Czy lepiej modyfikować, czy składać ?
Czy lepiej modyfikować, czy składać ?
Siemka. Mam fajny rowerek - Kross Hexagon V6. Kupiłem sobie go w te wakacje. Niestety kupiłem go w górach i w czasie pobytu postanowiłem zmienić XC na downhill. Co byście mi radzili: czy lepiej sprzedać ten rower i złożyć sobie nowy, czy wymienić w tym parę komponentów. Nie jest to zwykły V6 a więc przedstawiam jego specyfikację techniczną:
Rama: Kross hexagon V6, aluminium 6061, rozm 19"
Amortyzator: SR Suntour XCR LO 100 mm skoku, blokada skoku na goleni
Korba: Truvativ X-Flow
Przerzutka przód: Shimano Deore
Przerzutka tył: Shimano Deore
Klamkomanetki: Shimano Deore
Kaseta: Shimano Deore
Łańcuch: Shimano Deore
Hamulce: V-brake Alhonga HJ-806AD
Obręcze: Alexrims X 2100
Opony: Kenda K901 / K902 26x1,95"
Mostek: HL Corp ALU
Kierownica: HL Corp ALU
Myślałem, że jeżeli bym go nie sprzedał to zmienił bym ramę na Prodigy Johnny Bravo, kierownicę, mostek oraz opony. Co mi radzicie: czy go sprzedać i składać nowy czy dokładać części do tego. Z góry dzięki. Pozdro.
Myślałem, że jeżeli bym go nie sprzedał to zmienił bym ramę na Prodigy Johnny Bravo, kierownicę, mostek oraz opony. Co mi radzicie: czy go sprzedać i składać nowy czy dokładać części do tego. Z góry dzięki. Pozdro.
Re: Czy lepiej modyfikować, czy składać ?
Johnyk pisze:Siemka. Mam fajny rowerek - Kross Hexagon V6. Kupiłem sobie go w te wakacje. Niestety kupiłem go w górach i w czasie pobytu postanowiłem zmienić XC na downhill. Co byście mi radzili: czy lepiej sprzedać ten rower i złożyć sobie nowy, czy wymienić w tym parę komponentów. Nie jest to zwykły V6 a więc przedstawiam jego specyfikację techniczną:
to zalezy ile masz kasy, oczywiscie mozesz go konfigurowac ale na twoim miejscu sprzedalbym ten rower, bo wymienic musialbys cale kola, amora, rame. Mysle ze gdy go sprzedasz i troche dolozysz to mozesz zlozyc ciekawy bike
-
- Kontakt:
Sprzedaj , musiałbyś wymienić rame , amora , hamulce , koła...itd itp ...
Po zmianie ramy na JB rower i tak nie będzie sie raczej nadawał do DH , chyba że chcesz co 3 dni coś wymieniać . Te komponenty na których złożony jest rower raczej długo nie wytrzymają.
Po zmianie ramy na JB rower i tak nie będzie sie raczej nadawał do DH , chyba że chcesz co 3 dni coś wymieniać . Te komponenty na których złożony jest rower raczej długo nie wytrzymają.
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
modyfikuj z czasem ten rower po koleji, jak masz kase to kupuj nowe części, stare sprzedawaj w rozliczeniu i masz szanse uzyskać wrezultacie lepszy rower a składanie roweru za 2000zł tnaciąganie kosztów i składanie na najniższej klasie cenowej komponentach bądź w przypadku chęci czegoś lepszego czekanie, czekanie... A tak śmigasz bez przerwy, modyfikujesz, jak coś popsujesz to zmieniasz i czerpiesz frajde z jazdy.
P.S. Amor do DH nowy to minimum 1300 zł za Juniora... Więc za 2000 nie złożysz prawdziwej zjazdówki
P.S. Amor do DH nowy to minimum 1300 zł za Juniora... Więc za 2000 nie złożysz prawdziwej zjazdówki
Zrobiłem sobie taką tabelkę ze sprzętem :
Sprzęt Model
Rama Author A-Gang PM / BOP StoneBreaker / Prodigy Johny Bravo
Obręcze Alex Rims DM24
Opony Continental Diesel / Continental Gravity
Piasty Shimano Deore / BOP Indian / BOP Air
Szprychy Sapin Leader Black / Sapin Laser
Amortyzator Suntour Duro D / Suntour XCR 120 / Suntour RUX - E / Suntour RUX - S
Kierownica Truvativ Hussefelt / Truvativ Holzfeller
Mostek Truvativ Hussefelt / Truvativ Holzfeller
Manetki Simano Alivio
Przerzutki P/T Shimano Deore / Shimano Deore
Kaseta Shimano Alivio
Korba Truvativ Hussefelt / Truvativ Holzfeller
Wkład Suportu Dartmoor Hard-Barr / Truvativ GigaPipe Team DH
Łańcuch Sram PC - 48
Pedały BOP CanCan
Hamulce V-brake - Shimano Deore / Tarczowe mech. Avid BB5 / Tarczowe hydr.Hayes MX1 | MX2 | Magura Julie
Klamki Zależne od rodzaju hamulców np.. Avid FR 5
Pancerze Zależne od koloru ramy
Chwyty BBB Supersoft
Stery FSA Pig DH Pro
Sztyca Zoom
Siodło Dabomb Da Throne
Może tu wizualnie to nie wyjdzie, ale nie o to chodzi. Co sądzicie o tymosprzęcie. Doradźcie co z tego jest dobre, a co warto by było dać inne
Sprzęt Model
Rama Author A-Gang PM / BOP StoneBreaker / Prodigy Johny Bravo
Obręcze Alex Rims DM24
Opony Continental Diesel / Continental Gravity
Piasty Shimano Deore / BOP Indian / BOP Air
Szprychy Sapin Leader Black / Sapin Laser
Amortyzator Suntour Duro D / Suntour XCR 120 / Suntour RUX - E / Suntour RUX - S
Kierownica Truvativ Hussefelt / Truvativ Holzfeller
Mostek Truvativ Hussefelt / Truvativ Holzfeller
Manetki Simano Alivio
Przerzutki P/T Shimano Deore / Shimano Deore
Kaseta Shimano Alivio
Korba Truvativ Hussefelt / Truvativ Holzfeller
Wkład Suportu Dartmoor Hard-Barr / Truvativ GigaPipe Team DH
Łańcuch Sram PC - 48
Pedały BOP CanCan
Hamulce V-brake - Shimano Deore / Tarczowe mech. Avid BB5 / Tarczowe hydr.Hayes MX1 | MX2 | Magura Julie
Klamki Zależne od rodzaju hamulców np.. Avid FR 5
Pancerze Zależne od koloru ramy
Chwyty BBB Supersoft
Stery FSA Pig DH Pro
Sztyca Zoom
Siodło Dabomb Da Throne
Może tu wizualnie to nie wyjdzie, ale nie o to chodzi. Co sądzicie o tymosprzęcie. Doradźcie co z tego jest dobre, a co warto by było dać inne
MX1 i MX2 to nie hydrauliki, to po pierwsze. Widzę , że chodzi ci raczej o hardtail DH ...cóz takie polskie realia.a reszta ujdzie...oprócz amorków...nie widzę tego w DH....ale do pośmigania tu i ówdzie , czasem w górach czasem enduro czasem jakiś 4X , to spoko .
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
Johnyktak czy inaczej bedzie ciezko sprzedac za taki pieniadz jednak warto sprobowac, zobaczysz ile dostanesz wystawiajac np. na allegro, za otrzymane pieniadze kupujesz nowe czesci, co kupisz to bedziesz mial, reszte dokupisz jak bedziesz mial hajs, wydaje mi sie, ze w ten sposob zlozysz w miare rozsadna maszyne za oczywiscie rozsadne pieniedze:)
konexnie wiesz czy bedzie dostepna cala oferta ciuchow na jakiejs stronce internetowej? I wogole jak z cenami koszulek, bluz? chodzi mi oczywiscie o ten nowy sklep;p
konexnie wiesz czy bedzie dostepna cala oferta ciuchow na jakiejs stronce internetowej? I wogole jak z cenami koszulek, bluz? chodzi mi oczywiscie o ten nowy sklep;p
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
Jeszcze mam pytanko: Załóźny, że chciałbym składać rower. Jaką ramę i amor bście polecili. Ramę gdzieś do 500 zł a amor to obojętnie. Zastanawiam się nad Prodigy Johnny Bravo i na tym forum słyszałem wiele dobrego o ramie destroyer, jednak gdzie można ją kupić. Jakie polecacie sklepy rowerowe ( internetowe ) z dużą ilością sprzętu ?
czesc!
sprobuj sprzedac calosc, poki mozesz powiedziec ze sprzet jest prawie nowy. inaczej musialbys bardzo mocno go przerabiac, a to srednio oplacalna sprawa. teraz zima idzie wiec pewnie nie bedziesz smigal, doloz te 500 i poluj przez zime na jakas dobra okazje. zdecydowanie taniej wyjdzie cie kupic caly, kompletny rower. na dobrej bazie, czyli rama + widelec, reszte mozesz z czasem modyfikowac.
sprobuj sprzedac calosc, poki mozesz powiedziec ze sprzet jest prawie nowy. inaczej musialbys bardzo mocno go przerabiac, a to srednio oplacalna sprawa. teraz zima idzie wiec pewnie nie bedziesz smigal, doloz te 500 i poluj przez zime na jakas dobra okazje. zdecydowanie taniej wyjdzie cie kupic caly, kompletny rower. na dobrej bazie, czyli rama + widelec, reszte mozesz z czasem modyfikowac.
Dawid