TosaInu - opinie

Skylinegtr
Kontakt:

Post autor: Skylinegtr »

Hej Gary, w tym tygodniu jeździłem z kumplem co ma tośke i on ma tam tioge factory dh 2.5 i jest jeszcze trochę miejsca więc spox.
MOnster Garage
gg:5687099
http://youtube.com/watch?v=NdaTsWqbDF0
Endrjuz
Kontakt:

Post autor: Endrjuz »

Witam!
Trochę odkurzyłem raczej temat.
Od wczoraj śmigam na Tośce. Docelowo jeszcze nie jest skończona, bo ma teraz RS Psylo walniętego na max skok, ale to i tak nie wystarcza (tak jak wcześniej pisano korby ciągną się po ziemi czasem :-)). Wahacz buja się na standardzie czyli Burnerze RC, który spoko chodzi, choć przysłano mi sprężynę 550lbs, która jak na moje oko jest zdeka za miękka (w zamówieniu zaznaczyłem, że ma być 650, ale jakbyście poznali sprawę realizowania mojego zamówienia to byście wcale się nie zdziwili dlaczego wziąłem z taką, a nie odsyłałem). Zeby było weselej do kompletu w naszej ekipie pojawił się Mastiff, tak więc mam pierwsze porównanie. Tosa chodzi nice. Bujanie odczuje ten, kto przesiada się ze sztywniaka, choć nie jest ono w jakimś tam stopniu mocno wyczuwalne (a może tylko się wydaje). Rowerek sam zachęca do zabawy. Chodzi miodzio, i tak też wygląda (mam grafitowy- wszyscy mówią, że jest *********). Co ciekawe rower jak na moje bez kłopotu będzie się nadawał na dłuższe wycieczki. Przy wyciągniętej sztycy mogę ustawić wyprostowane nogi na pedałach, i tu kolejna miła rzecz- na takim wysunięciu nie mam kłopotu z wysunięciem dupska za siodło. Na wcześniejszych maszynach musiałem albo mieć opuszczone siodło (niewyprostowane nogi), albo zapomnieć o dużych stromiznach. Za to Tosie duży plus. Kolejny plus to wykonanie ramy. To co obiecuje DC dostajemy, i nie ma tu żadnej ściemy. Gussety konkretne, wykonanie też. Jedyny kłopot to V-brake z tyłu, który działa pod skosem, choć koło jest na 100% dobrze zaplecione i wycentrowane, ale możliwe, że to się jeszcze ustawi, bo wczoraj po prostu chciałem sprawdzić szczeniaka, czy będzie z niego dobry pies!!!W porównaniu z Mastiffem Tosa wygląda "pancerniej", ale należy tu zauważyć, że wygląd nie jeździ. Mastiff chodzi spoko. Łyka wiele. Jest troszkę inna pozycja, ale możliwe, że jest to odczucie spowodowane wysunięciem siodła. Ogólnie rzecz biorąc psiaki z DC są NICE. Pozostaje nam co jedynie sumiennie wyprowadzać je na spacery!!!
FUNRIDER
jerzy
Kontakt:

Post autor: jerzy »

Sprężyny dają wszystkim 550 bo takie dostali hurtem. Ogólnie mówiąc zamówić u nich można wszystko (np. ja zamawiałem Burnera RLC do Mastiffa), ale dostanie się i tak tylko to, co mają na stanie.
daxxxon
Kontakt:

Post autor: daxxxon »

witam
myślę o zakpie tego sprzęciku
tylko małe pytanko
jak sięna tym jeżdzi po prostym no ew pod górke troche
lubię czasme gdzieś dalej w terenei pojechać i chciałbym wiedzieć czy będzie to na niej możliwe
daxxxon
Kontakt:

dodam, że wcześniej zapoznałem się z opcją szukaj, chodzi mi o nowe doświadczenie posiadaczy ramki , i to nie tylko związane z jazdą z góry
Stinky
Kontakt:

Post autor: Stinky »

przy 4-ro zawiasei jazda po plaskim terenie czy pod gore zalezy w 75% od dampera jakiego bedziesz mial- 4-ro zawiasy znane i cenione sa ogolnie za stabilna prace podczas pedalowania- lepszy jest chyba tylko system vpp santa-cruise- bardziej rozwojowy 4-ro zawias, polecam foxy z propedalem - dumperki nie do wyjebania
Local Swinga-Swinga
daxxxon
Kontakt:

rozumiem specyfikę działania 4 zawiasowca, bardzije chodzi mi o pratykę jak to w Tosa Inu wygląda z seryjnym Burnerem
matt_eush
Kontakt:

Post autor: matt_eush »

stary, moj kolega ostatnio zlamal wahacz od tosy, bo tam jest taka czesc ktora ma isc pionowo a byla przekzywiona ale to juz byla wada fabryczna a rower teamow'y wiec i tak dostanie nowa tose...
ogolnie rama wypas.
s-mario
Kontakt:

Post autor: s-mario »

za cene tosy mozna dostac nowke kone stinky 2004 i jest o wiele lepsza choc ma o 10mm nmiej skoku to jest sprawdzona i sie nie rozpada i damper jest o pare razy lepszy wiec nad czym sie zastanawiac :)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=244743
daxxxon
Kontakt:

mario to gdzie to można kupić tak tanio i czy z dumerem ??
s-mario
Kontakt:

Daxxxon napisze Ci na priwa adres tego kolesia a wieczorkiem podesle jeszcze gg
s-mario
Kontakt:

aha i rama jest oczywiscie z damperem fox vanilla r 200mm i ze sztyca i zaciskiem
Stinky
Kontakt:

co do dumperow foxa seri vanilla to nikt nie ma pytan- sa zajebiste- zero bujania- przy ostrzejszych podjazdach przod 3x wiecej problemu sprawia, co do ceny ramy to nie wiedzialem ze tosa jest az tak droga...
Local Swinga-Swinga
buba
Kontakt:

Post autor: buba »

no tosa to niemal = stinkacz (teraz), wiec wybor jak dla mnie raczej oczywisty. Na poczatku tego watku chyb pisalem, ze cena tosi jest dobra, ale jak widac na zalaczonym obrazku, konkurencja jest wskazana i cena tosi powinna spasc w dol.
Endrjuz
Kontakt:

Co się tyczy podjazdów i jazdy na prostym to buja (przynajmniej pode mną, czyli około 70 kg., a sprzężyna seryjnie to 550 lbs). Trzeba będzie poeksperymentować z twardszą sprężynką. Co się tyczy VPP to kiedyś DC mówiło że Tosia ma ten system, ale teraz zmienili mu nazwę bo SC ma ją zastrzeżoną czy coś w tym stylu. Ogólnie patent wygląda bardzo podobnie jak w Santach (inaczej cięty, ale zasada działania niby taka sama). Jak będzie twardsza sprężyna to się przekonam jak to chodzi, a przede wszystkim czy buja. Co do ceny Śmierdziela Kony to mam nadzieję że to nie kant, bo jeżeli rzeczywiście jest w cenie podobnej do Tosy to widać idziemy w tym pięknym kraju ku lepszemu.
Ogólnie Tosia chodzi miodzio, pomimo faktu że jeszcze nie jest wykończona. Jest rowerkiem z charakterem i niezłym potencjałem. Jak ją zrobię do końca zacznie się prawdziwa zabawa, a nie tak jak teraz na pół gwizdka z przednim amorem. Swoją drogą ramka wymaga dużego amorka bo RS Psylo rozkręcony ma maxa powoduje zahaczanie korbą w trakcie jazdy, np. podczas podjeżdżania i zakręcania jednocześnie lub przy głębokim przechyleniu. Nic tylko czekać na nowy amor...
FUNRIDER
Stinky
Kontakt:

hej endrjuz a co masz z tylu za dumpera, ja mam vannille r z propedalem (model 2004) ale ugina sie jedynie jak na nia siadam (waze 68kg goly HEHE) a przy podjazdach wkurwia mnie jedynie drop off zachowuje sie jak pompka- tyl jest za... stabilny- standard to sprezyna 450 !!, jakie tosa ma wogule przelozenie skoku- stinky 2004 ma 3 do 1.18 dosyc male jak na 4-ro zawias- ciekawe czy ktos ma tose we wroclawiu- z checia bym wyprobowal
Local Swinga-Swinga
Sector
Lokalizacja: Wszechswiat-->Ziemia-->Europa-->Polska-->Zabrze-->Makoszowy
Kontakt:

Post autor: Sector »

Co do tosy to powiem tak ze tlumik (dokaldnie zbiornik wyrownawczy)...przy skoku maxymalnym czyli 160 i przy dobicu go do skraju wartosci uderza w rame !!!!!!!

To jest 100% Sprawdzone na modelu 18 calowym :]

Od taki maly blad :P... Ale komu by to przeszkadzalo :]
www.lancomp.pl -> Wszystko do Komputera
Stinky
Kontakt:

HEHE w stinky 2004 kazdej wielkosci przy dobiciu maksymalnym tyly , wahacz uderza w przednia przezutke- nic nie jest doskonale :)
Local Swinga-Swinga
Endrjuz
Kontakt:

Stinky truknij mi jak mam wyliczyć te przełożenia, to z chęcią to zrobię i walnę info w temacie. A co do sprężyny to mam 550 lbs i myślę o twardszej. Jednak co Vanilia to Vanilia- się wie! Gdzie tu porównywać Burnera do niej.
Co do zbiornika dampera to też miałem z kolesiami na początku takie obawy, ale jeszcze nic się takiego nie udało mi zrobić aby go dobić. Poeksperymentuję trochę (wykręcę sprężynę i zduszę go na maxa) w warsztacie jak tylko będzie na to czas.
FUNRIDER
ODPOWIEDZ