jak skrócić przewód w deorce m525 ?

krkmaster
Kontakt:

jak skrócić przewód w deorce m525 ?

Post autor: krkmaster »

mam pytanie takie jak w temacie.
musze skrócić przewód tylniego hamulca - hydraulik oczywiście shimano deore BRm525,
jak to zrobić ?!? (nie oddajac bike'a do serwisu, gdzie liczą sobie za takie cos aż 25 zł <lol2> [kraków])
kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

proste
1. spuszczasz płyn, zakladając rurkę na srubke na dole i potem ja odkręcasz. Zdejmujesz pokrywkę z klamki (pamietaj aby ustawić klamke w poziomie) i pompujesz nią az wyjdzie cały olej.
2. odcinasz przewód do zadanej długości. wykrecasz uciety kawalek przewodu z klamki i wyrzycasz go. Do drugiego konca przewodu musisz zalożyc specjalną koncówke wraz z oliwką (nie zapomnij zalozyć na przewod śruby i gumki osłaniajacej)
3. dokrecasz przewód do klamki i zalewasz hamulec olejem mineralnym (!) Najlepiej jak kupisz w sklepie samochodowym tzw. zielony, mineralny płyn hydrauliczny do zawieszeń, przekładni kierowniczych, systemów hamulcowych Citroena (ja mam FEBI M6162 Hydraulic Fluid).
Płyn wlewasz do zbiorniczka w klamce i pompujesz az sie zapełni...tutaj jest w sumie najtrudniejszy etap, najlepiej jak poczytasz instrukcję hamulca (na stronie shimano jest do sciagniecia)
4. Gotowe...proste no nie ;)

PS. cała operacja bedzie kosztowała wiecej jak 25 zł ale potem bedziesz sam umial zrobic hamulec. ja wole sam robić bo serwisom do konca nie ufam.
POzdr.
M@thias
Kontakt:

Post autor: M@thias »

oooo to i tak mało bo ja biore 30 PLN :]

ok.. więć potrzebne Ci będzie ostry nóż, nowe końcówki do kabla (koszt ok 15 PLN ,)klucz płaski 8 i to chyba wszystko bo nawet potem nie trzeba odpowietrzać.. :]
OK jedziemy... zdejmujesz osłonę gumową na koncówce przy klamce, odkręcasz końcówke kluczem,zsuwasz wszystko dalej na kabel, wyciągasz kabel z klamki (czsem mocno siedzi..:] ) mierzysz na oko ile potrzebujesz i "rżniesz.. :P tylko trzeba pamiętać by to zrobić równo..), jak już utniesz pilnujesz by płyn nie wyleciał z dłuższego końca kabla :] (nawet jak kropla poleci to sie nic nie stanie) wciskasz w kabel takie małe coś co wygląda jak igła :] (do tego dobrze użyć hehehe sciany, zakładasz baryłke i równo wszystko pakujesz do klamki zakręcając koncówką do momentu aż poczujesz opór (nie za mocno bo można zerwać gwint i w tedy dupa..)na koniec zakładasz gumkę i sprawdzasz czy działa jak działa .. to jazda !!!

po robocie oczywiście obowiąskowo browarek :p !!

pozdro

M@thias
http://www.pinkbike.com/photo/784169/
http://www.pinkbike.com/photo/784185/
kubabike
Kontakt:

aha odcinac najlepiej dobrymi nozyczkami. ładnie równo utniesz a nożem mozna sie pochlastać
krkmaster
Kontakt:

M@thias pisze:wciskasz w kabel takie małe coś co wygląda jak igła :] (do tego dobrze użyć hehehe sciany, zakładasz baryłke
można jasniej PLX ?? xD

kubabike pisze:Do drugiego konca przewodu musisz zalożyc specjalną koncówke wraz z oliwką
o co chodzi z tą oliwką ??
kubabike
Kontakt:

oliwka to nazwa taakiego metalowego pieerscienia, ktory sie zgniata przy dokrecaniu i uszczelnia mocowanie przewodu w klamce. M@thias określił to jako baryłka, my nazywamy to oliwką

tu masz insstrukcje odpowietrzania w engliszu:
http://cycle.shimano-eu.com/media/cycli ... 563528.pdf
krkmaster
Kontakt:

w odpowietrzaniu to ja jestem mistrzem :P

ostatnie pytanie :D

czyli musze kupic koncówke ta co sie wkręca do klamki i oliwke/baryłke ???
kubabike
Kontakt:

tak (końcówke w kształcie igły która wkładasz w środek przewodu i oliwkę. Srube ktora przykrecisz przewód do klamki sobie zostawiasz)

pamietaj żeby nie wlewać żadnego DOTa tylko płyn mineralny!!! bo zniszczysz sobie hamulec
krkmaster
Kontakt:

mam LHM :P wiec lajcik

zajebiste dzięki za pomoc :D

jutro napisze jak mi sie udała ta akcja :P
ODPOWIEDZ