe zamknij,
sproboj podpiac jeden hdd, jak nie pomoze zastanow sie nad
nowym hdd, zasilaczem

wystepowalo wczesniej?
bo jeszce moze sie sprzet gryzc ale w to watpie
http://www.mindistortion.net/iwantyoursoul/?i_am=skan3
pitikuku
Kontakt:

Post autor: pitikuku »

pamięć może być zrypana, zresztą udaj sie na elektroda.pl tam sa specjalisci od takich bolączek a nie bajkerów głąbów pytasz :P
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
dawidek1
Kontakt:

nie elektroda bo to syf!!

tylko http://egielda.com.pl/forum/ polecam!!!! NAJLEPSZE KOMPUTEROWE FORUM W SIECI!!!
zuku
Kontakt:

Post autor: zuku »

popatrz na kondensatory na mobo ( płyta główna jeżeli ktoś nie wie) , czy nie są może wybrzuszone. a może to grafika ? robiłeś coś w biosie ? a tak wogóle to polecam forum :

http://forum.purepc.pl/

pozdro
ODPOWIEDZ