Boxxer Race 05/06 vs 888rc 05
Boxxer Race 05/06 vs 888rc 05
witam wszystkich
potrzebuje opinii uzytkownikow boxxera race z roku 2006, ewentualnie 2005. jak jest z wytrzymaloscia, praca i serwisem tych widelcow. jakie sa roznice pomiedzy 05 a 06? czy warto doplacic do 06? zastanawiam sie rowniez nad kupnem 888 rc 05.
widelec bedzie zalozony do big hita a niedlugo do demo 9... uzywany w dh i fr (dropy, gapy).
o wypowiedzi prosze wylacznie uzytkownikow tych widelcow, jesli masz pisac ze wujek kolegi mial boxxera i mu pekl to oszczedz swoj czas i idz na rower.
obecnie posiadam shivera 2004 w idealnym stanie i chce go sprzedac, jakby cos to pisac:)
potrzebuje opinii uzytkownikow boxxera race z roku 2006, ewentualnie 2005. jak jest z wytrzymaloscia, praca i serwisem tych widelcow. jakie sa roznice pomiedzy 05 a 06? czy warto doplacic do 06? zastanawiam sie rowniez nad kupnem 888 rc 05.
widelec bedzie zalozony do big hita a niedlugo do demo 9... uzywany w dh i fr (dropy, gapy).
o wypowiedzi prosze wylacznie uzytkownikow tych widelcow, jesli masz pisac ze wujek kolegi mial boxxera i mu pekl to oszczedz swoj czas i idz na rower.
obecnie posiadam shivera 2004 w idealnym stanie i chce go sprzedac, jakby cos to pisac:)
www.grawitacyjny.pl - free przesyłka od 300zł!
Aerozine - mega lekkie stery i korby!
-
- Kontakt:
Ja bym w zyciu nie oddal shivera za zaden z nich, 888 to wogole nawet nie bralbym pod uwage, zas boxxer... praca daleko w tyle za shiva, chociazby przez usd. jest calkiem sztywny, plynny poczatek skoku, calkiem toto dziala, fajny jest floodgate, ale do shiverki to temu daleko
Plusem jest jedynie waga
Plusem jest jedynie waga
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
-
- Kontakt:
Yo
To się doprosiłeś hehe
http://www.pinkbike.com/photo/889744/
To mój bike w takim zestawie jaki planujesz, oczywiście pod warunkiem, że zdecydujesz się na Boxxera Race 2006.
Jeżdżę w tym zestawie od ponad miesiąca i powiem tak: na traskach dh się poprostu klei do podłoża (amor, jak i cały bike). Dobić mi się go jeszcze nie udało a w ramach wyczuwania sprzętu było sporo pikowania na przód ;p
Dropów większych niż 1,5m (większych w mojej nowej okilicy jeszcze nie znalazłem) amorek spisuje się zajebiście. Zero dobicia i fajnie to wybiera. Owszem mam w jednym miejscu penerski gapik ale zdecydowanie ponad moje siły choć jestem przekonany, że ten boxxerek by to łyknął bez bólu :)
Ma świetną regulację: można z niego zrobić widelec sztywny albo super mięciutki na najmniejsze nierówności. Tłumienie ma zajebiste i daje szeroki zakres regulacji.
Swoją drogą to tłumienie o nzawie "Motion Control" to nowość na 2006 w gamie RS i w mojej ocenie trafia to w dziesiątkę.
Z pewnym sumieniem polecam Race'a z 06r.
Jeździłem choć już nie jako właściciel na 888RC z 2005r. i chodzi zajebiście (przynajmniej w mojej ocenie) i na dropy jak i dh to jego żywioł. Wydaje mi się, że dostarcza większego poczucia skoku niż mój Race i jest trochę bardziej miękki (choć jeśli ktoś ma kasę może pobawić się w wymianę sprężyn). Ponadto ma 2 sprężyny a nie jak mój tylko 1. Teoretycznie 888 powinien być czulszy i może trochę faktycznie tak jest.
Z kolei Boxxera Race z 2005r. bym zdecydowanie nie brał bo się często chrzaniły no i miały inny sytem tłumienia. Choć chodziły przyjemnie to ze względu na ich wadliwość bym ich nie brał.
Reasumując:
Jeśli walisz wielkie dropy + gapy i zdażają Ci się niedoloty :P to zdecydowanie brałbym 888 (pod warunkiem że nie wersja tegoroczna VF).
Jeśli preferujesz dh i od czsau do czasu będziesz bawił się dropami, któe nie bedą zupełnymi potworami to wziął RS race 06r.
To chyba na tyle ;)
pozdro
kulten
To się doprosiłeś hehe
http://www.pinkbike.com/photo/889744/
To mój bike w takim zestawie jaki planujesz, oczywiście pod warunkiem, że zdecydujesz się na Boxxera Race 2006.
Jeżdżę w tym zestawie od ponad miesiąca i powiem tak: na traskach dh się poprostu klei do podłoża (amor, jak i cały bike). Dobić mi się go jeszcze nie udało a w ramach wyczuwania sprzętu było sporo pikowania na przód ;p
Dropów większych niż 1,5m (większych w mojej nowej okilicy jeszcze nie znalazłem) amorek spisuje się zajebiście. Zero dobicia i fajnie to wybiera. Owszem mam w jednym miejscu penerski gapik ale zdecydowanie ponad moje siły choć jestem przekonany, że ten boxxerek by to łyknął bez bólu :)
Ma świetną regulację: można z niego zrobić widelec sztywny albo super mięciutki na najmniejsze nierówności. Tłumienie ma zajebiste i daje szeroki zakres regulacji.
Swoją drogą to tłumienie o nzawie "Motion Control" to nowość na 2006 w gamie RS i w mojej ocenie trafia to w dziesiątkę.
Z pewnym sumieniem polecam Race'a z 06r.
Jeździłem choć już nie jako właściciel na 888RC z 2005r. i chodzi zajebiście (przynajmniej w mojej ocenie) i na dropy jak i dh to jego żywioł. Wydaje mi się, że dostarcza większego poczucia skoku niż mój Race i jest trochę bardziej miękki (choć jeśli ktoś ma kasę może pobawić się w wymianę sprężyn). Ponadto ma 2 sprężyny a nie jak mój tylko 1. Teoretycznie 888 powinien być czulszy i może trochę faktycznie tak jest.
Z kolei Boxxera Race z 2005r. bym zdecydowanie nie brał bo się często chrzaniły no i miały inny sytem tłumienia. Choć chodziły przyjemnie to ze względu na ich wadliwość bym ich nie brał.
Reasumując:
Jeśli walisz wielkie dropy + gapy i zdażają Ci się niedoloty :P to zdecydowanie brałbym 888 (pod warunkiem że nie wersja tegoroczna VF).
Jeśli preferujesz dh i od czsau do czasu będziesz bawił się dropami, któe nie bedą zupełnymi potworami to wziął RS race 06r.
To chyba na tyle ;)
pozdro
kulten
http://www.pinkbike.com/photo/2292274/
-
- Kontakt:
A ja calkiem niedawno mialem do czynienia z dwoma "osemkami", jedna 2006 RC, druga 2005 R. Ani jedna ani druga nie dziala w polowie tak, jak Boxxer 06. W sumie dowolny, bo dzialanie Boxxerow Race i Team 06 jest identyczne. 05 dzialaja nieco gorzej z racji starego, srednio efektywnego systemu HC2 (nowe maja Motion Control). Nie wiem tez, co niektorzy widza w Shiverze - w dzialaniu jest dobry, ale bez ekstazy. Zmulony jakis taki, zupelnie odarty z dynamiki. Oczywiscie wszystko kwestia gustu. Ja jednak wybralem dla siebie Boxxera Team (czekam ciagle az dojedzie:P) i mysle, ze na te chwile ciezko wybrac cos lepszego do DH. Poza oczywiscie modelem WC.
Aha, konstrukcja Boxxerow nie wybacza niedolotow. Na ten rok sa chude i przy ostrych kasacjach roweru po prostu pekaja. Jesli masz zamiar sie wywracac czesto i zawsze, to moze pomysl o czyms innym.
Aha, konstrukcja Boxxerow nie wybacza niedolotow. Na ten rok sa chude i przy ostrych kasacjach roweru po prostu pekaja. Jesli masz zamiar sie wywracac czesto i zawsze, to moze pomysl o czyms innym.
http://tiny.pl/786k
Bike Action
Bike Action
Z tego co widzialem to te boxxery 06 nareszcie zaczely dzilac, bo przedtem to totalny stolec to byl, a nie amortyzator. Teraz tylko pytanie, jak jest z ich trwaloscia, czy po sezonie nie zatra sie...
888rc pracuje swietnie i jest bardzo wtrzymale. mam 05 dwa sezony i caly czas dziala swietnie, no i w ogole nie trzeba o niego dbac. Gdybym tak traktowal boxxera to juz dawno zatarlby sie.
888rc pracuje swietnie i jest bardzo wtrzymale. mam 05 dwa sezony i caly czas dziala swietnie, no i w ogole nie trzeba o niego dbac. Gdybym tak traktowal boxxera to juz dawno zatarlby sie.
HARTKOR FAKKER
-
- Kontakt:
Tryton, to dziwne, co piszesz, bo ja mialem Boxxera 04 z tlumikiem Blackbox i amor dzialal dobrze, z minimalnym nakladem konserwacji. To, ze nie dbales o amortyzator zlosliwie Ci przypomne, jak kiedys bedziesz go probowal sprzedac. Ciekawe, czy wtedy bedzie to taka dobra karta przetargowa :P
Oczywiscie ironizuje, ale nie dbanie o amortzyator to na dluzsza mete glupota. Ja w swoim jedynie czyscilem lagi z syfu po kazdej jezdzie (20 sekund czyszczenia) i dawalem po kropelce oleju pod krawedz uszczelki zbierajacej syf (jakies dodatkowe pol minuty).
Ale w jednym sie z Toba zgodze - modele 06 chodza faktycznie lepiej, a podobno 07 ma byc jeszcze lepsze!
Oczywiscie ironizuje, ale nie dbanie o amortzyator to na dluzsza mete glupota. Ja w swoim jedynie czyscilem lagi z syfu po kazdej jezdzie (20 sekund czyszczenia) i dawalem po kropelce oleju pod krawedz uszczelki zbierajacej syf (jakies dodatkowe pol minuty).
Ale w jednym sie z Toba zgodze - modele 06 chodza faktycznie lepiej, a podobno 07 ma byc jeszcze lepsze!
Bike Action
Bike Action
powiem tak... skacze dropy i gapy (niektore juz moge powiedziec ze wieksze), na rowerze jezdze juz 5 rok wiec jakies tam doswiadczenie i technike mam, niedoloty raczej sie nie zdazaja ale oczywiscie nie wszystkie ladowania sa w 100% udane:) bez watpienia wybralbym boxxera race 06 gdybym tylko mial pewnosc ze golenie nie pekna... widelec na pewno kupie w polsce z polska gwarancja... nie wiecie moze jak polski dystrybutor RS podchodzi do sprawy peknietych goleni?
www.grawitacyjny.pl - free przesyłka od 300zł!
-
- Kontakt:
Poki co nie slyszalem o przypadku, zeby wymienili komusna gwarancji, bo i raczej nikt sie o to nie upominal. Jesli nie robisz niedolotow, to Boxxer bedzie git. Sugerowalbym raczej model Team, z racji regulowanego tlumienia dobicia (swietna sprawa), co przy dropowaniu bedzie raczej potrzebne.
Jesli masz technike i znasz swoje mozliwosci, to Boxxer bedzie dobrym wyborem.
Jesli masz technike i znasz swoje mozliwosci, to Boxxer bedzie dobrym wyborem.
Bike Action
Bike Action
ze względu na nowy rodzaj tłumienia wziąłbym jednak tegorocznego Race'a. Wczoraj męczyłem zjazd dh z solidnymi partiami korzeni i z czymś w rodzaju uskoczków/stopni i Race brał wszystko bez zająknięcia :)
Jest zarąbiaście czuły a większe uskoki bierze jak bułkę z masłem :P
Jest zarąbiaście czuły a większe uskoki bierze jak bułkę z masłem :P
http://www.pinkbike.com/photo/2292274/