Sprzedać Z1 kupic cos innego?? Jest sens

PawianBiker
Kontakt:

Sprzedać Z1 kupic cos innego?? Jest sens

Post autor: PawianBiker »

Mam taki problem wkurza mnie juz to ze ten amorek jest mega cięzki chce miec lekki wrechstronny rower a tak to mi masakreycznie przód ciązy.
czy jest sens sprzedawac z1 za jakies 8-9stów dołozyc kilak stówek powtarzam kilka bo nie chce znowu pakowac wuchty siana w rower, i cos kupic o podobnym skoku(150mm moze byc 140 145 itp) o ładnej pracy wytrzymałosci na oś.

myslałem o piku ale nie jestem przekonany do tego amorka moze rock shox agryle o ile bedzie spełniał moje warunki:P
manitou sherman?? albo nixon moze mi sie uda wyrwac nawet za wiecej sianka.
co wy o tym myslicie.
narazie rower z przezutka kasetą itp itp 2 hample po prostu wersja na festival wazy jakies 19 kilo??
moze nawet więcej.
dzis złozylismy z kumplem jego streetówke destroyer street manit black 100/120mm koła 24 na halo combat i vuelcie łańcuch bmxowy itp i wazy jakies max 14 kilo, tarcza z tyłu 203mm
Macie jakies rady??
szczególnie porsze o zabranie głosów tych którzy odchudzaja rower ale nie kosztem wytrzymałosci..
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
mod
Kontakt:

Post autor: mod »

Ja mam bitcha z dj'em 2 2003 100mm z tyłu double track+kenda k rad, przód s-type + opona od scotta voltage... korby blackbox, siodlo x-factor, 2 hample (blackbox + shimano) tarcze 160mm, single speed. rower waży w granicach 16 kg i jest uniwersalny. generalnie jak chcesz odchudać rower ale nie kosztem wytrzymalości to kup lżejsze opony, lżejsze obręcze, lżejsze dętki (są słabsze ale możesz je mocniej napompować, ja pompuje na kamień i nigdy jeszcze nie zlapalem snejka..)
Na amorze zaoszczędzisz może pareset gram, nie wiem czy to sie opłaca. zależy ile waży Twoja Z1 i jaka jest różnica między nią, a pike'iem. generalnie wyjdzie na to, że dopłacisz dużo kasy i niewele zyskasz na lekkości...
W sumie ciężko jest odchudzić rower niezmniejszając wytrzymałości. Można ewentualnie skrócić kierę (tylko kilka gramów) , zdjąć przerzutkę (jeśli zdejmiesz przerzutkę, napinacz, skrócisz łańcuch, odkręcisz hak przerzutki możesz trochę wagę zmniejszyć) , założyć z tylu mniesze koło, jak już wspomniałem opony i dętki (ostatnio jeździłem z duro, która waży 1,4 kg), lżejsze siodlo możesz kupić, skrócić sztycę, lżejsze hamulce, lżejsze klamki, możesz skrócić pancerze i linki (chociaż to już przesada), możesz pompować koła helem (w niektórych warsztatach samochodowych można napompować helem) i takie tam inne pierdoły....
PawianBiker
Kontakt:

mod to ze wydam kase a ledwo co sie odchudzi dobrze wiem kiedys sie bawiłem w xc:)

dzis znowu robie singla bo mnie przezutki wnerwiają. z przodu koło jest lekkie- obrecz 1 komorowa od treka brusiera, szprychy dt champion, piasta tazzmann dh podobnno najlzjesza piasta na os w tej cenie.
opona swoje wazy ale i tak zmienie detka jest lekka.

tył vuelta szprychy dt chamipion piasta quando opona k-rad bedzie znowu dzis bo nie lubie jeździc na oponce 24/2.60:D

wyszedł masakrycznie ciezki korba truvatic howitzer dosc lekka.
myslałem o Hone ale nie mieli tak tanio jak chcialem.
sztyca jest akurat kiera skrócona juz jakis czas temu.

planuje i tak wymiane koła z tyłu i musze sie zastanowic nasd czyms co jest lekki i dobre mysle ze na 24 cale singletrack wysatrczy, albo m,oze jest cos lżejszego??
piasta?? cholera wie jakie są lekkie?? moze prodigy tazzmann na tył??

mod amor 100mm i mówisz ze uniwersalny??
ja potrzebuje mój rower do streetu, i fr. ze 100mm bym musial odpuscic kilka dropów i wieeele zjazdó np w górach:)
tak czy tak piszcie dalej!!
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Jaka masz ta Z1 konkret model rok.

Ostatnio byl/jest nixon platinium 1600zl ( kup teraz 2k ) znajomy od ktorego bralem foxa sprzeawal , ponoc ponizej 2kg , os nie wiem jaka , 145 skoku regulacja , powietrzniak , niezly widelec.

Na pewno 19kg ? :) Moj wazy jakiej 15-15,5 w polecie ( full 165/130 )
www.mm-foto.pl
PawianBiker
Kontakt:

wookie85 ta z1 z podpisu rok 2005 z1fr3 150mm
kurde cięzka krowa sie z tego zrobiła. myślałem o nixonie ale boje sie czy wytrzyma katowanie lubier ostre zjazdy góry, dropy ale tez i street. więc nie jestem przekonany.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

nie znajdziesz nic zbytnio lżejszego od z1 żeby było warto wymienić, z1 fr sl jest leciutki ale już sprzedałem, a tak to możesz kupić lżejszy amortyzator ale z założeniem że nie wytrzyma dłużej niż rok, ewentualnie może ci pomóc regulacja skoku, czyli pike albo sherman, przy czym nie spodziewaj się niewiadomo jakiej poprawy... imo do street najlepsze są stare z1 albo jakieś all mountain czy nixon, ale taki amor nie wytrzyma długo
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
PawianBiker
Kontakt:

all mountaina mialem i go nie chce.
myslalem o shermanie albo nixonie.
tez pike podobno to jest dobre ale nie wiem...
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

maNS1
Kontakt:

Post autor: maNS1 »

tez mam ten dylemat chce zlozyc rowerem chyba na bitchu i weme pike 409 na allegro jest za 1100zł, od sklepu w ktorym honoruja gwarancje i jest polecany u harfy takze z wymiana ew. pekniecia boostera nie bedzie mam nadzieje problemu :)
PawianBiker
Kontakt:

maNS1 to jest ten z manetka tak?? tez o tym myslałem. tylko jak mozna tak po prostu odłączyc tą maneke i nic sie nie stanie?? ktos wie jak to działa??:P
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

BigosBiker
Kontakt:

Post autor: BigosBiker »

Pawian ja bym sobie założył rst gile :D
to jest dobry amorek.
Pod warunkiem że stary rocznik...
ja sobie wczoraj złożyłem jako drugi amorek, wrazie czego...
ale raczej nie pożyczam
bike's rules make your life.
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

PawianBiker Manetke możesz odłączyć bo to jest na zwykłej lince.
Moim zdaniem do Bitcha jak najbardziej Pike jest jednym z fajniejszych amorów jedno-półkowych..

Troche bym pozmieniał w Twoim rowerku, ale nie wiem jak stoisz z funduszami i co dokładnie masz w chwili obecnej.
Może daj dokładną specyfikacje i pomożemy Ci odchudzić rowerek ;]
HuGOn
Kontakt:

Post autor: HuGOn »

bez przesady on nie wazy tak duzo (z1) . jego waga to cos ok 2,7kg bez przycietej rury sterowej a czegos lzejszego a tez wytrzymalego nie znajdziesz , chyba ze pike
mod
Kontakt:

PawianBiker No 100mm jest jak najbardziej uniwersalne. poprostu na zjazdach i dropach masz większy hardkor... Ale tak naprawdę nie ma rzeczy, którym byś nie podołał tylko dlatego, że masz trochę mniej skoku w amortyzatorze. Poza tym uważam, że z widelcem 130mm geomeetria roweru dość znacznie się zmienia, nie mówiąć już o 150 mm. rower staje się mniej zwrotny i dziwnie się prowadzi (to moje subiektywne zdanie). Jakoś nie mogę sobie uzmyslowić dlaczego Twój rower jest taki cholernie ciężki... Tylko nie kupuj nic lżejszego od single tracków, bo to będzie porażka.. Pozdro
wookie85
Kontakt:

mod ile ty sobie liczysz za skrocenie kierownicy ? :]
www.mm-foto.pl
PawianBiker
Kontakt:

HuGOn taa dane z katalogu ale uwierz mi wazy wiecej:P

konex nie patrz na fote z podpisu teraz sie duzo zmienilo przed festivalem
rama widac amor tak samo kołą te same ale opony dałęm na festival teraz sciagam na tył wale spowrotem k-rada lekki i fajny dla mnie a na przód chce cos max 700g 26/2.35

korba i suport to howitzer narazie z zebatka 32 i rockringiem bo pozyczylem od kumpla ale normalnie bedzie stała zębatka 28 bez rocka.
kiera amoeba borla do wywalenia. mostek zoom do wywalenia(chce kupic cos lekiiego)
sztyca tranz-x siodło author bmxowe
hample.
tył mx 1 203mm
przód avid bb5 203mm

aktualnie single speed bo dzis zrobilem i tak zostanie juz.

narazie funduszy brak bo wpakowalem w rower i przed festivalem 1000zł
ale pod koniec przyszlego miecha kasa bedzie wczesniej tez ale cos kolo 2 stów raczej nei przewiduje nic wiekszego.

mysle ze sprzedam z1 i kupie pike ale nie jestem jeszcze przekonany chce meic rower do fr ale tez do streetu dlatego 26/24 1 półka singiel i slick z tyłu..

uff jakby co psizcie. bede sie pokazywał tu:)
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

wookie85
Kontakt:

no to z dwie stowani to wiesz co mozesz ;]... zmien na pika i juz bedzie lepiej
www.mm-foto.pl
mod
Kontakt:

wookie85 Jakoś się dogadamy ;)
PawianBiker
Kontakt:

wookie85 mówie narazie 2 stówy to jzu oponka detka i cos zejdzie a potem bede mial duzo wiecej sianka.
czyli inwestowac w pike??
wytrzyma dropy po ok 2-3 metry zjazdy i street ??
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

HuGOn
Kontakt:

Post autor: HuGOn »

nie jestem taki glupi zeby dane z katalogu podawac :P tak sie skalda ze mam ta z1 tyle ze 130mm skoku (opis) i wazylem ja i wyszlo 2,7kg , wersje 150mm tez mialem i bylo minimalnie wiecej , wiem co mowie bo mam :)
pozdro
ODPOWIEDZ