problem z u-turnem w piku
żeby utwardzić widelec trzeba wymienić sprężynę na taką, która jest dostosowana do wagi ridera, każdy producent ma takie do kupienia, zwłaszcza maroch, lub użyć regulacji naprężenia wstępnego - każdy widelec to ma, nawet RST bo to podstawowa regulacja... oleju w M. dolewa/odlewa się po to aby amor nie dobijał a jednocześnie wykorzystywał cały skok (i robi się to raz i zapamiętuje poziom odpowiqadajacy oczekiwaniom), a nie po to aby był twardszy/bardziej miękki. gęstością oleju "reguluje" się tłumienie widleca a nie jego twardosć, zasaadniczo najoptymalniejszy do marcoków jest olej o gestości 7.5, ewentualnie na mroźne dni 5WT... poza tym producent dokładnie określa ile oleju ma być w każdej goleni każdego modelu, tak np. w piku w goleni z motion-Control "u góry" ma być dokładie 120ml, a od dołu w obydwu goleniach ma być po 15ml oleju, tyle i nie więcej ani mniej, marcocchi też dokładnie określa poziomy oleju w swoich widelcach, tylko w trochę inny sposób, tu odsyłam do instrukcji ;-)
nie mam zamiaru udowadniać tu wyższosći jednej marki nad inną, i dyskusję taką uważam za bezcelową i bezsensowną, bo każdy jeździ na tym na czym lubi, i nie rozumiem dlaczego chcecie się nawzajem przekonać do swoich upodobań... to jakiś nonsens
co do pokretła w piku, w moim są dwie kuleczki... może wyrobiły Ci się spręzynki dociskające te kuleczki?? skoro ustaliliście że to pokrętło się kręci, choć moim zdaniem raczej to nie to, tylko jak pisałem wcześniej widelec zostaje głębiej bo wyprostowal się pod obciażeniem... zauważ że jak ustawiasz skok u-turnem, rower nie jest obciażony, po jeździe rower był obciażony i jak z niego zsiądziesz to amor może zostostac te 2mm głębiej.. regulacja skoku nie jest nażędziem o takiej precyzji (dokładności) nie mierzysz nią średnicy otworu po wiertle jak suwmiarką, te napisy na goleniach podają przyblizone wartości i są jedynie informacją poglądową a nie precyzyjną... reasumując sprawy nie ma, tylko Ty jesteś trochę nadwrażliwy... :-)
pozdrawiam,
nie mam zamiaru udowadniać tu wyższosći jednej marki nad inną, i dyskusję taką uważam za bezcelową i bezsensowną, bo każdy jeździ na tym na czym lubi, i nie rozumiem dlaczego chcecie się nawzajem przekonać do swoich upodobań... to jakiś nonsens
co do pokretła w piku, w moim są dwie kuleczki... może wyrobiły Ci się spręzynki dociskające te kuleczki?? skoro ustaliliście że to pokrętło się kręci, choć moim zdaniem raczej to nie to, tylko jak pisałem wcześniej widelec zostaje głębiej bo wyprostowal się pod obciażeniem... zauważ że jak ustawiasz skok u-turnem, rower nie jest obciażony, po jeździe rower był obciażony i jak z niego zsiądziesz to amor może zostostac te 2mm głębiej.. regulacja skoku nie jest nażędziem o takiej precyzji (dokładności) nie mierzysz nią średnicy otworu po wiertle jak suwmiarką, te napisy na goleniach podają przyblizone wartości i są jedynie informacją poglądową a nie precyzyjną... reasumując sprawy nie ma, tylko Ty jesteś trochę nadwrażliwy... :-)
pozdrawiam,
http://www.chr.Rybnik.pl
jeszcze jendo, zrób takie doświadczenie: ustaw widelec na skok powiedzmy 120mm zapamiętej ustawienie znaczków na goleni względem uszczelki, teraz wkręć pokrętło (zmniejsz skok) o jakieś np 4 kliknięcia, pouginaj widelec, i wykręć (zwiększ skok) o 4 kliknięcia, gwarantuję ze ustawienie znaczków na goleni względem usszczelki będzie inne niż przedtem... a teraz ugnij widelec i pozwól mu się wyprostować w powietrze - powinieneś wrócić do pierwotnego ustawienia, albo nawet o minimalnie większym skoku... (tak jest w moim piku, z którym nie mam żadnych problemów) to tak tylko na potwierdzenie mojej tezy :-)
pozdrawiam,
pozdrawiam,
http://www.chr.Rybnik.pl
xxxxxx pisze:tech szkoda mi cie bardzo :-)))))) Fajne porownanie 66 = BoxxerWC
Wymiatasz, sam se kup widełki i na nich siedz jak czytasz i piszesz na dhzone.
prosty dokladnie to prawda ze trzeba, no ale w takim amorku jak np. z1 fr3 ktore jest na tej samej półce cenowej co Pike 409 , pike bije z1 na maxa, w z1 trzeba amorka rozbierac zeby tlumienie wlączyć <rotfl> a w pike wystarczy 15 sek i gotowe.
Ja osobiście mam 3 kuleczki w tym pokrętełku , i samo mi sie nie rusza.
chodzilo mi o poruwnanie cenowe akurat :/ wiekszosc z was w ogu;le niema stycznosci ze sprzetem ogladacie tylko filmy i jestescie zajarani ze ten jezdzi na tym a tamten na tamtym, jak ktos chce mi jesacze cos napisac to prosze bardzo ja tym czasem poczytma sobie dalej posty na tym forum bo wiekszych glupot na temat czesci rowerowuch znalesc sie nieda :/
gestosc oleju jest odpowiedzialna za tlumienie a nie twardosc :/mczuszu pisze:exist dlaczego nie piszesz że w dj'ach korona pęka(i to wszystkich niezależnie jak jeździsz) a co do regulacji to masz racje nie sa do zabawy ale niestety są przydatne bo nie musisz dolewać do amora olej o odpowiedniej gęstości żeby amor ustawił pod własną wage tylko pare razy kręcisz i masz dobrze ustawionego amora to są plusy regulacji
]ty korwa no niewierze w gregorio po przecenie masz 66rc2x za 2,7tys co ty mi ty ********** ze w polsce same oemy jka kupujesz na allegro to masz oemy zcsciagane z niemiec :/ oem ruzni sie tym ze jest wyjety z seryjnego rowerka i czasem jest reoibony na tajwanie, ja mam 888 vf z 06 jest to oem robiony we wloszech i ma zajebista pracemczuszu pisze:nie no "tech" nie rozpierdalaj mnie porównałeś 66=boxxerwc to nie ta półka cenowa człowieku i 66 to pewnie jakiś oem bo w polsce są same oemy i dlatego marcoki są takie tanie i zajebiście chodzą oemy to sobie można w **** wsadzić manitou żądza rs'y zresztą też pozdro
a w ktorych ty modelach masz plastikowe tlumiki ? bo w pelncy wersjach masz metalowe :/ czepiliscie sie tego dolewania oleju jak jebnieci, kupujcie pelne wersje amorow to niebedzie trzeba dolewac oleju, pozatym jka ktos lata jak worek kartofli to nawet dolanie oleju do oemowego widelca mu niepomoze :/xxxxxx pisze:Ogolnie kłucimy sie o byle co, kazdy chwalic bedzie cos innego, jak dla mnie do bomberow powinni dawac po 300ml oleju 5w, 300ml 7,5w , 300 ml 10w . I troche popracowac nad swoimi plastikowymi tlumikami zamknietymi w 5kg klocku :/ jakies regulacje bez owieracza do konserw....
omg EDYCJA!!!!!
a prostemu polac wodki jeszcze bo dobrze gada.
dzisiaj zauwazylem, ze te 2mm to trace dokladnie w taki sposob jaki on opisal. chociaz wydawalo mi sie, ze pokretlo troszke sie przekrecilo... w kazdym razie nie wytlumacza to tego, ze komus tam wczesniej ze 120mm schodzi na 95 hehehe
a prostemu polac wodki jeszcze bo dobrze gada.
dzisiaj zauwazylem, ze te 2mm to trace dokladnie w taki sposob jaki on opisal. chociaz wydawalo mi sie, ze pokretlo troszke sie przekrecilo... w kazdym razie nie wytlumacza to tego, ze komus tam wczesniej ze 120mm schodzi na 95 hehehe
http://www.pinkbike.com/photo/1136980/
Kupie Kamere Canona MVX !!!!!!!!!
Kupie Kamere Canona MVX !!!!!!!!!
taa..sisiora rowniez. czepiamy sie bo maja za duzo wad jak za te cene .spytaj sie obojetnie kogo co woli :
-zmiane oleju w amorze aby zmienic tlumienie lub twardosc
-maly ruch pokretlem
ciekawe co kto wybierze..
druga wada to waga.
co to za sztuka zrobic amora ktory jest cizki jak tytanic i duzo wytrzyma..
jak masz do wyboru amora o podobenj wytrzymalosci i wadze nizszej o 700g to ciekawe na co sie zdecydujesz.
plusem rarcoka jest na pewno lans .za to w skali ocen od 1 do 10 dalbym mu 43.
jednak nie na wygladzie sie jezdzi.
kolejnym minusem jest CENA.
Moim zdaniem dobre marcoki zaczynaja sie od 3 tysiecy zlotych..
junior kompletnie mi nie podpasil poniewaz praca nie jest jakas super i jest ciezkawy.
888 szczerze to mi sie podoba.ale tylko ten wyzszy model,nie wiem jak sie on nazywa.
wytrzymalosc Z1 i DJ nie bede komentowal,poniewaz mialem stuningowana RST omege na 130mm skoku i szczerze dluzej wytrzymala od kolegi DJ w prawie takim samym rowerze {takie same Geo),kumpel wazyl mniej i jeszcze mniej ostro jezdzil.dlatego gdyby marcoki potanialy o 20-30% bylyby super:)
lepiej zainwestowac w cos tanszego i tak samo wytrzymalego i na dodatek z lepsza praca jak TRAVIS lub nowe RS jak DOMAIN.to tyle
jezeli ktos mnie pojedzie z moja wypowiedzia to mam to w dupie szczerze mowiac :)
PS.[tech] zamiast pisania 10 razy pod rzad sprobuj napisac wszystko razem
pozdro
-zmiane oleju w amorze aby zmienic tlumienie lub twardosc
-maly ruch pokretlem
ciekawe co kto wybierze..
druga wada to waga.
co to za sztuka zrobic amora ktory jest cizki jak tytanic i duzo wytrzyma..
jak masz do wyboru amora o podobenj wytrzymalosci i wadze nizszej o 700g to ciekawe na co sie zdecydujesz.
plusem rarcoka jest na pewno lans .za to w skali ocen od 1 do 10 dalbym mu 43.
jednak nie na wygladzie sie jezdzi.
kolejnym minusem jest CENA.
Moim zdaniem dobre marcoki zaczynaja sie od 3 tysiecy zlotych..
junior kompletnie mi nie podpasil poniewaz praca nie jest jakas super i jest ciezkawy.
888 szczerze to mi sie podoba.ale tylko ten wyzszy model,nie wiem jak sie on nazywa.
wytrzymalosc Z1 i DJ nie bede komentowal,poniewaz mialem stuningowana RST omege na 130mm skoku i szczerze dluzej wytrzymala od kolegi DJ w prawie takim samym rowerze {takie same Geo),kumpel wazyl mniej i jeszcze mniej ostro jezdzil.dlatego gdyby marcoki potanialy o 20-30% bylyby super:)
lepiej zainwestowac w cos tanszego i tak samo wytrzymalego i na dodatek z lepsza praca jak TRAVIS lub nowe RS jak DOMAIN.to tyle
jezeli ktos mnie pojedzie z moja wypowiedzia to mam to w dupie szczerze mowiac :)
PS.[tech] zamiast pisania 10 razy pod rzad sprobuj napisac wszystko razem
pozdro
moim zdaniem tech tak sie bulwersuje bo ma 888 które dobrze działa i ma fajną prace przy tym ale i tak ostatnio rozmawiałemprzez tele z gościem w dystrybucji manitou i powiedział że nawet 888 wymięka przy travisie wynikneło to z tego że mają tam zawodnika w dh i on tak stwierdził że ze wsztstkich marcoków rs wzioł by manitou właśnie bo ma najlepszą prace ze wszystkich a zresztą karzdy lubi to co mu się podoba 43 lansu za wygląd marcoki travis też zajebiście wygląda boxxery średnio naprawde tech bulwersujesz się za nic dosłownie
pozdro
pozdro
pozdro
pozdro
wlasnei podsumowales wiekoszc ludzi wypowiadajacych sie na tym forum, korwa jak sie mozna kierowac typem ktorego zadaniem jest wypychanie jak najwiecej maniciakow :/ kolejne jak mozna sie kierowac tym co mowi ktos inny, bo moj kolega ma i mowi ze zajebiscie chodzi pozostawie taka wiedze bez komentaza, co do wytrzymalosci moje 888 wazy 3600g boxer kumpla temowka tez ma tylko regulacje powrotu wazy 3300 sa to wagi wazone nie katlogowe ale przeciez to jest az 300g pozatym z pewnoscia boxer jest bardziej sztywny io bardziej wytrzymaly :D pd marcoka haha i jeszcze raz pisze tu niehcodzi oto ze mam 888 wczesniej mialem z150fr ktore polamalem jeszcze czesniej z1fr z 2002 chodzi oto ze wiekszosc czasu ostatnio spedzam w skepie rowerowym wiem co sie dzieje na rynku i niejeden sprzet widzialem dotykalem i jezdzilem no ale co mi potej wiedzy przeciez MANITU RULEZmczuszu pisze:ostatnio rozmawiałemprzez tele z gościem w dystrybucji manitou i powiedział że nawet 888 wymięka przy travisie wynikneło to z tego że mają tam zawodnika w dh i on tak stwierdził że ze wsztstkich marcoków rs wzioł by manitou właśnie bo ma najlepszą prace ze wszystkich a zresztą karzdy lubi to co mu się podoba 43 lansu za wygląd marcoki travis też zajebiście wygląda boxxery średnio naprawde tech bulwersujesz się za nic dosłownie
pozdro
pozdro
bez odbioru dlamnei EOT czytam to forum prawie caly dzien dizs i iwdze ze jedyne co mozna na tym forum robic to czytac, a na koniec dodam mam 13 lat i jestem rozpieszczony przez rodzicow mam 3 samochody i demo 9 z bocznymi kolkami
a można się kierować dlatego że travis jest kontynuacją mantiou dorado dh a z tego co wiem narazie nie było amora z lepszą pracą w dh to fakt ze gość ma za zadanie wypchać jak najwięcej maniciaków ale to nie zmienia faktu że marcok to marcok a tak poza tym co sie kryje za tymi słowami bo ja nie wiem równie dobrze moge napisać manitou to manitou i co wiecie o czym mówie
pozdro
pozdro
co do bledow to mam je gdzies co do ciebie to tobie radze zaczac czytac ze zrozumieniem, bo ja nigdzie nienapisalem ze pracuje w rowerowymSulring pisze:tech aja Ci zaproponuje zebys wziol slownik do reki i poprawial bledy bo skoro juz jestes taki dorosly i dojrzaly i nawet pracujesz w rowerowym. To najwyzszy czas nauczyc sie pisac.
a co do ciebie jezdziles na dorado ? czy znowu ktos ci powiedzial ? slyszales otym ze dorado sie rozklejaja po okolo 3 latach bo maja wade materialu jakim jest wspanialy cudny karbon i klej uzyty do sklejania tego oto cudnego karbonu ? slyszales ze sztywnosc boczna maja kiepsciawa ? czy tylko ktos ci pwiedzial ze to amor ktory ma najleprza prace ?mczuszu pisze:a można się kierować dlatego że travis jest kontynuacją mantiou dorado dh a z tego co wiem narazie nie było amora z lepszą pracą w dh to fakt ze gość ma za zadanie wypchać jak najwięcej maniciaków ale to nie zmienia faktu że marcok to marcok a tak poza tym co sie kryje za tymi słowami bo ja nie wiem równie dobrze moge napisać manitou to manitou i co wiecie o czym mówie
pozdro
tech
1. mam styczność ze sprzetem :/ to po pierwsze, jezdzilem na 66rc 2005, z1fr3 2005 , dj 2 2005(nie w terenie) , z150, boxxerze(nie w terenie), pike.
2. K***** EDYCJA !!!!!!!!!!!
3. to ze masz 888 to nic nie znaczy, malo mnie obchodzi twoj sprzet.
nie mam czasu pisac bo mam infe, popiszemy wieczorem koledzy bombowcy i rokszokowcy!!!!! cya. pzdr.
1. mam styczność ze sprzetem :/ to po pierwsze, jezdzilem na 66rc 2005, z1fr3 2005 , dj 2 2005(nie w terenie) , z150, boxxerze(nie w terenie), pike.
2. K***** EDYCJA !!!!!!!!!!!
3. to ze masz 888 to nic nie znaczy, malo mnie obchodzi twoj sprzet.
nie mam czasu pisac bo mam infe, popiszemy wieczorem koledzy bombowcy i rokszokowcy!!!!! cya. pzdr.
ehhhhh.. szkoda słów każdy lubi to co mu pasuje inni wolą marcoki inni maniciaki a jeszcze inni rs dla mnie manitou jest zajebiste i nie ma się o co spierać a zresztą nie o tym jest temat i proponuje go zamknąć bo i tak nikt nikogo nie przekrzyczy na temat marcoków manitou i rs jeszcze raz powtarzam każdy lubi to co mu pasuje
pozdro
pozdro
a co mnei obchodzi na czym ty jezdziles ? chodzi ci oto co napislaem ze wiekszosc tu wypowaidajacych ie niema pojecia oczym pisze jak pewnie zauwazyles uzylem okreslenia wiekszosc a nie wszyscy :/ zreszta niewazna, a piszac ze mam 888 napenwo niechicalem sie nimi pochwalic bo jak by tka bylo to bym ty wypusal reszte sprzetu