Odwieczne zagadnienie
Odwieczne zagadnienie
Tarcze czy vki?
Co jest lepsze do jazdy streetowej?
A jeśli tarczowe to mech. czy naprawdę opłaca sie wypłacać na hydraulike?
Uzasadnienie mile widzane:)
Co jest lepsze do jazdy streetowej?
A jeśli tarczowe to mech. czy naprawdę opłaca sie wypłacać na hydraulike?
Uzasadnienie mile widzane:)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
a ja nie rozumiem ludzi,ktorzy sie bez przerwy przyczepiaja ze kolejny temat. rozumiem,ze jest opcja szukaj,ale wiemy,ze jest nie dokladna i czasami naprawde ciezko cos znalezc a nie zaszkodzi nikomu jak odpowie drugi czy trzeci raz na to samoo pytanie. w koncu to nasza pasja panowie i gadanie na ten temat powinno jarac nas nawet jezeli 10 raz o tym samym...
"Synku,ale czy ty skaczesz tak po murkach i schodach???" - Mama:P
-
- Kontakt:
a tam gadanie ze sie przewód zrywa mam kilku kumpli któzy jeźdza na hydraulikach np hs33 2 osoby w streecie ostro katują rowerki barspiny i inne tricki i nic.
pozatym duzo wiary ma np hayesa 9 z tyłu i daje rade.
ja polecam do streetu tarcze max 180mm najlepiej 160 wystarczy na dobrym hamplu a nie pognie sietak szybko jak sie zrabiesz na murek albo cos.
a widzilem np grindy po stronie hamulca na tarczy 203mm z tyłu:)
pozdr.
pozatym duzo wiary ma np hayesa 9 z tyłu i daje rade.
ja polecam do streetu tarcze max 180mm najlepiej 160 wystarczy na dobrym hamplu a nie pognie sietak szybko jak sie zrabiesz na murek albo cos.
a widzilem np grindy po stronie hamulca na tarczy 203mm z tyłu:)
pozdr.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
konex daj se siana. Wszyscy wiedza, ze chcesz byc modkiem bo jest lans. Ale naprawde probowales kiedys cos znalesc? Szukarka? Nawet nie wiesz czy kiedylkowiek bylo jakies podobne nawet pytanie. Wiec jezeli mozesz to odpowiedz, a jezeli nei wiesz, a nie mzoesz wiedziec bo w streecie nie jezdzisz to odpusc sobie bo w nie kazdym topicu musi byc twoja notka. Tym bardziej ze czesto one smieca i nic nie wnosza. Tyle odemnie do konexa.
Co do tematu. Ja uwazam, ze v-ka jestl pesza. Majac dobra v-ke mozna szybciej zblokowac kolo. Tzn klamka jest twardsza. Ale jednak brakuje dobrych obreczy pod v-ki jedynie supra. Jezeli juz tarcza to znowuz mechaniczna. I tutaj swoj typ kieruje na trzy modele kolejnosc od najlepszej BB5, tektro aquila, mx-2. Osobiscie mam teraz auqile z tarcza 160 mm. Nie raz zdazylo mi sie nia w cos uderzyc albo zgrindowac nia murek przez przypadek. Jest w maire prosta hamuelc dziala bdb. Noi dodatkowa zaleta jest to, ze stan obreczy nie wplywa na jakosc hamowania. A hydraulik? Oczywisciefajnie miec hydre, ale przewody sie urywaja znacznie szybciej noi uszczelki siadaja, a to juz jest droga zabawa. Zakladajac, ze pancerz clarksa w podwojnym aluminiowym oplocie wytrzymuje u mnie 2 tygodnie i peka. To przewod ma miesiac. Troche drogo no nie ? A przy dobrym mechaniku sila jest porownywalna. A ktos jeszcze rzucil, ze ryan leech uzywa hydre i mu nie peka. Ale jak jemu peknie to bieze drugi rower, a dwoch mechanikow w tym czasie zmienia przewod albo caly hebel. Niestety mnie np na hydre nie stac ;]
Co do tematu. Ja uwazam, ze v-ka jestl pesza. Majac dobra v-ke mozna szybciej zblokowac kolo. Tzn klamka jest twardsza. Ale jednak brakuje dobrych obreczy pod v-ki jedynie supra. Jezeli juz tarcza to znowuz mechaniczna. I tutaj swoj typ kieruje na trzy modele kolejnosc od najlepszej BB5, tektro aquila, mx-2. Osobiscie mam teraz auqile z tarcza 160 mm. Nie raz zdazylo mi sie nia w cos uderzyc albo zgrindowac nia murek przez przypadek. Jest w maire prosta hamuelc dziala bdb. Noi dodatkowa zaleta jest to, ze stan obreczy nie wplywa na jakosc hamowania. A hydraulik? Oczywisciefajnie miec hydre, ale przewody sie urywaja znacznie szybciej noi uszczelki siadaja, a to juz jest droga zabawa. Zakladajac, ze pancerz clarksa w podwojnym aluminiowym oplocie wytrzymuje u mnie 2 tygodnie i peka. To przewod ma miesiac. Troche drogo no nie ? A przy dobrym mechaniku sila jest porownywalna. A ktos jeszcze rzucil, ze ryan leech uzywa hydre i mu nie peka. Ale jak jemu peknie to bieze drugi rower, a dwoch mechanikow w tym czasie zmienia przewod albo caly hebel. Niestety mnie np na hydre nie stac ;]
Ssij pento
Total90wiesz ja na to patrze troszke w inny sposob gdyz wszystko zalezy od tego jaki styl jazdy tolerujesz, ja mam zalozona lipna v-ke tylko po to zeby mnie choc troszke zatrzymywala(czytaj. spowalniala) bo toleruje street i wykonywanie trikow ktore nie potrzebuja uzywania hamulca, owszem abubaki sa fajne ale jakos mnie nie kreca:P wole wszystko co sie robi w jezdzie:P jezeli jednak potrzebny Ci jest mocno hamulec to teraz zalezy wszystko od tego w jakim stadium rozwojowym sie znajdujesz:P jezeli krecisz 180, 360 bez problemu i nie gniesz kol to smialo mozesz wziasc jakas v-ke i wierz mi ze na 100% da rade jezeli jednak jestes slabszy i chcesz uzywac tego hampla do trikow(mowa oczywiscie o tylnym hamplu) to polecilbym tarcze 160mm no i zacisk mechaniczny(avid bb5, hayes mx1, moze deorka?)
ema!
ema!
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
Sulring tak, klamka jest twardsza, ale po czesci to zalezy tez od gumie na klockach, zaś przy dobrej tarczy gdzie klocki sa wiadomo półmetaliczne albo metaliczne i umiejetnosci regulacji nawet przy tarczy 160 też można mieć genialny hamulec ;) ja np mam hayesa mx2 i rotor (!) i moge robic bez problemu pedalkicka, a hamulec nie działa gorzej niż wtedy :) wiec ja jestem za dobrą tarczówką z małą tarczą, żeby była mniejsza szansa pogięcia.
a jeszcze ps szybkosci łapania - jesli tarcza jest w miare prosta, można klocki przysunąć tak żeby nie obcierały, bądź tylko lekko tarły nie spowalniajac koła i też szybko łapie ;) a jesli z tym jest dobra klamka i jest fajnie wyregulowana do na modulacji tez moze przybyć ^^ wiec ja jestem za tarczą typu avid bb7 / hayes mx2
jeszcze coś do lankru - hayesa mx1 ma 2 kumpli i twierdzą zgodnie ze lepiej wziąść black boxa.. ja zresztą tez tak uważam ;)
no.. to tyle.
a jeszcze ps szybkosci łapania - jesli tarcza jest w miare prosta, można klocki przysunąć tak żeby nie obcierały, bądź tylko lekko tarły nie spowalniajac koła i też szybko łapie ;) a jesli z tym jest dobra klamka i jest fajnie wyregulowana do na modulacji tez moze przybyć ^^ wiec ja jestem za tarczą typu avid bb7 / hayes mx2
jeszcze coś do lankru - hayesa mx1 ma 2 kumpli i twierdzą zgodnie ze lepiej wziąść black boxa.. ja zresztą tez tak uważam ;)
no.. to tyle.
gg# 3594350
[s] 2 x koła 24 !!
http://tiny.pl/ddt3
[s] 2 x koła 24 !!
http://tiny.pl/ddt3