Boxxer Race 05/06 vs 888rc 05

radacz
Kontakt:

Boxxer Race 05/06 vs 888rc 05

Post autor: radacz »

witam wszystkich
potrzebuje opinii uzytkownikow boxxera race z roku 2006, ewentualnie 2005. jak jest z wytrzymaloscia, praca i serwisem tych widelcow. jakie sa roznice pomiedzy 05 a 06? czy warto doplacic do 06? zastanawiam sie rowniez nad kupnem 888 rc 05.
widelec bedzie zalozony do big hita a niedlugo do demo 9... uzywany w dh i fr (dropy, gapy).
o wypowiedzi prosze wylacznie uzytkownikow tych widelcow, jesli masz pisac ze wujek kolegi mial boxxera i mu pekl to oszczedz swoj czas i idz na rower.

obecnie posiadam shivera 2004 w idealnym stanie i chce go sprzedac, jakby cos to pisac:)
www.grawitacyjny.pl - free przesyłka od 300zł!
Aerozine - mega lekkie stery i korby!
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

czemu zmieniasz tego shivera?
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
Saint_pl
Kontakt:

Post autor: Saint_pl »

Ja bym bral 888 rc. wytrzymalesze od boxxera wiec do dropow i gapow bardziej sie nadaja.
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

no szczerze powiedziawszy do fr czyli jednak duuzych hop itp to ja bym jednak brał 888, bo boxxer raczej dh..a do tego jakby tu nei patrzec race to najnizsza wersja:)
radacz
Kontakt:

Tassadar chcialbym lzejszy widelec...

prosze o wypowiedzi uzytkownikow boxxerow 05 i 06!!! nie wierze ze nikt na forum nie ma takiego...
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Ja bym w zyciu nie oddal shivera za zaden z nich, 888 to wogole nawet nie bralbym pod uwage, zas boxxer... praca daleko w tyle za shiva, chociazby przez usd. jest calkiem sztywny, plynny poczatek skoku, calkiem toto dziala, fajny jest floodgate, ale do shiverki to temu daleko

Plusem jest jedynie waga
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
*Misiek FR*
Kontakt:

Post autor: *Misiek FR* »

MaxDamageDA też bym shivera niezamienił :) Boxxer jest bardziej do dh bo ma miekka charakterystyke i go dobijac bedziesz łatwo, pozatym modele 2005 czesto pekaja. Jak juz chcesz zmienic shiva to wez to 888.
..::Freeride i Street rulez::..
[s] piaste ns roller pod zwykla os, jak nowka!
kulten
Kontakt:

Post autor: kulten »

Yo

To się doprosiłeś hehe
http://www.pinkbike.com/photo/889744/
To mój bike w takim zestawie jaki planujesz, oczywiście pod warunkiem, że zdecydujesz się na Boxxera Race 2006.

Jeżdżę w tym zestawie od ponad miesiąca i powiem tak: na traskach dh się poprostu klei do podłoża (amor, jak i cały bike). Dobić mi się go jeszcze nie udało a w ramach wyczuwania sprzętu było sporo pikowania na przód ;p

Dropów większych niż 1,5m (większych w mojej nowej okilicy jeszcze nie znalazłem) amorek spisuje się zajebiście. Zero dobicia i fajnie to wybiera. Owszem mam w jednym miejscu penerski gapik ale zdecydowanie ponad moje siły choć jestem przekonany, że ten boxxerek by to łyknął bez bólu :)

Ma świetną regulację: można z niego zrobić widelec sztywny albo super mięciutki na najmniejsze nierówności. Tłumienie ma zajebiste i daje szeroki zakres regulacji.

Swoją drogą to tłumienie o nzawie "Motion Control" to nowość na 2006 w gamie RS i w mojej ocenie trafia to w dziesiątkę.

Z pewnym sumieniem polecam Race'a z 06r.

Jeździłem choć już nie jako właściciel na 888RC z 2005r. i chodzi zajebiście (przynajmniej w mojej ocenie) i na dropy jak i dh to jego żywioł. Wydaje mi się, że dostarcza większego poczucia skoku niż mój Race i jest trochę bardziej miękki (choć jeśli ktoś ma kasę może pobawić się w wymianę sprężyn). Ponadto ma 2 sprężyny a nie jak mój tylko 1. Teoretycznie 888 powinien być czulszy i może trochę faktycznie tak jest.

Z kolei Boxxera Race z 2005r. bym zdecydowanie nie brał bo się często chrzaniły no i miały inny sytem tłumienia. Choć chodziły przyjemnie to ze względu na ich wadliwość bym ich nie brał.

Reasumując:
Jeśli walisz wielkie dropy + gapy i zdażają Ci się niedoloty :P to zdecydowanie brałbym 888 (pod warunkiem że nie wersja tegoroczna VF).
Jeśli preferujesz dh i od czsau do czasu będziesz bawił się dropami, któe nie bedą zupełnymi potworami to wziął RS race 06r.

To chyba na tyle ;)

pozdro
kulten
http://www.pinkbike.com/photo/2292274/
radacz
Kontakt:

kulten dzieki za konkretna odpowiedz:) btw. piekny rower:)

moze jakis uzytkownik race 05 sie wypowie?
LoooooK O.
Kontakt:

Post autor: LoooooK O. »

A ja calkiem niedawno mialem do czynienia z dwoma "osemkami", jedna 2006 RC, druga 2005 R. Ani jedna ani druga nie dziala w polowie tak, jak Boxxer 06. W sumie dowolny, bo dzialanie Boxxerow Race i Team 06 jest identyczne. 05 dzialaja nieco gorzej z racji starego, srednio efektywnego systemu HC2 (nowe maja Motion Control). Nie wiem tez, co niektorzy widza w Shiverze - w dzialaniu jest dobry, ale bez ekstazy. Zmulony jakis taki, zupelnie odarty z dynamiki. Oczywiscie wszystko kwestia gustu. Ja jednak wybralem dla siebie Boxxera Team (czekam ciagle az dojedzie:P) i mysle, ze na te chwile ciezko wybrac cos lepszego do DH. Poza oczywiscie modelem WC.

Aha, konstrukcja Boxxerow nie wybacza niedolotow. Na ten rok sa chude i przy ostrych kasacjach roweru po prostu pekaja. Jesli masz zamiar sie wywracac czesto i zawsze, to moze pomysl o czyms innym.
http://tiny.pl/786k
Bike Action
Tryton
Kontakt:

Post autor: Tryton »

Z tego co widzialem to te boxxery 06 nareszcie zaczely dzilac, bo przedtem to totalny stolec to byl, a nie amortyzator. Teraz tylko pytanie, jak jest z ich trwaloscia, czy po sezonie nie zatra sie...

888rc pracuje swietnie i jest bardzo wtrzymale. mam 05 dwa sezony i caly czas dziala swietnie, no i w ogole nie trzeba o niego dbac. Gdybym tak traktowal boxxera to juz dawno zatarlby sie.
HARTKOR FAKKER
LoooooK O.
Kontakt:

Tryton, to dziwne, co piszesz, bo ja mialem Boxxera 04 z tlumikiem Blackbox i amor dzialal dobrze, z minimalnym nakladem konserwacji. To, ze nie dbales o amortyzator zlosliwie Ci przypomne, jak kiedys bedziesz go probowal sprzedac. Ciekawe, czy wtedy bedzie to taka dobra karta przetargowa :P

Oczywiscie ironizuje, ale nie dbanie o amortzyator to na dluzsza mete glupota. Ja w swoim jedynie czyscilem lagi z syfu po kazdej jezdzie (20 sekund czyszczenia) i dawalem po kropelce oleju pod krawedz uszczelki zbierajacej syf (jakies dodatkowe pol minuty).

Ale w jednym sie z Toba zgodze - modele 06 chodza faktycznie lepiej, a podobno 07 ma byc jeszcze lepsze!
Bike Action
radacz
Kontakt:

powiem tak... skacze dropy i gapy (niektore juz moge powiedziec ze wieksze), na rowerze jezdze juz 5 rok wiec jakies tam doswiadczenie i technike mam, niedoloty raczej sie nie zdazaja ale oczywiscie nie wszystkie ladowania sa w 100% udane:) bez watpienia wybralbym boxxera race 06 gdybym tylko mial pewnosc ze golenie nie pekna... widelec na pewno kupie w polsce z polska gwarancja... nie wiecie moze jak polski dystrybutor RS podchodzi do sprawy peknietych goleni?
LoooooK O.
Kontakt:

Poki co nie slyszalem o przypadku, zeby wymienili komusna gwarancji, bo i raczej nikt sie o to nie upominal. Jesli nie robisz niedolotow, to Boxxer bedzie git. Sugerowalbym raczej model Team, z racji regulowanego tlumienia dobicia (swietna sprawa), co przy dropowaniu bedzie raczej potrzebne.

Jesli masz technike i znasz swoje mozliwosci, to Boxxer bedzie dobrym wyborem.
Bike Action
radacz
Kontakt:

jestem zdecydowany na 90% na boxxera race 06... w tej samej cenie moge miec tez teama 05... mysle jednak ze 06 nawet race bedzie lepszy:)
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

a przy okazji boxxer jest szerszy i ja bym glownie dlatego nie zamienil..na moim czuje sie dzuo pewniej niz na 66, 888 czy jakichs tam gownianych juniorach nie wspominajac:D dla mnie klasa, mimo ze stary etc, to kocham
kulten
Kontakt:

Post autor: kulten »

ze względu na nowy rodzaj tłumienia wziąłbym jednak tegorocznego Race'a. Wczoraj męczyłem zjazd dh z solidnymi partiami korzeni i z czymś w rodzaju uskoczków/stopni i Race brał wszystko bez zająknięcia :)

Jest zarąbiaście czuły a większe uskoki bierze jak bułkę z masłem :P
http://www.pinkbike.com/photo/2292274/
radacz
Kontakt:

boxxer race 06 zamowiony, za pare dni bede go mial i jesli nie zapomne to zdam relacje w tym topicu:) dzieki dla tych ktorzy pisali z sensem:)
ODPOWIEDZ