Matura 2007 by Romek Giertych - ups...

yasiuuu
Kontakt:

Matura 2007 by Romek Giertych - ups...

Post autor: yasiuuu »

Zakładam ten temat przede wszystkim dla ludzi 'poszkodowanych' tj. tegorocznych maturzystów!

Co sądzicie o nowelizacji ustawy o egzaminowaniu i ocenianiu? podoba wam sie pomysł uniemożliwiający zdawanie matury np. z matmy na 2 poziomach (podstawowy/rozszerzony)?

Napiszcie wasze opinie na to całe zamieszanie!

Wg. mnie chore jest wprowadzanie ustawy zabraniajacej zdawać przedmiot na 2 poziomach bo;

zdajac poziom podstawowy i rozszerzony, w przypadku niezdania rozszerzonego nie mialo to wiekszego wplywu na mature (poza niedostaniem sie na uczelnie) - bo mature miałeś zaliczoną.

Teraz jeżeli zdajesz poziom podstawowy - to nie uzyskasz odpowiedniej ilości pkt. na uczelnie, a zdajac rozszerzony jest ryzyko, ze nie zdasz matury - bo nie bedziesz mogł zasłonić sie poziomem podstawowym.

Wiem, ze obowiązuje AMNESTIA - ale załóżmy, że osoba X nie uzyska tych 30% z wszystkich przedmiotów, bo np. ma trudna sytuacje rodzinną i nie jest w stanie perfekcyjnie przygotować sie do egzaminu, a chce isć na studia. Jak by miala mozliwosc pisania poziomu podstawowego, ma wieksze szanse na zdanie matury - ale i tak zabraknie jej pkt (bo nie pisze rozszerzonego), a piszac rozszerzony jest ryzyko ze nie zda:/

Peac & Love...
PawianBiker
Kontakt:

Post autor: PawianBiker »

yasiuuu jezuu nie dosc ze chodze po szkołąch i musze to gadac do maturzystów to jeszcze na forum to mnie spotyka:D
dobrze ze juz po maturze jestem:)

Pamiętaj ze jest teraz wybór rozszerzona, albo podstawa i jak piszesz rozszerzoną to nei musisz podstawy niby chore, ale na rozszerzonej są najważniejsze elementy podstawowej wiec spoko da się to zdać.

no i powodzenia na próbnej w listopadzie wam zycze:)

jak tak to przedstawaim i patrze na ich przestraszone miny szczególnie po tym jak pokazujemy tabelkę przeliczników to mi sie chce mega śmiac a nie moge:)
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Dareko
Kontakt:

Post autor: Dareko »

własnei tak z ciekawosci z czego zdawac maturke?:D bo musze dzis deklaracje wypisac i nie wiem do oca z czego z gery czy z wosu ludziska piszcie:)
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

PawianBikerosobiście sie nie boje tego pomysłu z maturą, ale sie z nim niezupełnie zgadzam - bo co chwile Giertych miesza we wszystkim:|

i nie wiem jak ma byc z tymi przelicznikami.
Jak nie zdam rozszerzonej (czyli bede miał poniżej 30%), to na jakiej zasadzie przeliczają mi pkt. na poziom podstawowy? - bo chyba taka opcja jest?
www.feel-free.pl
włodmir
Kontakt:

Post autor: włodmir »

jebac mature. jak sie dostaniesz na studia to i tak raczej nieznajdziesz pracy ... chyba ze w supermarkecie za 600zł ale do tego matura niepotrzebna. jedyna alternatywa to wyjazd z tego kraju pozdro
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

Jesli ktos chce isc na uczelnie i martwi sie ze nie zdobedzie 30% z rozszerzonej to jest debilem. Na moja uczelnie rok temu byl prog 158/200pkt czyli trzeba bylo miec srednio i z podstawowego i z rozszerzonego z 2 przedmiotow ponad 80% - a i tak bylo stosunkowo latwo sie dostac w porownaniu z innymi uczelniami. Nie widze gdzie by chcieli kogos przyjac kto nie zdal matury rozszerzonej - a nawet jesli przyjma to taka osoba najprawdopodobniej odpadnie po pierwszym semestrze. Tu matury odbywaja sie co pol roku, z tym ze roboty jest wiecej niz na mature.

włodmir - Skonczyles studia ze tak mowisz czy po prostu powtarzasz po innych?
www.trialshop.pl
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Wynik z rozszerzonej mnoży sie przez 1,5 i mamy wynik z podstawowej (teoretycznie)
http://dhcyc.pinkbike.com
lyra
Kontakt:

Post autor: lyra »

tez mi sie nie podoba pomysl ze zdawaniem matury albo na poziomie podstawowym albo na rozszerzonym:/... zawsze to bylo jakies zabezpieczenie - nie zda sie rozszerzonej to ma sie przynajmniej podstawowa... mysle, ze teraz czesc osob bedzie sie balo zaryzykowac zdawania rozszerzonej...
http://www.pinkbike.com/photo/866568/ lanss :)
PawianBiker
Kontakt:

dhcyc nie tak było w projekcie ale nie wesżło w zycie jesli masz od 0-29%
przelicznik jest 1:1
jesli powyzej to inny jak chcesz to sprawdż wszystko na stronie dla firmy której pracuje:D
www.matura.org

DarekoBierz Gegre w zesłzym roku było łątwo przez co sie nie dostalem na studia bo duzo wiary dobrze napsialo:D
wosu nie radze ciężar jest zeby to wszystko pojac nauczyc sie rozpoznac tekty zródłowe itp.

lyraTak jak mówiłem rozrzeszona ma elementy podstawy i bedzie raczej lajt zeby to zalcizyc na 30%
pozatym jest słynna Amnestia jak o niej mówimy w klasach to wiara sie zaczyna śmiać:)

jakbyscie mieli jakeis pytania to walic czuje sie teraz na tyle dobrze wyszkolony ze moge udzilac inf nie tylko face to face:D

pozdr
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

Breeder
Kontakt:

Post autor: Breeder »

żadnego przelicznika nie ma. miało to wejść w życie, ale usunęli. czyli jak nie zdasz rozszerzonej to nie przeliczają, tylko po prostu nie zdajesz matury. przynajmniej tak nam tłuką dzień w dzień w szkole.
|| www.villagerevolution.com || aka. kujon || dupa!
PawianBiker
Kontakt:

Breeder mówie ze w przypadku od 0-29% jest 1:1 ale potem jest przelicznik ręcze za to co mówie narazie przybnajmniej do dzis bo Szefowa sprawdza te informacje z dobrego źródła i musimy być pewni tego co mówimy.

www.matura.org to niezalezny portal internetowy stworzony z wejsciem nowej matury polecam dużo inf jest na nim przydtnych obejrzyjcie sobie wszystko znajdziecie.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

dawidek1
Kontakt:

Post autor: dawidek1 »

kto z was był na proteście w Krakowie w środę?? ja byłem :)
lyra
Kontakt:

Post autor: lyra »

Jestem teraz w klasie biol-chem, zeby dostac sie na medycyne, trzeba zdac fizyke, biologie i chemie rozszerzona, a to wcale proste nie jest:p...

Amnestia moze byc szansa dla ludzi, ktorym bardzo zalezy na studiach, jednak na dzienne nikt nie ma mozliwosci pojsc ( o ile sie nie myle; )), moze w przyszlym roku to sie zmieni? A jest też ryzyko (tak jak ktos wczesniej napisal), ze moze odpasc po pierwszym roku:p. Ale watpie:)
Echh, komplikuja zycie:). Dobrze bylo to kombinuja :p
http://www.pinkbike.com/photo/866568/ lanss :)
Zaui
Kontakt:

Post autor: Zaui »

Tak naprawde to nie mozna mowic co bedzie a czego nie bedzie na maturze w tym roku, a to z tego powodu ze nikt nie wie jesszcze jak bedzie wygladal arkusz zarowno do podstawy jak i do rozszerzenia. Wedlug mnie to calkowity bajzel. Mam nadzieje ze nie bedzie zadnej strasznej draki i bede mogl spokojnie zdac ta mature, nie martwic sie o zadne zesrane progi wyciagniete z kosmosu.
http://img31.imageshack.us/img31/9949/img40279jm.jpg/
andrut
Kontakt:

Post autor: andrut »

to nie wszystko oprócz rozszerzeń!!!

roman g. wprowadził również inne nowelizacie,
tzn- punkty z maturu się sumują, tzn jak miałes 3 przedmioty to musisz mniec te 90% z wwszystkich...
czyli zdając angola na 45 i polski na 45% nie musisz zadwać tego przedmiatu wybieranego...
głupie co nie?

i jeszcze taka nowelizacja !
zadjemy polski w 1 dniu, potem angola/język/ a w 3 dniu już zdajemy przedmiot wybrany!!!
ciekawe jak w 3 dniu sobie poradzą dyrektorzy... bedzie ostttro!

a i pan roman chcial wprowadzić maturę ustną z polaka w STYCZNIU!!!
ale o tyle dobrze że to nie przeszło , nie podpisali tego

wszstkoego dokładnie sie dowiecie od dyrektorów za jakiś tydzień,
ta poprawka zaostała podpisana 8.09.2006 razem z amnestją...

dodaje do mojego postu pijackiego linka:D
http://www.adam.az.pl/roman/
mozna w nim wysłac maila do pana romana g...

aaa jest piatek wievcór wiec pobalowalem i soryt za ort!
ale prawde głosze nie ma bata!
kupie
prawą klamkę do julii/deore/lx-hydra
przewód tył do julii/shimano!
gg 5732171
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Heh, to nie wiem gdzie sie spotkałem z tym przelicznikiem ale nawet niedawno to było i to chyba w jakimś piśmie czy nawet na stronie mojej szkoły (tegoroczni maturzyści...)
http://dhcyc.pinkbike.com
andrut
Kontakt:

dhcyc a jadnak, nie tylko ja o tum słyszałem,
mam znajoma w oke która mi wszystko opowiada, nowinki, i inne sprawy!

żal mi naszej młodzieży... półgłówki zdadzą mature tylko po to zeby pan roman mógł mówić- " pomopgłem/pracowałem nad szkolnictwem! średnia zdających się zwiększyła! jestem cool!"

i nasze społeczeństwo bedzie jusiało przyjąć debili do swojego grona , tzn grona ludzi dojrzałych....

AAA IDZIEMY PROTESTOWAC!!! *** ROMKOWI G W OKO!
kupie
gg 5732171
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

Waszą uwagę chciałbym zwrócić na fakt, iż w Rozporządzeniu Ministra
Edukacji Narodowej i Sportu
z dnia 7 września 2004 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów
i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach
publicznych możemy przeczytać:

(...)

§ 58.
Informator, o którym mowa w art. 9a ust. 2 pkt 1b ustawy, zawierający w
szczególności opis zakresu egzaminu maturalnego dla danego przedmiotu oraz
kryteriów oceniania i form przeprowadzania egzaminu maturalnego, a także
przykładowe zestawy zadań egzaminacyjnych, jest ogłaszany nie później niż do
dnia 1 września roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym jest
przeprowadzany egzamin maturalny.

(...)

Całość dostępna na stronie
http://www.men.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_301.php

Wynika z tego, iż te zmiany nie powinny jeszcze nas (maturzystów 2006/07) dotyczyć. Ogółem poroniony pomysł.
andrut
Kontakt:

Wrona ale dotyczą!!! na 7 miechów przed...
kupie
gg 5732171
ODPOWIEDZ