przerobienie piasty - OŚ z 9mm na 10mm

HuGOn
Kontakt:

przerobienie piasty - OŚ z 9mm na 10mm

Post autor: HuGOn »

Witam,
czy da sie przerobic os w piescie z szybko zamykacza 9mm na os 10mm na sroby ? chodzi dokladnie o novateca
pozdro
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

tak da się ja przerabiałem m475 shimano i wrzuciłem ośke na śruby i działało
wojtek-007
Kontakt:

Post autor: wojtek-007 »

froger34 taaaa ale shimano jest na kulkach wiec z wymiana ośki nie ma żadnych problemów a novatec jest na maszynach i nie wiem czy bedzi tak prosto. da sie napewno ale pewnie jest troche wiecej kombinacji
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

HuGOn a poco Ci to, ze tak spytam ?:)
Ssij pento
wojtek-007
Kontakt:

Post autor: wojtek-007 »

pewnie poziome haki i przesuwające sie w nich koło :P zgadłem??
Sulring
Kontakt:

wojtek-007 no wlasnie, ze nie bo dragstara :D A w poziomych hakach sruby i tak nic nie daja. Sprawdzone empirycznie... Najlepiej zaopatrzyc sie w napinacze hakow za 29 zl i jest spokoj ;]
Ssij pento
HuGOn
Kontakt:

Post autor: HuGOn »

pytam sie tak na zas :D bo kolko bede mial jutro i chce wiedziec czy jakby co czy mi na poziomych bedzie dobrze dzialalo;p
andrut
Kontakt:

Post autor: andrut »

Sulring pisze: w poziomych hakach sruby i tak nic nie daja. Sprawdzone empirycznie...
daja, tylko trzeba dodac wieksze podkładki pod śróby i zrobnic to fachowo... od 4-5lat jezdze cały czas na singlu, począwszy od szosy, mtb,kończąc na ostrym kole na poziomych hakach tylko na śrubach... no i mój aktualny rowerek:D tez poziome
kupie
prawą klamkę do julii/deore/lx-hydra
przewód tył do julii/shimano!
gg 5732171
poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

JUż próbowałem tak przerabiać i jest trochę do kitu...
Jak wyjmiesz ośkę i zobaczysz jak ona wygląda to będziesz wiedzial o co chodzi. To jak oś suportu- łożyska muszą się zaprzeć na takich "kołnierzach" na osi a 10 tego raczej nie ma... Teoria podpowiada, że można odpowiedniej długości rurkę wstaić nha oś tak , żeby jej długość odpowiadala rozstawowi tych kołnierzy (co do 0,1 - 0,2 mm). Wtedy łożyska się nie zablokują kiedy zaczną się zagniatać po zakręceniu kołem (tak - też się zdziwilem co sie stało:-). Pozostaje kwestia różnicy grubości osi: fabryczna oś ma w miejscu "nabicia" lożyska grubość około 10,5-10,7 mm (nie jestem pewien). Oś 10`tka tyle nie ma choćby sie człowiek usrał. Więc trzeba pomiędzy wewnętrzny pierścień łożyska a ośkę wepchać kawałek blaszki, bo inaczej piasta będzie miała duży luz. Jak i z tym sie uporasz i zrobisz to dobrze to piasta będzie ładnie i prosto (i sztywno) się kręcić.

Założyłem oczywiście, że dasz sobie radę z demontażem osi. Jeśli nie to musisz tak zrobić:
-odkręć te dupsty (konusy) od strony mocowania tarczy.
-puknij w oś z drugiej strony to wylezie razem z łożyskiem.
-pukaj z czciem tak , żeby wylazło, ąle tak , żeby nie rozbić łożyska.
-pamiętaj - cokolwiek robisz myśl!

Skutki uboczne:
-złamania
-zwichnięcia
-otarcia
-skręcenia
-rozcięcia
-śmierć
-czasem dużo dobrej zabawy:P

powodzenia!

pozdro 4 all

edit: po co ci skręcana oś w dragstarze???
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
Sulring
Kontakt:

andrut no, ale sam widzisz jest duzo pierdzielenia. Pzoniej nie zmienisz nawet detki bez odpowiedniego klucza natomiast przy napinacz majac szybko zamykacz tylko wyciagalem go z piasty i kolo bylo zdjete.
Ssij pento
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

Sulring zawsze mozna zalatac nie zdejmujac kola ;)

poldeck a co myslisz o przerobce przedniej piasty ns'a coaster na maszynach na wlasnie taką ośke?
ODPOWIEDZ